Annons

Re­plik: SVT satsar mer lo­kalt

Replik Vi vill of­tare utgå från lo­kala per­spek­tiv, försäkrar Anne Lagercrantz, chef ny­hets­di­vi­sionen, SVT, i en kommentar till krönika om Stockholmsfixeringen i torsdags.
Opinion • Publicerad 7 april 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
SVT har ambitionen att ha fler inslag från de lokala redaktionerna runt om i landet. 			             Foto: TT
SVT har ambitionen att ha fler inslag från de lokala redaktionerna runt om i landet. Foto: TT

Re­plik. Yng­ve Sunesson skriver i en krö­ni­ka (5 ap­ril) att SVT borde mot­verka Stockholmfixeringen och bättre skildra hela Sverige. Om det är vi ense och vi jobbar hårt med frå­gan.

Vi vill of­tare utgå från lo­kala per­spek­tiv. In­för valet satsar vi där­för ex­tra på ko­or­di­ne­ringen av jour­na­li­stiken och vi skärper målen för an­delen lo­kalt ma­te­ri­al i våra riks­sända ny­hets­pro­gram.

Annons

Som ex­em­pel ska Rap­port, som idag in­ne­håller drygt 1,5 in­slag med lo­kalt ur­sprung gå till 2,5 in­slag.

Frå­gan är inte en­kel re­dak­tio­nellt. Som re­dak­tör för en riks­sänd­ning kräver det tuffa pri­ori­te­ringar, och som re­dak­tör lo­kalt krävs att både le­ve­rera till en lo­kal och till en riks­pu­blik.

Vi räknar in­sla­gen för att hålla koll på att vi är på väg åt rätt håll och för att säkra en stän­dig dis­kus­sion på re­dak­tionerna, men det är så klart inte en kvan­ti­ta­tiv räk­ning utan kva­li­teten i sänd­ningarna som av­gör om vi lyckas.

Vi har goda för­ut­sätt­ningar. Ef­ter en stor om­ställ­ning 2015 går vi in i val­rö­rel­sen med drygt 40 fler lo­kala jour­na­lister på fältet.

Vi finns på 34 orter ef­ter att ha ny­öpp­nat re­dak­tioner i An­ge­red, Rin­ke­by, Sö­der­täl­je, Helsingborg och Över­tor­neå sam­ti­digt som vi har kor­re­spon­denter i hela världen. Det ger oss unika för­ut­sätt­ningar att knyta i hop det lo­kala, na­tio­nella och glo­bala.

Sam­ti­digt finns även upp­skattade riks­sända pro­gram som Sverige Idag och Landet runt som en­bart ut­går från det lo­kala.

Ana­lyser ef­ter valet i USA och i Brexit har visat hur många blev över­ras­kade över re­sul­taten. När en re­pre­sen­tant från BBC för­kla­rade vårt brit­tis­ka sys­ter­bo­lags vik­tigaste lär­dom ef­ter Brexit-röst­ningen sa hon kort: ”Vi skulle ha lyssnat mer på våra re­gi­oner”.

Det rådet tar vi på all­var!

Svar di­rekt:

Det är väl­kom­met att SVT satsar på fler lo­kala (el­ler re­gio­nala) re­dak­tioner och har am­bi­tionen att öka an­delen ny­hets­in­slag med ”lo­kalt ur­sprung.

Annons

Krö­ni­kan re­fe­rerade främst en un­der­sök­ning av fyra Stock­holms­tid­ning­ar med riks­am­bi­tioner. Men även Pub­lic ser­vi­ce, med sitt sär­skilda an­svar, har för låg an­del ny­heter från landet utan­för Stockholm.

Vare sig 1,5 el­ler 2,5 ny­hets­in­slag i en Rap­port­sänd­ning är särskilt im­po­ne­ran­de. Det handlar, som den jour­na­lis­tiska stu­dien visade, ock­så om vad som rap­por­teras. 64 pro­cent brott och olyc­kor i de fyra tid­ningarna (SVT är för­hopp­nings­vis bättre) ger en skev bild av ”lands­orten”.

Om val­rö­rel­sen, som man kan hoppas, kommer att handla mer om lands­bygden kan det hjälpa till så Rap­port fyller sin ”lands­bygds­kvot”.

Anne Lagercrantz chef ny­hets­di­vi­sionen, SVT Yng­ve Sunesson po­li­tisk re­dak­tör
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons