Annons

Tuffa tjejer och grabbar i gäng

Buff Tidningens filmskribent Ingela Brovik om filmer hon sett under årets barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö. Festivalen avslutas i dag, lördag.
Publicerad 24 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

De är ensamma, men inga losers, de tonårstjejer och flickor i tioårsåldern som har huvudrollen i många av årets filmer på Buff i Malmö. Sveriges enda barn- och ungdomsfilmfestival firar 35 i år med att visa 118 filmer från 46 länder. Dessutom med filmer av lika många kvinnliga som manliga regissörer.

I invigningsfilmen Los Bando, regi av Christian Lo, vill två killar i en norsk by förverkliga sin dröm om att ta sig till en stor musiktävling, trots att de saknar bandmedlemmar. Men snart dyker en ensam flicka upp med sin cello (som hon spelar briljant) och killen som kör den konstiga skåpbilen visar sig vara en utmärkt sångare.

Annons

Med drastisk norsk humor, mellan lek och allvar, blir denna road-movie genom Norge en sällsam upplevelse – speciellt när bilen lyckas sväva i luften över en trasig bro och förföljarna blir blåsta. Då applåderar den unga publiken högljutt på bio Royal.

En lika tuff flicka med musikalisk begåvning (hon sjunger exceptionellt bra) finns i kinesiska Ballad from Tibet i regi av Zang Wei. Återigen är det tre killar och en flicka på resa mot sina musikaliska drömmars mål. De reser från Tibets ödsliga bergslandskap mot Shanghai där ett tv-program arrangerar musiktävlingar. Problemet är att resenärerna är (mer eller mindre) blinda. Filmen visar deras sårbarhet, men också viljan att klara sig, i en film med ovanligt perspektiv.

Ytterligare en ensam flicka, tioåriga Lea, hittar man i tyska Queen of Niendorf i regi av Joya Tome. Lea, mycket väl spelad av Lisa Moell, vill vara med i gänget med tre killar. Hon har stark integritet, intelligens och solidaritet med utsatta personer. Det här är en intrikat film och en av de allra bästa i den internationella tävlingen om Malmö stads barnfilmpris.

I italienska regissören Sandra Vannuccis Girl in flight har vi återigen en ensam flicka – 11-åriga Sylvia som rymmer från sin sjuka, arga mamma och frånvarande pappa och möter en romsk flicka och hennes familj. Två slags familjer som konfronteras, indirekt, genom 11-åringen.

Paradise 89 i regi av Madara Dislere utspelas i Lettland sommaren 1989 när det politiska läget i hela öst/Sovjetunionen blir alltmer turbulent. En Leninstaty uppe på en kulle sänker plötsligt sin (rostiga) arm och säger någonting ohörbart. Mitt i röran befinner sig nioåriga Paula på besök hos sina kusiner, tuffa flickor, när det politiska och det privata trappas upp. En dynamisk tidsskildring med svart humor.

Minnesvärd i den internationella tävlingen är också The Breadwinner, en animerad film i regi av Nora Twomey om en familj i dagens Afghanistan där fadern grips av talibaner och familjen får problem. Kvinnor och flickor får inte vistas utomhus, de kan inte ens handla mat. Den 12-åriga flickan beslutar sig för att klippa håret, klä sig som pojke, för att hjälpa till, och kolla var fadern finns. Barnet blir den vuxnes räddare med sitt mod, uppfinningsrikedom och fantasi.

Likaledes indonesiska The seen and unseen i regi av Sekala Niskala som handlar om tvillingar där pojken blir svårt sjuk och flickan drömmer sig bort och vill göra brodern frisk genom magisk dans, performance och bön till månen. En konstnärlig film som tar ut svängarna.

Många spännande kortfilmer visas också på Buff. Till exempel det utmärkta svensk kortfilmsprogrammet med Martyren, Nu bor jag på en camping och Skuggdjur.

Förutom alla filmer har det också varit mycket annat intressant att uppleva på årets Buff. Som filmseminarier om bland annat Filmborgarmärket för att med sakkunskap och engagemang utveckla filmkunskap i skolan till nya nivåer. Det var också visning av Bergmans Gycklarnas afton (inspelad i Skåne) där Åke Grönberg gestaltar konstnärlig förnedring maximalt, med ”ful” estetik. Work-in-progress presenterade sedan fyra nya filmprojekt, Halvdan Viking (Jessica Ask, Gustaf Åkerblom), My life as a Comedian (Rodja Sekersöz, Martin Persson), Alone in Space (Ted Kjellson, Eva Essén) och Till drömmarnas land (Viktor Lindgren) – projekt som lovar gott inför framtiden.)

Och som vanligt var det massor med skolklasser på plats i biograferna som med nyfikenhet och glädje tog till sig filmerna och ställde kluriga frågor efter visningarna. Till exempel till regissören Gabriela Pichler och de tuffa tjejerna (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) som har huvudrollerna i Amatörer. Två tjejer som går sin egen väg och verkligen lever upp till årets tema på Buff – förebilder.

bild 1/6
Girl in flight. Pressfoto
The Breadwinner. Foto: GKIDS Films via AP
Queen of Niendorf. Pressbild
The seen and unseen. Pressbild
Amatörer. Foto: Cecilia Torquato
Girl in flight. Pressfoto
The Breadwinner. Foto: GKIDS Films via AP
Ingela Brovik
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons