Skådespelaren Paul Tilly är mest känd som Ulf i Ica-reklamen, men han har alltid haft ett intresse för konst och nu som 44-åring ska han ha sin första utställning med vernissage på långfredagen. Foto: PRESSBILD
Porträttet på David Bowie är ett av verken som Paul Tilly kommer att ställa ut på Hotell Statt i Hässleholm.

Nu gör han debut som konstnär

Skådespelare? Ja.
Komiker? Ja.
Konstnär? Nej. Eller, jo förresten.
På långfredagen har Paul Tilly sitt livs första konstvernissage.

För de allra flesta är Osbysonen Paul Tilly känd som ”Ica-Ulf”, en roll som han spelat i 16 år och som han fortfarande trivs med. Men han är samtidigt en person som ständigt söker efter nya projekt och utmaningar.
De senaste åren har han tagit upp ett intresse som funnits ända sedan skoltiden – att måla. Och nu har han tagit det så långt att han på långfredagen kommer att ha sin första konstvernissage på Hotell Statt i Hässleholm.
– Ja, det ska bli kul. Det är lite av en hobby för mig och jag vet inte riktigt vad det blir av det, säger Paul Tilly som tillbringat hela vintern i ett för tillfället regnigt Marbella i Spanien.

Hur kom du in på att måla?
– Jag har faktiskt läst konst ett år på gymnasiet i Hässleholm efter att jag läst på restaurangskolan, och jag tycker att det är intressant. Men efter skolan tog livet andra vägar och det är väl först nu för några år sedan som jag började måla igen.

När han återupptog konsten var det mycket för att få utlopp för den kreativa ådra han besitter.
– Skådespelare, konstnär, matlagning som jag fortfarande tycker mycket om även om jag inte arbetar med det är kreativa saker. Sen gillar jag även att bygga och inreda och det är också min kreativa sida som kommer fram, säger Paul Tilly som ganska snabbt hittade rätt inom konsten.
Det är svartvitt och han använder gärna tusch när han målar. Ska han placera sig själv i något genre så blir det popkonst.
– Det ska vara roligt och jag hittade detta ganska snabbt, och känner att det här trivs jag med. Sen vet man aldrig hur det utvecklas och hur jag utvecklas. Som sagt så är det bara en hobby just nu som jag tycker är väldigt rolig.

Men att ta steget från att hålla på på hobbynivå till att ställa ut för allmänheten, hur kommer det sig?
– Var faktiskt så att en tjej som jag känner sedan tidigare och som jobbar på hotellet hörde av sig till mig och frågade om jag inte ville ställa ut där, och då tänkte jag att varför skulle jag inte kunna prova på det. Det har gått väldigt snabbt allting, och jag har inte hunnit se hur det ser ut där jag ska hänga tavlorna. Jag har förstått att det ska vara i lobbyn, men jag får åka dit några dagar innan och titta.

Är du nervös för hur du ska bli mottagen?
– Klart att man är förväntansfull, det spelar väl egentligen ingen roll vad man gör. Sen är det ju en hobby och jag ser mig inte direkt som någon konstnär, säger Paul Tilly som använder en del av tiden i Spanien till att måla.

– När vi flyttade ner här i december kände jag att jag behövde ha något att göra. Det går inte att bara spela golf och dricka sangria dagarna igenom även om det är trevligt, och då är målandet perfekt.
De senaste veckorna har han haft mycket tid till målandet för vädret i Spanien har inte varit så bra som det brukar vara vid den här årstiden
– Tror det har regnat varje dag i två veckor, och häromdagen var det faktiskt översvämning här. Men jag var hemma för någon vecka sedan och insåg då att vädret här trots allt är bättre än hemma, säger Paul Tilly.

Har du fler talanger som du ska få utlopp för eller andra projekt på gång?
– Jag gillar nya utmaningar och är inte rädd för att satsa på olika projekt och det finns lite idéer, men inget som är klart i dagsläget.

Paul Tillys har vernissage för sin utställning i lobbyn på Hotell Statt i Hässleholm långfredagen den 30 mars klockan 13-22, och då är han själv närvarande. Sedan pågår utställningen till och med söndagen den 8 april.