Väl påbyltade får de veta vad som ska hända vid räddningstjänsten under kvällen. Bland annat rökdykning i huset bakom dem.Foto: Hans Bryngelson
Men innan man kan gå in i ett rökfyllt hus, måste rökdykarutrustning på. En utrustning som vägde en del. 8

Nya människor bakom uniformen?

Hässleholm Polis, ordningsvakt, väktare, ambulansförare, brandman, fältarbetare. Alla är de yrkesgrupper med uniform, och nu vet några av kommunens elever också vad yrket egentligen innebär. Kanske deras yrkesval?

För tredje terminen har kommunen bjudit in elever från grund- och gymnasieskolorna för att få veta mer om ”Människan Bakom Uniformen”.

Så under denna termin har 10 elever fått en ny inblick i dessa uniformsyrken, vilket kanske kan väcka ett intresse och till och med leda fram till ett yrkesval.
– Intresset är stort bland ungdomarna att få veta mer om människorna bakom uniformerna, konstaterar Annica Nilsson, drog- och brottsförebyggande samordnare för Hässleholms kommun.

Träffarna med dessa människor bakom uniformerna är ett sätt att bygga broar istället för murar, enligt Annica som också berättar att lika viktigt är att elever från olika skolor lär känna varandra och varandras bakgrund.
Tisdagskvällens mötesplats för ungdomarna var räddningstjänsten i Hässleholm, där de fick prova på allt ifrån rökdykning och brandbekämpning till att göra en klaustrofobitest och åka med högst upp i räddningstjänstens stegbil.
– Terminen ska avslutas med övning under en arrangerad bilolycka, inflikar Annica medans hon ser på när de tio eleverna, mestadels tjejer, sätter på sig de lite bylsiga brandmanskläderna med stövlar och hjälm.
Senare ska de också få känna på hur tungt det är att bära lufttuber och mask, inför rökdykningsövningen.
Av ansiktsuttrycken att döma var det tufft att bara klä på sig de otympliga kläderna, och en av de undervisande brandmännen förklarade att uniformen bärs både i tryckande hetta som kyla.
– Ni lär vara rejält svettiga efter kvällens övning, utlovade han.

Nästa gång gänget träffas är det hos socialförvaltningen där de ska med ut på fältet med kommunens fältarbetare.
Projektet Människan Bakom Uniformen” ska fortsätta med en ny termin till hösten, då det blir möjlighet för intresserade att söka.

Dagens fråga

Ska du gå på någon julkonsert i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar