Länsstyrelsen beslagtog 860 djur på en adress i Löberöd i slutet på mars. På bilden visas döda ormar från en frys. Foto: Länsstyrelsen

500 ödlor från tillslag har avlivats

löberöd/Kolmården Att ta hand om 860 djur som hittades vid polistillslaget i Löberöd har inneburit en stor arbetsinsats för personalen på Tropicarium som är en del av Kolmårdens djurpark. Nu har 500 av ödlesorten hjälmgecko avlivats.

500 ödlor av arten hjälmgecko har avlivats eftersom de saknar ursprungshandlingar och därför endast kan överlåtas till institutioner, skriver Sydsvenskan.
50 djur av samma ödlesort finns fortfarande vid liv. Det gör även större delen av övriga djur från det uppmärksammade tillslaget på en adress i Löberöd i slutet på mars.

Det handlar bland annat om sköldpaddor, ormar, grodor, två krokodiler och en varan. Djuren togs om hand av länsstyrelsen som sedan placerat ut djuren på Tropicarium i Kolmården. Den största delen var dock hjämgeckoödlor varav merparten nu alltså avlivats.

Chefen för reptilavdelningen på Tropicarium, Kalle Melkersson, berättar för Skånska Dagbladet att det varit intensiva veckor sedan djuren levererades.
– Det handlar om en oerhörd insats där djurvårdare, extra personal och två blixtinkallade hantverkare ställt upp.
– Det är det största beslaget som jag har hört talas om. Vi har köpt in ett 100-tal terrarier till en kostnad av 100 000 kronor. Under de första två dygnen könsfördelade vi djuren så att de trivs tillsammans. Det gällde att få kontroll på situationen.
Kalle Melkersson är nu i full gång med att kontakta svenska och europeiska djurparker i hopp om att få dem att ta hand om de kvarvarande djuren som inte avlivats.

Vad tänkte du när du fick höra om tillslaget i Löberöd?
– Jag blev upprörd. Det var mycket dåliga förhållanden som djuren hölls i. Många av dem var sjuka.
– Hjämgeckoödlan är en hotad art. Den finns bara i ett långt men smalt område mellan Marocko och Senegal. Om de här ödlorna har vildfångats har det haft en stor påverkan på populationen. Då handlar det om en cynisk hantering av hotade djurarter, säger Kalle Melkersson.

Djuren från Löberöd kan inte beskådas av allmänheten på Tropicarium. Istället förvaras de i ett avspärrat område med tanke på smittskyddsaspekten.
I fallet i Löberöd är en person i 30-årsåldern misstänkt för artskyddsbrott. I beslagsprotokollet framkommer att det låg döda djur bland levande, vissa avlidna djur hittades i en frys medan andra låg slängda i soptunnor.
Utredningen görs av polisens enhet för artskydds- och kulturarvsbrott. Polisutredaren Filippo Bassini har tidigare sagt till SkD att utredningen kan komma att svälla med fler misstänkta.

Läs mer: