Bolaget befann sig i likviditetskris

HÄSSLEHOLM Hässleholms Vatten AB befann sig i en likviditetskris i början av året.Orsaken: ekonomiska felräkningar som pågått sedan 2012.
Nu har nya rutiner införts och en höjd vatten- och avloppsavgift kan vara att vänta.

På styrelsemötet den 29 januari redogjorde bolagets vd Liselotte Stålhandske för den plötsliga krisen i kassan. Ett extra och akut lån på tio miljoner behövdes för att lösa situationen.
– Vi har rättat till det nu, säger Liselotte Stålhandske och förklarar att det var de stora investeringarna i nya va-anläggningar som låg bakom krisen.
– Sedan 2012 har man gjort en viss felräkning när man beräknat investeringsvolymen för det som vi exploaterar, bygger ut på landsbygd och i stan. Dessa investeringar ska finansiera sig själva men det har de inte gjort.

Ifjol blev felräkningarna extra tydliga eftersom bolaget då gjorde ovanligt stora investeringar. Det handlade om omläggningar av va-ledningar på Åparksgatan i Tyringe, investeringar på Plutonvägen på Garnisonen och en helt ny va-anläggning vid den blivande Kärråkradepån.
– Kärråkradepån var ett av de största projekten vi genomförde förra året. Men Hässleholms Vatten fungerar lite grann som en bank. Vi betalar projektet och väntar sedan in pengar från depån, pengar som kommer först när förbindelsepunkten är klar. Då blev det lite svettigt när vi låg ute med pengarna och inte hade fått in dem, förklarar Liselotte Stålhandske.

Nu görs nya likviditetsprognoser inför varje projekt. Dessutom håller bolaget på att ta fram nya projektdirektiv. I vissa exploateringsområden och utbyggnad på landsbygd finansieras nämligen inte investeringarna fullt ut av anläggningsavgifterna:
– Mest troligt behöver vi i framtiden höja anläggningsavgifterna, säger Liselotte Stålhandske.

– Jag har flaggat för det. Ska vi kunna möta stadens behov av ökad exploatering behöver vi kanske se över vatten och avlopps-taxan, men det är kommunfullmäktige som måste bestämma det.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du att det är rätt att införa tiggeriförbud?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar