- En perfekt kickoff, säger Gustaf Åkerblom om Buff-seminariet Work in progress där han visat scener ur och pratat om sin film Halvdan Viking. Foto: Yvonne Erlandsson
Ellinea Siambalis (Meia), Vilgot Hedtjärn (Halvdan) och Claes Månsson (uppfinnaren Espen) under inspelningarna av Halvdan Viking. Foto: Thomas Johansson / TT
Regissören Gustaf Åkerblom med Vilgot Hedtjärn som spelar Halvdan Viking. Foto: Thomas Johansson / TT

Kickoff för julens familjefilm

En Romeo och Julia-historia med ett lyckligt slut. En berättelse med stark inspiration från Ronja Rövardotter. Halvdan Viking blir julens stora familjefilm och i veckan presenterades den under Barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff:s serie Work in progress i Malmö. Vi träffade regissören Gustaf Åkerblom för ett samtal om den kommande filmen.

Gustaf Åkerblom växte upp i Malmö, men är numera bosatt i Stockholm. Bara att besöka den gamla hemstaden gör honom smått nostalgisk, berättar han när vi ses på hotellet där Buff har sitt högkvarter.
Kvällen innan har han visat scener ur Halvdan Viking under Buff-seminariet. Som manusförfattare och regissör har han jobbat med filmen i tre år och att äntligen få komma ut och prata om den känns som en befrielse.
– När man suttit instängd med sin historia törstar man efter reaktioner från andra. Buff var den perfekta kickoffen. Och att det finns en festival som är riktad mot barn och familjer är väldigt bra, säger Gustaf Åkerblom.

Han har själv inga speciella Buff-minnen från när han var liten. När han växte upp var det teater som var hans stora intresse.
– Jag började på Studioteatern i Malmö, det var så mitt intresse för att berätta historier föddes. Att berätta och att vara karaktärer på scen.
Som tonåring var han med i julkalendern Mysteriet på Greveholm och började förstå det där med kameror och teknik, vad man kunde göra. Han var i USA och hälsade på en vän till familjen i Hollywood. Det var då, efter att han gått ut Heleneholmsgymnasiet i Malmö, som hans intresse för att jobba med film verkligen väcktes.
En film som inspirerat honom stort i barndomsåren har satt avtryck också när det gäller Halvdan Viking.
– Man kan inte komma ifrån att vi har inspirerats av Ronja Rövardotter. Det gäller både för mig och för producenten Jessica Ask. Ronja var stor för mig när jag var liten och det är precis den typen av äventyr som jag ville att barn skulle få med den här filmen. Det har inte gjorts någon sådan film sedan dess. Det var det stora utmaningen och den stora moroten.

Halvdan Viking är baserad på böckerna av Martin Widmark. Det handlar om Halvdan, en viking som haltar och saknar både självförtroende och vänner. Hans pappa är ute på plundringståg och har lämnat honom hos smeden Björn. På andra sidan älven ligger Västbyn som Halvdans by är i fejd med och där man också har en annan religion. En dag möter Halvdan en flicka från fiendebyn, kungadottern Meia.
– Vi har tagit världen och karaktärerna vidare från böckerna, de har varit en bra grund. Vi har gjort de korta historierna till en lång, helt ny, inspirerad av böckerna.

Tanken har varit att skapa en realistisk bild av vikingatiden, men en historia som hade kunnat utspela sig i vilken tid som helst
– Egentligen är det ett sätt att få barn att känna igen sig och se att det kanske inte är så stor skillnad att leva då eller nu. Det kan vara lättare att dra paralleller om man får se saker i en annat tid. De hade också föräldrar som bråkade. Man fick0 inte vara med sin bästa vän. Filmen ska vara underhållande och barnen ska känna att de lär sig något.

Halvdan, som spelas av Vilgot Hedtjärn, vill vara viking. Men hans överbeskyddande bonuspappa är för rädd om honom.
– Det är först när han träffar flickan från andra byn som han får kraft att flyga, berättar Gustaf Åkerblom.
Halvdan Viking har fått en stor budget – med familjefilmsmått mätt. 37 miljoner har man haft att spela med.
– Vi har ändå trollat med knäna. Vi har spegelvänt byarna för vi hade inte råd att bygga två. Vi har byggt om hus flera gånger med samma material. Det kostar att göra epokfilmer. Vi har kämpat för att göra kvalitetsfilm för familjer och att inte tumma på något, säger Gustaf Åkerblom, som tror att den kommande vikingafilmen Röde Orm får en mångdubbelt större budget.

Om Halvdan Viking får en internationell resa återstår att se, men Gustaf Åkerblom håller det inte för otroligt. Men en sak är viktigare än allt annat. När barn och vuxna lämnar biosalongen ska man ha något att prata om.
– Allt från känslor och vänskap till livet och främlingsfientlighet och annat. Det är den stora grejen med en biofilm, säger Gustaf Åkerblom.

×