Annons

Påskkonst Skåne runt

Konst Tidningens konstkritiker Britte Montigny tipsar om höjdpunkter Skåne runt under årets konstrunda.
Publicerad 28 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Tidningens konstkritiker Britte Montigny tipsar om höjdpunkter under årets konstrunda.

Påsken, kyrkoårets viktigaste högtid, står för dörren.

Annons

Vi firar den till minne av Kristi intåg i Jerusalem på Palmsöndagen, av den sista måltiden med lärjungarna, den kvalfyllda natten i Getsemane, den förrädiska kyssen, gisslandet, vandringen till Golgata, korsfästelsen och slutligen uppståndelsen som öppnade vägen till paradiset också för de ömkligaste bland människor. Eller … gör vi? Minns vi ens?

Påsken har blivit lika sekulariserad som julen och resten av kyrkoåret.

För de allra flesta betyder helgen några dagars ledighet från jobb och skola, dagar som man kan ägna åt resor, åt att äta gott och – inte minst – åt att ta del av den skånska samtidskonst som presenteras på konstrundorna som numera antagit nästan oöverskådliga proportioner.

Starten går på Långfredagen och pågår i princip till och med söndagen den 8 april (bäst och kontrollera).

Utbudet är, som antytts, övermäktigt.

Nordvästra Skånes runda introduceras som traditionellt i Landskrona konsthall – 131 konstnärer deltar och snart sagt alla tekniker är representerade.

Att sätta någon av konstnärerna före den andra vore förmätet, några absoluta sanningar om ”bra” och ”dåligt” finns inte, men jag ska nog erkänna att Ulla och Gustav Kraitz arbeten i sten och keramik har en nästan magnetisk dragningskraft, liksom Micke Berggrens Svenskt Tenn-inspirerade tennsmide och Kerstin Magnussons till växtriket relaterade textila arbeten.

Konstrundan Mittskåne, med centrum i Höör, har lockat 51 konstnärer. Bland dem Jan Stjernkvist som under många år roade Arbetets läsare med sina teckningar och illustrationer.

Smakprov och minnesglimtar visas på Konsthallen Anders i Höör.

Konstrundan Österlen arrangeras av Östra Skånes Konstnärsgrupp. Med avstamp i en samlingsutställning i Tjörnedala fogar gruppen verk av ytterligare 85 konstnärer till den redan digra listan.

Annons

Liksom i Nordvästra Skåne kan man utifrån lust, smak och nyfikenhet snitsla sin egen bana på den karta som går att ladda ner i mobilen. Själv dras jag mot Maria Hillfons färgmättade måleri där kosmiskt inspirerade abstraktioner blandas med till hälften naivistiska, till hälften surrealistiska tolkningar av årstidernas och dagrarnas föränderlighet.

Även Gittan Jönsson, som ställer ut på Ystads konstmuseum, hör till dragplåstren liksom glaskonstnären Jonas Rooth och glas- och bronsskulptören Karel Becvar med hemvist och ateljé i Löderup.

Till detta ska läggas Konstrundan KSV (Konstnärsgruppen Sydväst) som med Hallongården i Vellinge som samlingspunkt för 42 utställande konstnärer – bland dem textilkonstnären Birgitta Nelson Clauss – visar vidare till gruppmedlemmarnas ateljéer.

Vid sidan av alla konstrundor som arrangeras av olika konstnärssammanslutningar, erbjuder Wanås och gallerier som Thomas Wallner i Simris och Fabriken Bästekille kompletterande konstupplevelser. Wanås inleder säsongen 2018 med att från och med långfredagen och fram till juni presentera Richard Johanssons rullande Folkkonstmuseum. I en pågående utställning visar Thomas Wallner målningar av 14 konstnärer och fyra fjäderlätta skulpturer av Thale Vangen på temat Wings. Sevärt!!

Vill man göra det lätt för sig och under ett och samma tak få sitt lystmäte på skulptur, måleri, fotografi, grafiska tekniker, glas, keramik, silversmide och smycken, är Fabriken Bästekille det optimala målet för påskens konstutflykt.

31 konstnärer deltar, bland dem fotograferna Lennart Nilsson (postumt), Thomas H Johnsson och Anna Clarén som visar hela sviten Under med närgångna motiv från Fjärilshuset på Haga. Glaskonstnären Kjell Engman, som imponerade när han deltog i Mästarna bakom glaset 2016, är tillbaka med nya, ekvilibristiska verk.

Med sina utsökta torrnålsgravyrer för Mikael Kihlman arvet efter Axel Fridell vidare.

För avväpnande och värmande humor svarar Johan Thunell och hans Nyllen i rakubränd keramik, Sven-Åke Ekbergs taniga gubbar som skapats i smält järn och May Lindholms livsbejakande figuriner – allt i allt konst som kan lysa upp den gråaste och tristaste påsk.

bild 1/7
May Lindholm. Utan titlel. Bränd lera och vax. Fabriken Bästekille.
Kerstin Magnusson. Utan titel, bonad. Konstrundan NSV.
Jan Stjernkvist. Influensavarning, teckning. Konsthallen Anders, Höör.
Maria Hillfon, Planet. 
Konstrundan ÖSKG
Richard Johansson. Folkkonstmuseum. Wanås
Lennart Nilsson. Kiviks marknad. 8Foto: Fabriken Bästekille
Mikael Kihlman. Crossroads, torrnål. Fabriken Bästekille
May Lindholm. Utan titlel. Bränd lera och vax. Fabriken Bästekille.
Kerstin Magnusson. Utan titel, bonad. Konstrundan NSV.
Britte Montigny
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons