Donald Sutherland och Helen Mirren i En sista semester. Foto: Sony Pictures

Mirren och Sutherland ger stort lyft

Film/recension

FILM En sista semester
Regi: Paolo Virzi
Medverkande: Helen Mirren och Donald Sutherland bland andra. Betyg: 3

Paolo Virzis (Girighetens pris bland annat) nya film skulle kunna sägas vara en visuell bild av schlagern ”De sista ljuva åren” det vill säga en lovsång till livets ridåfall.
På fel sida om 70 börjar de hurtfriska ”grattis du evigt unge” skorra allt ihåligare och behovet av sofistikerade sanningar är begränsat när krämporna står i kö och vill in.
Paolo Virzi sätter i sin första engelskspråkiga film tänderna i Michael Zadoorians vemodigt humoristiska bok om ett äldre par som ger järnet i sin gamla husbil för sista gången på de amerikanska vägarna.
John (Donald Sutherland) som har ett förflutet som engelskspråklärare har i sin Alzheimer lättare att komma ihåg Hemingways böcker än sin lagvigda älskade hustru Ella (Helen Mirren). Paret har levt ett lyckligt liv tillsammans men bägge vet att ridån nu snart kommer att gå ner och de vill avsluta med de sista ljuva åren. Givetvis måste en så här besk medicin serveras åskådaren med lite socker i botten annars går den inte ner. Två drivna proffs som Mirren och Sutherland vet givetvis detta likväl som Virzi och alla agerar efter detta faktum. Småputtrig dialog smälter samman italiensk komeditradition med amerikansk road-movie och resultatet är inte oävet även om det inte alltid fungerar.
Att man ändå har stor behållning av att få följa med på John och Ellas semester är helt och hållet kemin mellan Mirren och Sutherland som lyfter filmen till mycket högre höjder än själva filmen bär.

FILM En sista semester
Regi: Paolo Virzi
Medverkande: Helen Mirren och Donald Sutherland bland andra. Betyg: 3

×