Annons

En monumental roman fylld av berättargladje

litteratur/recension Thomas Almqvist recensera Paul Austers nya roman 4321.
Publicerad 23 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I de båda tidigare självbiografiska böckerna Vinterdagbok och Rapport från insidan försökte Paul Auster komma underfund med vem han var som människa och hur livet hade format honom. 4321 blir en mycket naturlig fortsättning på dessa tvillingböcker.

Den 3 mars 1947 föds Archibald Isaac Ferguson i New Jersey, som Rose och Stanley Fergusons efterlängtade son. Berättelsen förgrenar sig i fyra olika riktningar, där fyra pojkar växer upp i 50- och 60-talets USA. De lever parallella men olika liv men är egentligen en och samma pojke. Vi får en roman om fyra identiska men olika personer, som alla kallas för Ferguson. Tre av fyra dör, vilket alltså förklarar romanens titel 4321.

Annons

Auster är som Ferguson av judisk börd och föddes också 1947 men den 3 februari. 4321 är i mycket baserat på självbiografiskt material. Både han och Ferguson växte upp i New Jersey, flyttade sedan till New York och bodde under en längre tid i Paris. För Ferguson bestod världen av berättelser, många berättelser, och han drömde om att bli författare.

Här finns mängder av tidsmarkörer som Kennedymorden, mordet på Martin Luther King, medborgarrättsrörelsen, Vietnamkriget och studentrevolten 68. 50-talets framtidstro byts ut mot en hel generations krossade förhoppningar om en bättre värld.

Ferguson är okonventionell och upprorisk och en person som aldrig riktigt passar in. Han går sin egen väg och är dessutom kanske lite galen. 4321 blir till en bildningsroman om en ung man som växer upp och blir vuxen, präglad av ett USA i förändring. Ferguson är en ung man med stort hjärta och en överutvecklad dos av ungdomlig idealism.

4321 kunde ju lika gärna ha hetat Berättelsen om Ferguson eller varför inte Slumpens skördar, om den titeln inte redan varit upptagen. Ett av Austers favoritteman har alltid varit slumpens och ödets nyckfulla inverkan på livet, där hans huvudpersoner ofta är förlorare i utkanten av samhället, personer som söker efter en egen identitet och en mening med sina liv.

Det är ofta tillfälligheter – slumpen – som gör att vi blir de vi blir. I 4321 finns en intensiv hetta i Austers förhållningssätt till det bisarra och absurda tillståndet i världen.

Här finns också en välgörande självironi och en hel del svart, mycket svart humor, som då tack och lov balanserar hans mörka gestaltning av livets absurda meningslöshet. 4321 är en ömsint men osentimental och djupt mänsklig historia om den unge Ferguson i fyra olika tappningar. Det är en stark roman om starka lidelser, insatta i ett dramatiskt landskap i ett USA, som byter skepnad. Det hela blir till en ordentlig genomlysning av de grundläggande livs- och samhällsfrågorna, insatta i ett historiskt sammanhang.

Trots hela 945 sidor finns här en direkthet och en intensiv närvaro, som nästan alltid präglar Austers texter. Hans fabuleringsförmåga kombinerad med hans utsökta känsla för verklighetsskildring gör 4321 till en mycket läsvärd och – trots omfånget – även lättläst historia.

Denna monumentala roman hålls ihop av en enastående berättarglädje, som smittar av sig på läsaren.

Det är en ofantligt tät text, som ändå aldrig blir svår eller tungläst, tack vare ett språk som är exakt, skarpt och enkelt, hela tiden präglat av närvaro i tid och rum och med ett djupt känt vemod över tidens gång och människans litenhet i tillvaron. Auster knyter också an till en av de stora amerikanska myterna – den ensamme individen, den oppositionelle individualisten.

Allt skildras med humor mot en botten av pessimism och svartsyn, där jag ständigt imponeras av hans självklara sätt att fånga den existentiella känslan av främlingskap inför världens egendomligheter.

bild 1/2
Paul Auster. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Paul Auster. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Fakta:

BOK

4321

Författare: Paul Auster

Förlag: Albert Bonniers

Översättning: Ulla Rosee

Thomas Almqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons