Målfirande i Vittsjö efter Michelle de Jonghs pärla som betydde 1-1. Foto: Stefan Sandström
Michelle de Jongh blev Vittsjös premiärskytt i årets damallsvenska. Foto: Stefan Sandström

Drömmål av de Jongh gav Vittsjö en poäng

Fotboll Premiären mellan Kristianstads DFF och Vittsjö slutade 1–1 inför 1 518 åskådare. Poängräddare för Vittsjö: Michelle de Jongh med en mörsare från 25 meter.
– De hade sagt åt oss i omklädningsrummet att ”nu tar vi alla chanser vi får” så det var inget att tveka på, säger Michelle de Jongh.

Nyförvärvet från KIF Örebro fick en kanonstart i Vittsjötröjan.
– Det var jäkligt gött med första målet i första matchen. Så fantastiskt med klacken också, det är inget jag har fått vara med om tidigare. Jättehärlig första match, säger Michelle de Jongh som ingick i mittfältsdiamanten och hejades fram av en röststark rödblå supporterskara.

Gästerna kom till start utan två viktiga pjäser; Emmi Alanen (bristning i vaden) och Sandra Adolfsson (magmuskelskada) medan KDFF saknade målvakten Brett Maron. Kristianstad ägde mycket boll i den första halvleken utan att för den skull komma till särskilt många farliga lägen.
– Vi gjorde enkla misstag. Deras backlinje föll väldigt snabbt men vi försökte fortfarande sätta bollen bakom. Vi läste inte det så snabbt som vi borde ha gjort så därför spelade vi lite in i deras rytm och då kan det ha verkat som om de hade övertaget, menar de Jongh.
KDFF skapade sina bästa chanser på fasta situationer. Och det var också efter en hörna från Rita Chikwelu som hemmalaget tog ledningen när målfarliga mittbacken Therese Ivarssons skarv överlistade Shannon Lynn i den 36:e minuten.

Skjut mer! Det var uppmaningen som Vittsjöspelarna fick i halvtidsvilan. Och det var precis var Michelle de Jongh gjorde. Klockan hade bara tickat 19 sekunder när nyförvärvet från Örebro fick på en praktpärla från 25 meter. Bollen dök ner precis under ribban – och Moa Olsson var chanslös.
– Det var en fantastisk träff. Jag gör det jag är bra på, jag bryter bollen högt upp i planen och det är inte så mycket att tänka på egentligen – jag drog ett skott, säger Michelle de Jongh.
– Jättebra att få ett momentum de första 15–20 minuterna. Det kändes som vi hade mycket energi, tryckte till ordentligt i duellerna och vann mycket mer än vi gjorde i första. Sedan tappade vi det lite igen men hade några bra kontringar.

Båda lagen hade chanser att göra ett segermål, framförallt var det på fasta situationer som det hettade till i de båda straffområdena.
Tine Schryvers, Ogonna Chukwudi och Therese Ivarsson hade lägen för KDFF. Ebba Hed byttes in med en halvtimme kvar och levererade ett par väladresserade Vittsjöhörnor och Genessee Daughetees avslut räddades på mållinjen.
– Det var riktigt nära mål och vi hade egentligen bara behövt gå dit och nudda bollen. Tråkigt att det inte satt den här gången men fortsätter vi är jag säker på att det kommer att sitta nästa, säger Michelle de Jongh.