Tomas Strandberg trivs med sitt jobb som kanslist hos Glimma Hockey. Foto: TOMAS GUSTAVSSON
Glimma Hockeys kansli är som sig bör beläget i Trollahallen. Foto: TOMAS GUSTAVSSON

Kanslist – med rätt att serva Tomas Strandberg är en av landets tusentals klubbkanslister

Gråmulen senvintermorgon i Glimåkra. Men i Trollarinken är det redan aktivitet. Vaktmästaren kör ismaskinen på hockeyrinken och ett gäng från folkhögskolan provar på curlingbanorna.
Och i kulisserna – alltså Glimma Hockeys klubbrum – är redan kanslisten Tomas Strandberg igång med dagens sysslor.

– Det finns alltid att göra här från att bona golv till att slipa skridskor, skrattar Tomas Strandberg, 47, och visar att en klubbkanslist idag kan vara mycket mer än en pappersvändare på ett kontor.
– Sedan beror det väl mycket på hur man är som person och vad man gillar att göra.
Med över 23 000 idrottsföreningar av olika slag i landet är antalet kanslister också stort även om inte alla klubbar har löneanställd personal.
I en tid när allt färre personer vill jobba med ideellt klubbarbete blir kanslisterna allt viktigare för att avlasta administrativt och praktiskt arbete.

– För min del var det en tillfällighet att det blev kansliet i Glimma Hockey, berättar Tomas Strandberg som halkade in i Trollahallen efter att tvingats till en längre sjukskrivning på grund av värk.
– Kände Jörgen Dahl en del och han tyckte jag kunde prova på det här så redan 2003 började jag här för första gången, säger Strandberg.
2009 lockade ett annat kontorsjobb så Glimåkrabon försvann från Trollahallen men tre år senare var Strandberg tillbaka.
– Kan erkänna att jag längtade tillbaka, säger han.
– Jag älskar ju hockeyn och det här är också världens bästa klubb att arbeta för.
Formellt är det en halvtid som gäller för Strandberg men i praktiken finns han betydligt mer än så i och runt ishallen.
– Varje dag – det känns bäst både för kroppen och huvudet, skrattar han.

Och mitt bland arbetsuppgifter som att serva klubbmedlemmar, kommuninvånare, press och andra med administrativa uppgifter är Strandberg dessutom en praktiker som gillar att jobba med händerna.
– Var ju materialförvaltare för A-laget en säsong och det har man nytta av även som kanslist.

– Sedan är ju kontakten med hockeyfolk och andra en väldigt kul och positiv upplevelse när man jobbar med det här, säger Strandberg.
– För några år sedan var exempelvis TV-puckslaget här under ledning av förre storspelaren Kenny Jönsson. När laget hade lämnat kom jag in i omklädningsrummet och där gick Kenny och städade själv efter gänget.
– Imponerande av en de stora i svensk ishockey, anser Glimmakanslisten!

En av de stora uppgifterna för Strandberg varje år är också att hålla i den antik- och samlarmarknad runt påsk som drar in sköna slantar till klubben.
– Hundratalet utställare så det blir en hel del arbete runt om detta evenemang.

Några arbetsuppgifter på kansliet som du inte gillar?
– Nej, inte idag men för några år sedan skulle vi sälja vissa saker via telefon och det var inte så kul, förklarar Strandberg.

Något du skulle vilja förändra i ishallen Trollarinken?
– Finns en del. Kanske främst att bygga om och förändra det stora klubbrummet i hallen till ett mer funktionellt sådant än vad det är idag, säger Tomas Strandberg som skickar en positiv hälsning med oss när vi lämnar Trollarinken efter morgonträffen där.
– Jag erkänner gärna att jag har världens bästa jobb!