Rim Bayaas styrka är hennes aggressivitet och vighet. 16-åringen hyllar den stenhårda träningen i Chae Taekwondoklubb – som förhoppningsvis ska ta henne till ett OS. Foto: Stefan Sandström
Rim Bayaa. Foto: Stefan Sandström

”Jag vill vara med i ett OS”

Hon pluggar hårt för att en dag kunna bli tandläkare. Hon är också en av Sveriges största taekwondotalanger.
Rim Bayaa har högtflygande planer.
– OS 2020 har varit mitt mål ett bra tag nu, säger 16-åringen som tävlar för Chae Taekwondoklubb och precis har kvalat in till ungdoms-OS.

Namn: Rim Bayaa.
Ålder: 16 år.
Bor: Åstorp.
Familj: Pappa Ossama, mamma Fadwa, småsyskonen Ahmed, Ali, Maram och Omar.
Gör: Går första året på naturprogrammet på Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg.
Klubb: Chae Taekwondoklubb.
Rösta på Rim: SMS:a Bedrup04 till 72120 (kostnad 10 kronor).

Rim Bayaa testade kampsporter som judo och karate innan hon till slut hittade rätt.
– Jag fastnade för tae-kwondo, berättar 16-åringen som pendlar de sex milen mellan Åstorp och Hässleholm minst tre gånger i veckan för att träna för grandmaster Ali Chehade och Omar Chehade.

Vad hittade du i tae-kwondon?
– Bland annat är fajten mer aggressiv i taekwondo. Man får till exempel sparka mot huvudet, förklarar hon samtidigt som hon skrattar – väl medveten om hur det kan uppfattas att vilja sparka någon i huvudet.
– I början kollade jag klipp på youtube när de körde fajt och knockade personer. Det tyckte jag var jättecoolt för jag ville också kunna knocka folk. Det är fortfarande en stor inspiration. Jag har mina idoler som jag ser upp till, Ahmad Abughaush från Jordanien och Jaouad Achab från Belgien. De har en speciell, gammaldags stil som jag vill följa. Det är att man snurrar och kör väldigt intensivt under hela matchen.

Du ser ju ganska snäll ut men du måste ha en ”killer”-sida också?
– Som person är jag jättesnäll men jag känner ingen på mattan. Är vi vänner och kör mot varandra då är vi inte vänner – för jag vinner för mig själv och är väldigt aggressiv när jag kör. Jag gillar att vinna, slår hon fast.
Så har det varit så länge hon kan minnas.
– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska. Jag hatar att förlora och försöker mitt bästa för att alltid vinna.

För ett år sedan bytte hon träningsmiljö från Helsingborg till kyrkskolan i Hässleholm.
– Jag hade inte så mycket motstånd i min ålder och storlek så att jag kunde träna och bli bättre. Vi kollade runt lite men det var svårt att hitta en klubb som passade mig, jag måste även kunna tävla utomlands eftersom det är ett krav för att kunna vara med i landslaget. Jag hade sett Chae Taekwondo på flera tävlingar och kände att de kunde passa mig. Så jag åkte hit med min pappa och testade en gång och det var väldigt hård träning, precis vad jag var ute efter. Jag var väldigt nöjd när vi åkte hem den kvällen, minns Rim.

Tre fasta pass kryddas med extraträningar inför större tävlingar.

Vilka är dina bästa egenskaper?
– Jag är aggressiv och väldigt vig så jag kan komma med huvudsparkar från oväntade vinklar. Jag använder det väldigt mycket.

Någon akilleshäl?
– Ibland kan jag bli för aggressiv och springa rätt in. Det måste jag öva på mer. Jag har alltid haft rätt bra gard mot huvudet, jag tappar mer mina poäng mot magen.
För två år sedan tog Rim silver på U21-VM.
– Jag hade aldrig förväntat mig det eftersom jag hade varit borta så pass länge. Jag hade en knäskada 2014 som gjorde att jag fick ta en paus i ett år. Då trodde jag att det var slut på min taekwondokarriär och var väldigt ledsen.

Just nu befinner sig Rim i turkiska Hammamet. Där har taekwondotalangen kvalificerat sig för ungdoms-OS i Argentina som avgörs 6–18 oktober.
Rim vann tre tuffa matcher men sprang sedan på en mina i kvartsfinalen i den 57 tjejer starka 49-kilosklassen. Eftersom det fanns åtta OS-platser i potten räckte kvartsfinalplatsen för att Rim skulle kamma hem en biljett till Buenos Aires.
Direkt efter kvalet avgörs nu även JVM i Hammamet.
Längre fram hägrar ”riktiga” OS. Gärna redan i Tokyo 2020.
– Jag vill vara med i ett OS, slår Rim Bayaa fast.
Så det blir nog så.

Namn: Rim Bayaa.
Ålder: 16 år.
Bor: Åstorp.
Familj: Pappa Ossama, mamma Fadwa, småsyskonen Ahmed, Ali, Maram och Omar.
Gör: Går första året på naturprogrammet på Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg.
Klubb: Chae Taekwondoklubb.
Rösta på Rim: SMS:a Bedrup04 till 72120 (kostnad 10 kronor).