Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Socialutskottet säger ja till gårdsförsäljning av öl och vin

Sverige Allianspartierna och SD i riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att göra det möjligt för gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. De rödgröna och vänstern kördes över av majoriteten.

– Det gäller under förutsättning att systembolagets monopol inte hotas, säger socialutskottets ordförande Emma Henriksson, KD, till tidningen.
Beslutet, som togs på torsdagen, väcker hopp hos Alliansen och SD i Region Skåne om att regionens ansökan till regeringen om att tillåta gårdsförsäljning på försök i tre år ska gå igenom.
– Detta är ett fall framåt för vår ansökan och ökar trycket på regeringen att säga ja. Vi vill testa gårdsförsäljning under tre år. Visar försöket att det hotar alkoholmonopolet så vet vi ju det och då är det bara att avsluta försöket. Frågan ska även prövas av EU. Har de inga invändningar så är ju dörren öppen, kommenterar Gilbert Tribo, liberal gruppledare i Region Skåne.
Liberalerna har varit pådrivande för försök med gårdsförsäljning i Skåne. Mot det styrande rödgröna minoritetsstyret i regionen sa regionstyrelsen ja till att skicka in en ansökan till regeringen i vintras.

Men så enkelt och lätt är det inte, enligt Emma Henriksson.
– I dag är det bara systembolaget som får bedriva detaljhandel med alkoholdrycker. Riksdagen har vid två tidigare tillfällen prövat om det ska vara möjligt att bedriva gårdsförsäljning och då sagt nej till förslagen. Socialutskottets besked är en uppmaning till regeringen att fortsätta jobba i en riktning som öppnar för gårdsförsäljning, säger Emma Henriksson.

Socialutskottets besked har ingen koppling till Region Skånes ansökan, betonar Emma Henriksson.

Kan socialutskottets besked innebära en öppning för Region Skånes ansökan?
– Just nu tror jag inte att den öppningen finns, så jag bedömer inte det som troligt. Nytt är att den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker har utvecklats snabbt de senaste åren. Vår uppmaning till regeringen är att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning i begränsad utsträckning, under förutsättning att monopolet kan bevaras, förklarar Emma Henriksson.

Dagens fråga

Ska du gå på någon julkonsert i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar