Familj och hem var centrum

n Som tidigare meddelats har Ulla Ohlsson, Erikstorp Tyringe, avlidit den 28 februari 2018.
H
Ulla föddes den 7 augusti 1933 i Klippan och växte upp tillsammans med sin mor Callie och far Theoder.
Ulla hade en trygg uppväxt men hon fick inga syskon vilket hon ofta saknade, istället hade hon hela livet en mycket nära relation med flera av sina kusiner.
Tidigt började Ulla jobba med barn, först som privat barnflicka men därefter också på spädbarnskliniken i Lund, olika barninrättningar i Kristianstad och på Norrängskolan i Hässleholm.

Under slutet av 1950-talet träffade Ulla lantbrukarsonen Alvar Ohlsson och år 1966 gifte de sig och paret bosatte sig på Alvars släktgård i Erikstorp utanför Tyringe. År 1969 drabbades familjen av en stor tragedi då deras 2-åriga dotter omkom i en bilolycka.
Familjen utökades dock därefter med två barn, Eva och Per. Under årens lopp berikades familjen också med fyra barnbarn; Kim, Hanna, Elias och Nellie.
Barnen och barnbarnen var de största glädjeämnena i Ullas liv. Familjen kom alltid i första hand och hon var mycket generös och omtänksam som person.

Ulla hade också ett stort engagemang för utsatta barn och hemma på gården fanns under långa perioder sommarbarn och familjehemsplacerade barn som hade problem i sin hemmiljö.
Ulla hade ett stort intresse för hembygden, föreningar och verksamheten i kyrkan.
Barndomsorten Klippan och dess omgivningar stod henne varmt om hjärtat hela livet men efter giftermålet med Alvar var det Matteröd utanför Tyringe som fick Ullas största uppmärksamhet.
Ulla var bland annat engagerad i upprättandet av boken om Matteröd där torp, levnadsöden och historia om byn dokumenterades.
Ulla var mycket engagerad i de lokala föreningarna i byn. Hon hade också ett stort hjärta för välgörenhet och det var en viktig del i hennes långa och stora engagemang för Matteröds syförening.
Livet på gården i Erikstorp präglades både av glädje och sorg. Arbetet var hårt och Ulla fick jobba med djuren och andra sysslor i lantbruket.
Hon var mycket intresserad av sitt hem och sin trädgård. Sömnad och handarbete var stora intressen och hemmet var ombonat och hemtrevligt.
Ulla var också mycket duktig på matlagning och bakning och hon bjöd ofta in släkt och vänner på middag eller kaffekalas. Alla var välkomna.

Släkten stod Ulla varmt om hjärtat och ofta hörde man henne prata om alla mötena under åren med kusinerna och övriga i släkten.
Ulla hade en mycket god kunskap om släktbanden och även om platser med kopplingar till hennes släkt. Flera gånger gjordes bland annat resor till Dalarna och Värmland där flera av hennes släktingar bosatt sig.
Ulla var också intresserad av resor och att se nya platser. Många gånger åkte Ulla och Alvar på bussresor till olika delar av Europa vilket de uppskattade mycket. De gjorde också ofta utflykter med bil runt om i det vackra skånska landskapet vilket var en stor glädjekälla.
År 1998 drabbades Ulla av cancer och i samband med operation dessutom av en stroke som kom att påverka resten av hennes liv.
Hon blev aldrig riktigt återställd utan led av yrsel och rörelseproblem. De sista åren drabbades hon av andra hälsoproblem men hon försökte, så gott hon kunde, hålla humöret uppe.
Ulla fick slutligen, den 28 februari, somna in i sitt hem i Erikstorp omgiven av sina närmaste.
Tack, Maka och Mor, för allt Du varit Tack för den glädje i hemmet Du var Tack för de lyckliga åren som farit Tack för de minnen, Du lämnat kvar

Ulla sörjes närmast av maken Alvar, barnen Eva och Per med familjer.