Strandliv i Malmö. Foto: TT

Strand är livskvalitet

Representanter från Skånes kustkommuner håller stormöte i Malmö om det ökande problemet med stranderosion. Det är välkommet att ledningen för kustkommunerna tar problemet på största allvar och kallar till krismöte. För kris kan det bli. Stranden försvinner runt Skåne i en oroväckande hög takt. Utanför Ystad har stranden gått tillbaka med så mycket som 200 meter.
Strandnärheten är en bidragande orsak till att folk väljer Skåne som hem. En av Malmös mest tilldragande egenskaper är att man 20 minuters promenad från statskärnan kan bada i havet.
Ystads kommunalråd Kent Mårtensson (S) säger att man i staden börjat arbeta mot stranderosion redan på sjuttiotalet. Metoderna är få och dyra för att stoppa utvecklingen. Det som fungerar är att tillsätta mer sand. En svår och kostsam metod, men förmodligen värd pengarna.
Det är alltid bra att oroa sig för kostnaderna när det handlar om skattebetalarnas pengar. Men strandunderhåll lär vara en populär åtgärd om man frågar väljarna. Strandbad är ett gratis nöje tillgängligt för de flesta. Man vill nog ogärna se sin lokala strand försvinna och lägger sannolikt därför gärna skattekronor på det.
Liberalerna Christer Nylander och Louise Eklund vill i en debattartikel i Kvällsposten att skånsk stranderosion ska ses som ett nationellt problem. Det är kanske osannolikt, med tanke på Stockholms välkända ointresse för södra Sverige och den ekonomiska kraft som finns där. Men det måste absolut ses som ett hot mot svensk turist- och besöksnäring, vilket kanske till och med av Stockholm kan ses som allvarligt.
Kent Mårtensson ser gärna att en särskild myndighet för problemet med havserosion. Mer byråkrati är bara önskvärd om den är strömlinjeformad och effektiv, men kanske skulle bildandet av en myndighet dra uppmärksamheten till hur stort problemet är. En för kuststäderna gemensam handlingsplan är oavsett ett måste.

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar