Philip Birks thriller Kyldygnet handlar utspelas till största delen i Lund, Malmö och Köpenhamn. Foto: Gunilla Wedding
Philip Birk, författare
Phlip Birk, författare

Thrillerförfattare med fotboll som inspiration

När ett benbrott satte stopp för Philip Birks fotbollsdrömmar vaknade författardrömmarna. Och viljan att skriva en bok som till och med hans mest läsovilliga kompisar skulle fastna i resulterade i thrillern Kyldygnet som kom ut på Lundabaserade Historiska Media i slutet av mars.
– Det här är bästa substitutet för en missad fotbollskarriär, säger den 24-åriga lärarstudenten Philip Birk med ett stort leende.

Phlip Birk om …
… om hur det kändes när han fick veta att han skulle bli utgiven: ”Jag tror fortfarande inte riktigt på det. Ibland går jag bara runt och känner på boken för att fatta.
… vad han läser och inspireras av: ”jag läser inte så mycket eftersom jag läser så mycket i skolan och så försöker jag vara annorlunda och få en modern touch så jag har mer tänkt att jag ska skriva som en film fast i bokform så jag har inspirerats mer tv-serier och film. Italian Job till exempel. Sedan gillar jag Harry Potter-böckerna mycket, det var det som fick mig att börja tycka om att läsa. jag imponeras av långa serier där man författaren verkligen har haft en tydlig tanke om hur det ska gå.”
… om han tycker om sin hjälte, Tom Grip: ”jag tycker väldigt mycket om honom. Han är en knepig person minst sagt och har en tvivelaktig bakgrund men jag vill skriva om honom på ett sätt som gör att folk får förståelse för varför han blir som han blir och gör som han gör. I del två får man också veta mer om honom.”
… bästa tips till den som vill bli författare: ”Nyckeln är att skriva mycket och varierat. Åtminstone är det så för mig. Jag har inte andra bokprojekt än Grip-böckerna men jag skriver kåserier för Uppsalas studenttidning och jag har skrivit historiska artiklar. Om man kör fast med boken kan det vara skönt att skriva på något annat en stund.”

Första dygnet efter en stor stöt är bevakningen som mest intensiv. Sedan händer andra saker och det är då, efter ”kyldygnet”, man ska föra stöldgodset ur landet. Det lär sig lundastudenten Tom Grip av sin kursare Jonatan Frost när de bestämmer sig för att satsa på konststölder i stället för juridikstudier.
I 24-årig Philp Birks thrillern Kyldygnet, träffar vi Tom Grip ett antal år senare när han sörjer Jonathans död. Han har slutat med stölder men håller sig fortfarande undan polisen men när Jonathans favoritmålning, den danske konstnären Vilhelm Hammershöis Interiör, stjäls från Statens Museum for Kunst i Köpenhamn blir Tom Grip indragen i den kriminella världen igen – för att hitta tavlan. Parallellt med den rafflande taveljakten rullas också Toms och Jonathans bakgrundshistoria upp och handlingen rör sig mellan Lund, Malmö och Köpenhamn, med utflykter även till Portugal och Thailand.
– Det är korta kapitel och hög intensitet, beskriver Phlip Birk som är född i Varberg och pluggar i Uppsala.

Vi träffas i Historiska Medias charmiga lokaler i centrala Lund. Det är knappt två veckor sedan Kyldygnet kom ut och på kvällen ska Phlip Birk prata deckare med Set Mattsson. Han känner sig verkligen som en debutant säger han även om Kyldygnet faktiskt är hans tredje roman. De två tidigare, de historiska romanerna Bronshjälmen och Silverormen som utspelar sig under romartiden, skrev han under gymnasiet och gav ut på eget förlag.
– Du vet hur det är när man sitter där i skolbänken och tycker allt är tråkigare än geometri och så börjar man fantisera ihop karaktärer och små berättelser, beskriver han. En dag satt jag där med ett tungt block och började sammanfoga det. Det blev det en lång berättelse som jag delade upp på två.
Det var också under gymnasietiden som drömmen att bli författare föddes. Då hade Phlip Birks första stora dröm – att bli fotbollsproffs – punkterats av ett benbrott.
– När jag spelade fotboll hade jag inte tid att skriva men sedan när det inte gick med fotbollen längre fanns den tiden, berättar han.
– Jag har alltid haft höga mål och för ett tag sedan när jag var ängslig inför släppet av Kyldygnet så påminde mamma mig om fotbollsproffsdrömmarna, fortsätter han. Boken ska ges ut i Tyskland också och hon sa att nu ska du bli Tysklandsproffs med boken i stället. Det är bästa substitutet för en missad proffskarriär.

Att de första böckerna blev historiska romaner har med Philip Birks stora historieintresse att göra. Han pluggar till historielärare i Uppsala och har försökt få med så mycket historia som möjligt även i Kyldygnet.
Att bok nummer tre blev just en thriller har mycket med hans bror och de närmaste kompisgänget att gör.
– När jag skrev de två första böckerna var det några av kompisarna som läste dem, men några bara köpte och lät dem stå i bokhyllorna. Då tänkte jag att nästa gång ska jag skriva något som är så jäkla bra att kompisarna måste läsa det. Nu i veckan skickade brorsan en bild på hur han satt och läste på tåget på väg till Göteborg och en av mina kompisar, som jag tror bara har läst Zlatanboken och Snabba Cash, skickade också en bild av hur han satt på lunchrasten och läste. Då blev jag överlycklig!

Phlip Birk pluggar till lärare på heltid och måste vara disciplinerad i sitt författande. Arbetet med Kyldygnet började våren 2016 och han beskriver hur han varje dag när han kommer hem från universitet på eftermiddagen gjorde en kanna kaffe och satte sig och skrev.
– Det gick åt väldigt mycket kaffe, konstaterar han. Men när jag väl började med Kyldygnet blev jag så fast och ville egentligen bara skriva hela tiden.

Var fick du handling och personer från?
– Jag började med berättelsen och att jag ville skriva om en speciell miljö. Eftersom jag tycker om konst men kan inte så mycket började jag gå till olika museer. Det är en så pampig och nästan hemlighetsfull miljö och jag ville in i den slutna världen. När jag sedan skulle forma Tom Grip var tanken först att han skulle vara polis. Men alla har poliser som har problem med spriten och reser till sin hemstad för att lösa något gammalt mord och jag ville ha någon som stack ut. Därför bestämde jag mig för att berätta ur tjuvens perspektiv och försöka göra honom intressant.

Konstnären som målat tavlan som stjäls i Kyldygnet har Phlip Birk en speciell relation till. Hans mormor är från Köpenhamn och mormors farfar jobbade på Randers Konstmuseum där den verkliga kronjuvelen är en tavla av just Hammershöi.
– Fast det är inte den som blir stulen i boken. Den som stjäls finns också på riktigt men ägs av en privat person så den passar bättre in i handlingen. Men Randers Hammershöi har vi en print av hemma. Den har hängt i mammas och pappas sovrum så länge jag kan minnas.

Kyldygnet har inneburit mycket research. Förutom att Philip Birk har fått läsa på om konst och göra studiebesök på museer för att undersöka hur man skulle kunna stjäla en tavla är han också noggrann med de geografiska miljöerna.
– Jag har försökt åka runt till alla platser som är med i boken. I och med att jag inte vill brodera ut miljöbeskrivningarna för mycket så tycker jag att det är ännu viktigare att de stämmer i detalj.

Och Lund då – där Jonathan och Tom studerar?
– Jag valde mellan Lund och Uppsala men Lund ligger bättre till och jag känner mycket folk och min flickvän bor också här. så jag har varit här mycket. Det är roligt för var jag än är så är folk så hjälpsamma. På SMK i Köpenhamn där tavlan stjäls tyckte de bara att det var roligt och på Juridikum här Lund där Jonathan och Tom gör sitt allra första inbrott blev jag visad runt av en jättetrevlig kille som visade mig alla knep och glatt sa till alla vi mötte ”Den här killen ska göra inbrott här!”.

Trots att fotbollsdrömmarna inte blev verklighet är fotboll en viktig inspirationskälla för Phlip Birk. Han vill vara samma slags författare som han var fotbollsspelare.
– Kanske inte den mest talangfulle men den som jobbar hårdast.
Ovanför skrivbordet där han skriver hänger Liverpool-spelaren Steven Gerrards halsduk och tröja.
– Han har lagt av nu men han är min favorit. Han var kapten i Liverpool och det kändes aldrig som om han var bäst men han jobbade hårdast. I Champions Legaue-finalen 2004/2005 där Liverpool låg under med 3-0 mot Milan så bara gick han ut och vände det på egen hand. Jag har aldrig sett något liknande! När det känns tungt tänker jag på honom – han hade bara fortsatt att jobba så jag vill inte vara sämre. Och det handlar mycket om det när man skriver. Kvantitet krävs för att det ska bli kvalitet.

Skrivarbetet under Gerrads halsduk och tröja lär fortsätta länge. Philip Birk har redan börjat arbeta med uppföljaren till Kyldygnet och planen är åtminstone fem böcker om Tom Grip
– Kyldygnet utspelas i Köpenhamn och min förhoppning är att skriva en bok som utspelas i varje huvudstad i Norden och att varje bok då ska handla om en tavla av en högprofilerad konstnär från det landet, avslöjar han. Bok två kommer att utspelas i Stockholm och så Amsterdam och kanske även London.

Vet du redan nu hur serien slutar?
– Jag har en tanke om det, men den är väldigt löst hängande än så länge.

Phlip Birk om …
… om hur det kändes när han fick veta att han skulle bli utgiven: ”Jag tror fortfarande inte riktigt på det. Ibland går jag bara runt och känner på boken för att fatta.
… vad han läser och inspireras av: ”jag läser inte så mycket eftersom jag läser så mycket i skolan och så försöker jag vara annorlunda och få en modern touch så jag har mer tänkt att jag ska skriva som en film fast i bokform så jag har inspirerats mer tv-serier och film. Italian Job till exempel. Sedan gillar jag Harry Potter-böckerna mycket, det var det som fick mig att börja tycka om att läsa. jag imponeras av långa serier där man författaren verkligen har haft en tydlig tanke om hur det ska gå.”
… om han tycker om sin hjälte, Tom Grip: ”jag tycker väldigt mycket om honom. Han är en knepig person minst sagt och har en tvivelaktig bakgrund men jag vill skriva om honom på ett sätt som gör att folk får förståelse för varför han blir som han blir och gör som han gör. I del två får man också veta mer om honom.”
… bästa tips till den som vill bli författare: ”Nyckeln är att skriva mycket och varierat. Åtminstone är det så för mig. Jag har inte andra bokprojekt än Grip-böckerna men jag skriver kåserier för Uppsalas studenttidning och jag har skrivit historiska artiklar. Om man kör fast med boken kan det vara skönt att skriva på något annat en stund.”