Reggae- och dancehallartisten Antonio D (Anton Dahlrot) är aktuell med albumet Från barnsben till gravsten. Foto: Yvonne Erlandsson
Reggae- och dancehallartisten Antonio D (Anton Dahlrot) är aktuell med albumet Från barnsben till gravsten. Foto: Yvonne Erlandsson
Reggae- och dancehallartisten Antonio D (Anton Dahlrot) är aktuell med albumet Från barnsben till gravsten. Foto: Yvonne Erlandsson
Reggae- och dancehallartisten Antonio D (Anton Dahlrot) är aktuell med albumet Från barnsben till gravsten. Foto: Yvonne Erlandsson

Antonio D hyllar livet på nya plattan

Han kommer från Karlshamn, bor i Malmö, men har musikrötterna på Jamaica. I fredags kom Antonio D med sin andra platta, Från barnsben till gravsten. På torsdag är det releasespelning i Göteborg och på långfredagen är det dags att spela de nya låtarna på Babel i Malmö.
– Man vill fira på något sätt att man hållit på med något så länge. Och det är kul med dancehall så man får upp tempot lite, säger artisten.

Anton Dahlrot kommer cyklande till redaktionen på en gul minicykel som han köpt av en gammal dam som inte kunde använda den längre. Han jobbar tre dagar i veckan som skolvaktmästare och trivs med jobbet, men allra helst skulle han vilja ha musiken på heltid.
Och dit är han på väg, det är han säker på.
När vi träffas – samma dag som Från barnsben till gravsten släpps – har han hunnit få en recension av plattan. Det är musiktidningen Gaffa, som ger betyget fem av sex och som bland annat skriver: ”Antonio D bjuder rösttalang, oslagbar humor och samhällsbetraktande texter men också en själfull hyllning till nuet”.
– Så fint så man nästan blir rörd, säger Anton, som själv inte har memorerat något av ordalydelsen.

Skivan var klar redan vid årsskiftet.

Så varför har det dröjt innan släppet?
-Jag ville testa att släppa på riktigt den här gången. Jag släpper helt independent, vi gör allt själva. När ett stort bolag släpper musik skickar de runt allt till deras kontakter innan släppet. Det finns en massa oskrivna regler för hur man kan göra för att lyckas bäst, säger Anton Dahlrot.
Nu har Anton anställt en pr-person för första gången, för att testa något nytt. En stor satsning för artisten, som känner att det blivit mer boost kring släppet.
Från barnsben till gravsten är dancehall, till skillnad från reggaen på Antonio D:s första ep Från Karlshamn till Kingston.
– Jag ville ha lite blandat, någon ballad, någon uptempo. Man kan göra dancehall på så många olika sätt och jag tycker vi fick ihop det bra, Sex olika låtar med olika teman och i olika stilar, säger han.

Vad är det för skillnad på reggae och dancehall?
– Om jag skulle sätta på en skiva skulle man höra. Det är framför allt beatet. Dancehall har kommit från reggae och båda musikstilarna har kommit från Jamaica. Dancehall är mer anpassad för dansgolvet, för fest. Den har oftast lite mer digital produktion. Det är lite mer modernt.
Dancehall har kommit mycket på senare år.
– De stora hittarna just nu är oftast dancehall även om Justin Bieber och Ed Sheeran väljer att kalla det för Tropical House eller något annat tramsigt. Trumbeatet är dancehall och det säger ganska mycket att en liten ö som Jamaica är trendsättare när det gäller musik, säger Anton.

Själv for han tillsammans med en av sina bröder till Jamaica innan första plattan Från Karlshamn till Kingston kom. Nyligen var han tillbaka och vide on till Från barnsben till gravsten, som släpps den 4 april, är inspelad där.
– Det är lite overkligt att resa dit. Jag kan tänka mig att många har det som ett drömresmål eftersom de har en så stark musikhistoria. Reggae och dancehall tar upp mycket av mitt liv och att få åka till landet där allt startade är speciellt. Musiken är överallt där och betyder allt och det finns inget där som heter dålig musik oavsett genre.
Från barnsben till gravsten är en metafor för hela livet, från födseln till döden.
– Låten är en hyllning till livet. Det går upp och det går ner, men i slutändan får man vara tacksam för det man har. För det lilla. Att ta vara på dagen låter som en klyscha, men ibland får man en påminnelse om hur viktigt det är, säger Anton, som själv skulle önska sig mer budskap i låttexterna också inom andra genrer som pop och rock. Inom hiphop och reggae är orden friare, man kan positionera sig som artist i samhället.
– Det händer nästan aldrig i pop. Vem säger något om vad de brinner för där, förutom när det gäller kärlek? Så som samhället ser ut nu är det viktigt att stå upp för det man tycker är rätt, säger Anton.

Själv vill han jobba med musik på bred front och gör det redan.
– Det finns så många olika moment inom musiken som är kul. Jag håller inte bara på som Antonio D utan som låtskrivare till andra artister, jag arrangerar klubbar, jag dj:ar lite, säger Anton Dahlrot.

Vad händer framöver?
– I sommar ska jag spela på Öland Roots och så är det Baskalas i Norrköping i maj. Men det kommer mera …

×