Teater Stenbäraland har valt att porträttera den över hela världen mytomspunna mexikanska konstnären Frida Kahlo. Premiärföreställning blev det i Sibbhult. Medverkande: Mats, Rosie och Märta Hennig. Foto: Maja Ögren Andersson
Teater Stenbäraland i Sibbhult

Stenbäraland tog avstamp i Sibbhult

SIBBHULT Det är en isande kall marsmorgon. Dörren till Folkets hus i Sibbhult är olåst. Inifrån teatersalong hörs ett svagt mummel av röster.
Det är Teater Stenbäraland som laddar inför lördagens premiär.

Sibbhult har blivit något av en Skånemetropol för en rad kulturella begivenheter. Under helgen var det Teater Stenbäralands tur att förlägga premiären av teaterföreställningen ”Du Frida” i just Sibbhult.
Ett kärleksfullt och lidelsefullt porträtt av den mexikanska konstnären Frida Kahlos dramatiska liv.

Rosie Hennig, skådespelare, berättar hur intresset för den mexikanska konstnären väcktes på ett ganska oväntat sätt.
– Sminka henne som Frida Kahlo, sa en regissör inför en teaterföreställning. Jag hade aldrig tidigare hört talas om henne. Efter att ha tittat på bilder på internet fick jag idén och inspirationen att beskriva hennes liv.

För er som inte vet: Frida Kahlo föddes 1907 i Coyoacán, en förstad till Mexico City. Hon växte upp och bodde större delen av sitt liv i huset La Casa Azul, som öppnades för allmänheten 1959 och numera är ett museum. Mexikanska revolutionen som började när hon var tre år gammal, påverkade henne starkt. Som ung blev hon medlem i Mexikos kommunistiska parti och hon var kommunismen trogen ända fram till sin död år 1954.
Hennes liv kantades av sjukdom och olyckor. Kahlo fick polio när hon var sex år gammal. 1925 var hon med om en allvarlig bussolycka och skadades svårt. Resten av sitt liv plågades hon av svåra smärtor, vilket kom att sätta avtryck i hennes konst. I modern tid har hon blivit en ikon. Bilder av henne och hennes målningar återfinns överallt. Filmer och dokumentärer har producerats och souvenirer säljs över hela världen.

Inte så konstigt att Teater Stenbäraland, med en tradition av personliga porträtt och skildringar av starka personligheter, fastnade för henne.
– Och jag bara älskar hennes utseende, säger Rosie Hennig.
– Hon är vacker på ett grovt sätt.
Rosie Hennig förklarar att de brinner för det som presenteras och som växer fram ur berättelsen. Att det blir som en gåva de lämnar ifrån sig till publiken.
– Gåvan vi vill förmedla är att det finns styrka och energi i alla tänkbara situationer, även de sämsta.

Efter premiären i Sibbhult, som på lördagen blev en succé, väntar föreställningar i bland annat Malmö och Stockholm.
– Sedan få vi se.Vi är ju en frilansande ensemble, fortsätter Rosie Hennig.
Förutom Rosie Hennig medverkar även Märta Hennig, konstnär och Mats Hennig, som förtjänstfullt står för den musikaliska delen.

Dagens fråga

Är du orolig för coronaviruset?

Loading ... Loading ...