Thomas Hannjö, Arbetsförmedlingen, Åsa Linné, arbetsmarknadsenheten, och Patric Åberg (M), kommunalråd.

Bråket slutade med att de flyttade ihop

BROBY Arbetsförmedlingen har blivit sambo med Östra Göinge kommun. Ett stormigt förhållande har landat i en lösning som båda parter verkar nöjda med.
– Utmärkt, kommenterar Thomas Hannjö på Arbetsförmedlingen.
– Kanon, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

För drygt ett år sedan kom beskedet att Arbetsförmedlingen var på väg att slå igen sina lokaler i Broby och centraliseras till Kristianstad.
Arbetsförmedlingens representanter menade att Arbetsförmedlingen på intet sätt skulle försvinna från kommunen. Även utan lokal i Broby skulle arbetet med att hjälpa de arbetssökande i Östra Göinge fortsätta och utvecklas och tack vare digitala möjligheter skulle inte tillgängligheten minska.

Detta accepterade dock inte kommunalrådet Patric Åberg (M), som rasade mot beskedet att Arbetsförmedlingen skulle slå igen lokalerna i Broby. Han menade att staten flydde från en kommun som brottas med rekordhöga arbetslöshetssiffror och han tyckte att det sände helt fel signaler.
Efter ett antal möten och diskussioner har Arbetsförmedlingens tidigare lokaler i Broby blivit Arbetsförmedlingens/arbetsmarknadsenhetens nya lokaler.
Kommunens arbetsmarknadsenhet blir alltså sambo med Arbetsförmedlingen – och det var nöjda miner när lokalerna på onsdagen nyinvigdes.

– Det har varit en del turer fram och tillbaka. Men vi har ju hela tiden varit tydliga med att vi vill samverka. Vi hade ett bra samarbete med kommunen redan tidigare, men nu blir det ännu mer påfallande. Tillsammans kan vi göra skillnad, vi måste ju hjälpas åt, så det här är utmärkt, säger Hannjö.
Samtidigt påpekar han att Arbetsförmedlingen fortfarande jobbar aktivt med att hitta alternativa vägar för att nå arbetssökande, bland annat genom att öka den digitala tillgängligheten.

Arbetslösheten är fortsatt hög i kommunen, känns det hopplöst?
– Det är klart att det är tufft, vi träffar många som inte har rätt förutsättningar. Utbildningsnivån är låg och vi måste jobba med att hjälpa personer bli anställningsbara. Sen måste man även lyfta blicken och se utanför kommungränserna för att hitta arbetstillfällen.

Patric Åberg (M) ser positivt på att Arbetsförmedlingen finns kvar i kommunen även rent fysiskt.
– Det är en konsekvens av att vi höjde rösten. Vi poängterade att vi med våra utmaningar behöver mer, inte mindre, insatser i kommunen. Så det här är kanon, säger han.
– Sen är det som jag sagt tidigare; detta är egentligen ett statligt uppdrag, men vi kan inte sitta bredvid när det ser ut som det gör och därför har vi agerat från kommunens sida.

Åsa Linné är chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.
– Det handlar om att rusta personer för arbete. Språk, utbildning, arbetslivserfarenhet – det är det vi kan hjälpa till med, säger hon.
– Ja, kommunen kan inte skapa företag. Vad vi kan göra är att öka attraktionskraften, göra Östra Göinge till en attraktiv plats för företag, säger Åberg.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar