Östen Månsson i Brönnestad har fyllt 80 år och kan se tillbaka på ett liv med mycket arbete. Numera är det dottern och barnbarnen som betyder mycket. Foto: Helén Fingalsson

”Jag har sålt släp för 1,7 miljarder kronor”

Det förhoppningsvis sista snöfallet för den här våren faller över Östen Månssons gård i Brönnestad utanför Hässleholm. Längtan är stor efter både vårsol och sköna dagar ute i skogen. För i skogen trivs Östen Månsson.
Under påsken som gått har hans dotter och två barnbarn varit på besök, vilket inneburit att han haft sällskap ute i markerna. Samtidigt har de passat på att fira Östens födelsedag.

Att Östen inte haft någon högre utbildning har inte hindrat honom i livet.
– Jag är inte stolt över att jag bara har sju års skola, men jag har trots det klarat mig bra i arbetslivet, förklarar han.
Efter militärtjänstgöring på P4 i Skövde där han var stridsvagnsförare startade han ett åkeri i Åhus.
– En fabriksny lastbil som köptes in 1959 kostade 82 000 kronor och dieseln kostade på den tiden 15 öre litern, berättar han. Jag körde turer i hela Sverige.

Efter några år började Östen Månsson sälja personbilar. Från den perioden har han flera minnen.
– En gång körde jag ut till en lantbrukare för att sälja en begagnad bil, förklarar Östen. Kunden undrade om jag kunde ta två ko-kvigor i byte. Vi gick ut i stallet och han pekade ut dem. Jag föreslog ett mellanpris, han accepterade priset och det blev affär.
När Östen återvände till jobbet berättade han om försäljningen av bilen för vd:n. Han tyckte det var utmärkt tills han såg ordern där det stod ”inbyte två stycken kvigor”. Då utbrast han “Var fan ska vi göra av dom?”.
Nu visade det sig att Östen redan sålt kvigorna, så något stallutrymme behövdes inte.

En annan historia handlar om när lagret bestod av för många röda bilar.
– Då sa jag till köparna att en vit bil inte syns i snö och en svart bil inte syns när det är mörk. Det bästa är en röd bil som har samma färg som brandbilen och då köpte de den röda bilen.
Efter några år som bilförsäljare följde en 37 år lång anställning på Briab som säljer släpvagnar till lastbilar.
När vd:n för Briab en dag kom in för att provköra en ny bil berättade Östen att han mycket väl kände till hans fabrik med släpvagnar. När han även hörde att Östen drivit ett åkeri så var saken klar. Han erbjöd efter en halvtimme en anställning som säljare.
– Under 37 år hann jag sälja för 1,7 miljarder kronor.
1975 köpte Östen och hans hustru Elsie en gård i Brönnestad.
– Jag odlade spannmål och foderhö på gården. Dessutom byggde jag två hästsläpvagnar. Den sista släpen är 25 år och fortfarande inregistrerad.
Han tränade även travhästar som gav honom 52 förstapris genom åren.
– Alla inkomster från travloppen använde jag till att reparera gården.
Östen jobbade i stort sett jämt.

Inte ens en olycka då han bröt handen under ett travlopp stoppade honom. För att kunna hålla i pennan på jobbet tog han en bågfil och sågade upp ett jack i gipset.
Han fortsatte även att hugga gräs på gården, svetsa och smörja in en trasig kniv med motorolja. När sköterskan skulle plocka bort gipset kunde hon förvånad konstatera att gipset var svart i stället för vitt.
Östen Månsson har aldrig engagerat sig politiskt, men när frågan om en jaktskyttebana blev aktuell i Brönnestad i mitten av 90-talet var han tillsammans med andra bybor flitig på Norra Skånes insändarsidor.
Planerna ändrades senare och skyttebanan hamnade i Stoby.
– Min hemlighet efter alla år var att jag ville fortsätta träna mina travhästar på det område där skjutbanan var planerad, avslöjar Östen.

Sedan i fjol är Östen änkeman.
– Jag träffade min hustru när jag var 17 år och hon var 16 år, berättar Östen och visar ett bröllopsfoto som ser ut att vara taget i går.
Ett tidningsurklipp visar också en Elsie Månsson (då Svensson) som blivit vald till Hässleholmsortens sommarflicka.
16 år efter bröllopet bestämde sig paret Månsson för att adoptera ett barn från Sri Lanka. Allt var klart och bara datum skulle bestämmas då det visade sig att en biologisk dotter var på väg.

Saknaden efter hustrun har inte varit lätt. Det har varit en stor sorg.
– Då vi i familjen kom till kyrkan och det stod en vit kista med min hustru i, då var det inte mycket med Östen Månsson, berättar han.
Trots att Östen är pigg och rörlig har han fått sin del av sjukdomar efter pensionen.
– Men min dotter ringer varje dag klockan sju, berättar han. Om jag inte skulle svara så kan hon kontakta en granne till mig. Det känns tryggt.
80-årsdagen firade Östen under påsken tillsammans med bland annat sin dotter och sina två barnbarn. Det är de som betyder allra mest nu.