Åsa Fång gör just nu rollen som Katarina i musikalen Pippin på Malmö Opera. Foto: Per Jahnke
Åsa Fång kan fira 25-årsjubileum som artist nästa år. Foto: Per Jahnke

Åsa Fång årets Ericson-stipendiat

På torsdagskvällen överraskades publiken på Malmö Operas Pippin av en prisceremoni. Musikalartisten Åsa Fång fick ta emot Annalisa Ericson-stipendiet på scenen vid föreställningens slut.
– Jag är jätteglad och stolt! Det är alltid härligt att få uppskattning för det man håller på med, säger stipendiaten själv.

Det är åttonde gången som Annalisa Ericsons stipendium delas ut och i juryns motivering till valet av Åsa Fång står det bland annat: ” … en artist som vi har haft blickarna på alltsedan Annalisa Ericson grundade stiftelsen 2005” och ” … det verkar inte finnas någon roll som hon inte bemästrar.”
Åsa Fång beundrar den bredd som Annalisa Ericson hade.
– Hon var en av sin tids stora musikalstjärnor. Hon gjorde operetter, revyer, film, teater och dans och jag gillar det där med att ha en bredd som går över gränser. Och hon var komisk, det är härligt.

Åsa Fång gör just nu en roll som är komisk men som också har ett djup, den som Katarina i Pippin.
– Det är roligt att spela och det är ett underbart gäng här. Pippin är en annorlunda musikal med mycket show, glitter och humor och som publik tycker jag att man ska se den med öppna ögon och sinnen och bara låta sig dras med i Pippins resa genom livet, säger Åsa FångPippin innehåller en pjäs i pjäsen. Som skådespelare i teatersällskapet som spelar pjäsen i musikalen får Åsa Fång göra entré på fel ställen i första akten.
– Mina barn tyckte att det var mycket roligt när jag kom in fel …
I andra akten kommer rollfiguren Katarina in, men till slut kliver hon ur rollen och gör en sång som egentligen inte hör hemma i showen i showen.

Åsa Fång är välkänd av publiken på Malmö Opera och har gjort en lång rad roller på stora scenen. Ellen i Miss Saigon, Fröken Öken i Banankontakt, Mrs Wilkingsson i Billy Elliot, Lauren i Kinky Boots är bara några.
– Jag är så tacksam för Malmö Opera och för allt jag fått göra och gör här. Jag älskar att vara i huset, säger Åsa Fång.
Men Åsa har också en hel rad andra roller på sitt cv. Hon har bland annat medverkat i Robert Gusafssons 25 års jubileumsshow och hon har tolkat Edith Piafs sånger i olika sammanhang.

Att ha bredden i sitt yrkesliv är något hon haft med sig ända från början.
– När jag började på balettakademin sjöng jag i ett coverband och hade spelat amatörteater. Jag gigade vissa helger under utbildningen och vi hade en tjejgrupp som var framgångsrika med företagsjobb, Jag har fått vara programledare, jag var i Frankrike och sjöng jag med ett rai-band, jag har gjort sitcom och gästspelat. Jag är glad och tacksam för att jag har bredden, det har varit berikande och det har gjort att jag inte är så beroende av de stora jobben utan kan vara mer självgående. Det handlar ju om att göra det man tycker om och det man lever på. Förr var det nog mer så att man skulle hitta sin grej, men det blir mer och mer accepterat att folk går över gränser och vill göra det, säger Åsa Fång.
Edith Piafs sånger och historia är en viktig del i hennes yrkesliv.
– Det började 94, det var första gången jag ”mötte” Piaf och sedan dess har den musiken varit med mig. Det blev stadsteaterns lunchteater , sen skrev Leo Cullborg musikteaterföreställningen ”Edith Piaf – Livet och Kärleken” och så har Christopher Wollter och jag vår Brel och Piaf-föreställning. Varje gång jag varit borta från den musiken en period och kommer tillbaka till den så känner jag: ”Gud vad jag älskar detta!” Det finns något som berör mig på djupet när jag sjunger den musiken. Det kommer jag alltid att ha med mig och återgå till.

Nästa år kan Åsa Fång fira 25 år som artist.
– Jag slutade 1994 på Balettakademins musikallinje och sedan dess har jag jobbat hela tiden. Men jag har inte tänkt på något firande, jag firar nog hela tiden med det jag gör just nu, säger Åsa Fång.

Vad händer efter Pippin?
– Jag har härliga grejer på gång, säger Åsa Fång hemlighetsfullt.
Annalisa Ericsons stipendium innebär ju inte enbart äran, utan också en summa på 50 000 kronor.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag har inte hunnit tänka så långt. Men det är klart att man kan hitta på något roligt.

×