Annons

Fin fransk feelgood

film/recension Tidningens filmkritiker Roland Klinteberg har sett franska Eldprovet.
Publicerad 23 mars 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Camelia Jordana och Daniel Auteuil i Eldprovet. 8Foto: Studio S Entertainment
Camelia Jordana och Daniel Auteuil i Eldprovet. 8Foto: Studio S Entertainment

Franskt signerade så kallade feelgood-filmer har duggat tätt de senaste åren och nu är det dags för ännu en, Eldprovet. Receptet är lika enkelt som genialt. Man tar ett allvarligt ämne som ligger i tiden och lättar på trycket med humor och kanske framför allt en slipad och begåvad dialog serverad av kompetenta aktörer.

Daniel Auteuil kan med råge säga sig vara en sådan och som den cyniske och konservative professor Pierre Mazard seglar han verkligen i medvind. Mazard råkar trampa i klaveret när han kritiserar en ung student (Naila Salah spelad av Carmelia Jordana) med arabiskt påbrå och får löpa gatlopp i media. Istället för att ge professorn avsked på grått papper låter man honom bli coach åt eleven och stödja henne inför årets stora retoriktävling. Om hon lyckas regnar det inte bara på Salah utan det droppar också på Mazard, som bevisar att han inte är någon rasist.

Annons

Säkert anar hela publiken hur det kommer att sluta efter en kvart, men det köper vi eftersom vägen dit är en högst angenäm vandring. Bägge parter får sig till livs en liten lektion i att livet inte är en idiotsäker raksträcka där skyltar med texen svart eller vitt står och vägleder.

Den rutinerade Auteuil håller sin professor i ett fast grepp och serverar sina repliker läckert som små bär. Camelia Jordana nyanserar sin karaktär på flera plan. Mycket underhållande som sagt utan att leverera något nytt under solen.

Fakta:

FILM

Eldprovet

Regi: Yvan Attal

Medverkande: Daniel Auteuil och Camelia Jordana bland andra

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons