Hässleholm

”Känns lugnare på ett märkligt sätt”

En del av Patrics arbetsplats som ingen har fått se. Här samlar han ihop sådant som normalt sett har kastats. Allt ifrån gamla datorer från 80-talet till kameror, stereoapparater, högtalare, gamla bilder och en massa annat.
Hässleholm
Hässleholm Reportage - Härifrån och framåt Den kalla och eländiga våren har bjudit familjen Jeppsson på lite av varje.
PREMIUM

Den kalla och eländiga våren har bjudit familjen Jeppsson på lite av varje.

Det har varit vanlig vardag men på ett annorlunda sätt. När det handlar om sjukdomen så innebär var tredje månad, som vanligt, röntgen i Hässleholm och bara ett par veckor därefter så bär det iväg för besked på Onkologiska avdelningen i Kristianstad. De där två veckorna är fortfarande en kamp. Det kommer en oro och ett dåligt mående hemma hos familjen Jeppsson i Mala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

C återstartar simhallen i Sösdala

Centerns gruppledare Lena Svensson vill ge mer pengar till föreningslivet.
Foto: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Centern vill inte att hushållen ska betala saneringen av underskotten i kommunens budget. Man gör som kärnalliansen och tömmer reservutdelningsfonden istället. - Vi väljer att behålla skatten oförändrad, säger Johan Hammarqvist (C).

Han presenterar ett budgetförslag tillsammans med Lena Svensson som ger utrymme för investering i renovering och drift av den stängda simhallen i Sösdala.

– Ett angeläget beslut för Centern, kommenterar Lena Svensson.

Centern väljer att fokusera en bärande del av sina satsningar på förenings- och fritidslivet.

– Varje satsad krona på föreningslivet ger mångdubbelt tillbaka, säger Johan Hammarqvist.

Stöd

Förslaget ger 300 000 kronor i extra tillskott för att kunna höja det lokala aktivitetsstödet för barn och unga med en krona per deltagartillfälle. Skötsel och drift av kommunens badplatser får 400 000 kronor i förslaget, som annars får indragen skötsel.

– Renoveringen och återstarten av Sösdala simhall, som ska drivas på entreprenad får medel i vårt förslag. Tanken är att badet ska kunna öppna senast 2022, säger Lena Svensson.

De övriga badhusen behöver också renoveras. Centern vill hålla igång Qpoolen tills ett nytt badhus finns på plats i stan, vilket kan dröja länge än.

Centern är inte intresserade av ett nytt Ungdomens Hus i Hässleholm, utan avsätter istället 300 000 kronor för att skapa förutsättningar för ett Ungdomens Hus i Markans lokaler.

– Det är onödigt att bygga nytt och samtidigt slå sönder Markan och Mötesplats Ljungdala. Markan ligger dessutom bra till centralt, säger Johan Hammarqvist.

Energi

Ett omfattande program för energieffektiviseringar i kommunens fastigheter finns med i förslaget, som kostar 50 miljoner kronor. Det är, enligt Centern, bra för både miljön och kommunens driftskostnader för de här fastigheterna.

– Vi kan sänka driftskostnaderna betydligt. Investeringen betalar sig själv, säger Lena Svensson.

De betonar att det är av största vikt att hela kommunens fortsätter att utvecklas med attraktiva boende och naturmiljöer. Därför finns det extra medel i budgetförslaget för tjänster inom plan- och bygg och för långsiktig planering.

Besparingar

Bland besparingarna märks två miljoner kronor mindre till modersmålsundervisningen. Ökad fjärrundervisning i digital form kan samla fler elever på färre platser. Förvaltningen har räknat ut besparingen.

– Vi tar även bort två miljoner kronor från arbetsmarknadsnämnden 2022 och ytterligare ytterligare två miljoner 2023, genom att fler kommer i arbete. Det är ju nämndens uppgift. Ju fler som arbetar desto färre behöver ekonomiskt bistånd, säger Johan Hammarqvist.

Centern väntar även med förstudie och detaljplan för Åhusfältet, eftersom det byggs och planeras nya bostäder i andra delar av stan. Även investeringen för exploatering av Turbinen 1 i Tyringe är struken i förslaget.

Utdelning

I centerns budget finns ökade utdelningar från Hässlehem AB och Hässleholms Miljö AB. Man ökar utdelningen med två till fem miljoner för Hässlehem och lika mycket i aktieutdelning från Hässleholms Miljö AB.

Hässleholm

Åter möjligt att skriva ut via bibblan

Hässleholm
Hässleholm Stadsbiblioteket i Hässleholm förändrar sin redan coronaanpassade service från och med måndag 30 november.

Det blir då möjligt att skicka dokument och filer till biblioteket för utskrift. Tjänsten kommer att finnas tillgänglig på deras hemsida och betalning sker via swish. Det du har skrivit ut ska, precis som övrig media, hämtas ut via lastkajen på Vattugatan.

Samtidigt uppdateras bibliotekets tider för avhämtning av media samt telefonbemanning. Tjänsterna kommer nu att vara tillgängliga mellan klockan 11 och 17 tisdag till fredag. På måndagar håller man kvällsöppet till klockan 19.

Hässleholm

Fritzon: Pressa Ungern och Polen till ett ja

- Kvinnor är särskilt drabbade i Europa. de ska ha mer av EU:s coronafond, anser EU-parlamentariker Helén Fritzon (S), som talade på Europaforum i Hässleholm.
Foto: Arkiv
Hässleholm
Hässleholm – Nu har vi redskapen för att ta Europa ur krisen. Ett tufft förhandlingsarbete ligger bakom långtidsbudgeten och återhämtningsfonden. Ungern och Polen vill ta bort villkoren om jämställdhet och rättsstatens principer inför ett slutgiltigt godkännande. Men ”money talks”, säger norra Skånes EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) som ser en omfattande grön omställning av jobben i pandemins kölvatten. .

Hon gästade Europaforum i Hässleholm på fredagen, som på grund av rådande coronarestriktioner arrangerades digitalt från Kulturhuset. Tidningen fick en stund av hennes tid för en intervju.

EU och coronapandemin upptog en del av förmiddagens samtal. Covid-19 har lett till akuta och omfattande nedstängningar av länder med stora effekter på ekonomin och sysselsättningen. Arbetslösheten i Sverige når rekordhöga nio procent, trots det tillhör Sverige tillsammans med en handfull andra EU-länder med Tyskland som draglok de ekonomiskt starka och stabila i jämförelse med flertalet länder i södra EU.

Budget

Förslaget till långtidsbudget och återhämtningsfonden på ofattbara 1,8 biljoner euro ( 18 283 464 000 00 svenska kronor) som EU-länderna och EU-parlamentet har nått en preliminär överenskommelse om, ska slutligen antas av ministerrådet. Sverige har tillsammans med Finland, Danmark, Nederländerna och Österrike villkorat återhämtningspaketet med krav om jämställdhetsfokus, grön profil och rättsstatens principer. Delar av kraven har kompromissats in i överenskommelsen.

– Europa har drabbats svårt av coronapandemins andra våg. Det brådskar med att få igång återhämtningsfonden för att kunna dämpa de ödesdigra konsekvenserna av pandemin, säger Helén Fritzon, som är nöjd med kompromissen där Sverige med övriga länder som står på samma plattform har gått med på.

Epitetet ” de fem snåla”, som Sverige är del av, ville att större delen av reservfondens medel ska ge som lån till mottagarna. Nu blir det hälften lån och hälften bidrag.

Veto

Problemet för de 25 EU-länder som enats om den sjuåriga långtidsbudgeten och återhämtningsfonden är Polen och Ungern, som har hotat med att lägga in sitt veto mot paketet på grund av ett lagförslag, som Sverige står bakom, som ska göra det möjligt att dra in budgetmedel från länder som bryter mot rättsstatens principer.

– Ungern och Polen har gjort lagändringar, som strider mot EU:s principer om rättsstatens fundament. Dessa båda länder tar emot allra mest EU-bidrag. Eftersom pengar talar är jag förhoppningsfull att vi ska få igenom budgeten och stödfonden med de kriterier som majoriteten ställer, säger Helén Fritzon.

Uppställningen för den tuffa hållningen mot Polen och Ungern och de hårt framförhandlade kriterierna för hur bidragen ska användas är stark från den svenska delegationen, betonar Helén Fritzon, som samtidigt ger en känga mot moderaternas grupp i parlamentet.

Hon tycker att det är problematiskt att Moderaterna sitter i samma konservativa grupp som ungerska Fidez, som leda av Victor Orban.

Profil

Helén Fritzon betonar att stödfonden ska behäftas med tydlig fördelning.

– Vi måste flagga upp för att kvinnor har drabbats hårdare än män av pandemikrisen, undantaget de medicinska delen. På grund av nedstängningen har våld och sexuella övergrepp mot kvinnor ökat. Här krävs särskilda insatser.

Nu finns en gyllene möjlighet till att göra Europa med klimatanpassat, menar Fritzon, och pengarna ska styras mot gröna satsningar.

– Den nya gröna ekonomin styr utvecklingen och framtiden inte minst för Öresundsregionen. Det finns också massor av exempel på hinder mellan länderna, som gör det svårt för människor att bo och arbeta i Danmark och Sverige, vilket har stor effekt på jobben, säger Helén Fritozn.

Hässleholm

Larmades om berusade chauffören redan i Småland

Saneringsarbete på väg 117 utanför Vankiva dagen efter onsdagens dödsolycka, där två personer omkom.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm/Värnamo Två timmar före dödsolyckan i Vankiva fick polisen i region Öst ett tips om att den inblandade lastbilen körde söderöver från Värnamo. Patruller sökte förgäves efter fordonet, men lämnade aldrig över ärendet till kollegorna i Skåne.

– Med facit i hand önskar man självklart att det gjorts på ett annat sätt eller att vi lyckats få fatt i honom. Men det är väldigt lätt att säga med facit i hand, säger Tor Sevelius, chef på regionledningscentralen i polisregion Öst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Förbud besöka äldre blir avrådan

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Hässleholms kommun viker sig nu och ändrar formellt besöksförbudet på äldreboendena till en ”stark avrådan”.

Under fredagen ändrades informationen på kommunens hemsida. Det talas nu inte längre om något besöksförbud, vilket varit i strid med lagen.

I stället konstateras att avrådan om besök på Hässleholms kommuns äldreboenden ligger i linje med Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd, och att även Folkhälsomyndigheten avråder alla som vistas i Skåne från att umgås inomhus med andra personer än de som man bor med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Hässleholm

Planerad pangfest ställs in

Fyrverkerier i Norge under nyårsnatten 2019.
Foto: Terje
Foto: Bendiksby
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Ett företag har sökt och fått tillstånd till en fyrverkerishow på Stortorget under lördagskvällen - men på grund av coronapandemin skjuts evenemanget nu på framtiden.

Tanken vara att hela torget skulle spärras av och Göteborgs Fyrverkerifabrik AB skulle avfyra fyrverkerier vid 22-tiden, i samband med en lokal företagsfest. Nu har dock festen ställts in.

Polisen gav tillstånd till evenemanget, även om kommunens miljö- och stadsbyggnadsnämnd hade synpunkter på att det kunde ge upphov till trängsel och menade att det därför inte var lämpligt under den pågående pandemin. Nu uppger dock Fyrverkerifabriken att evenemanget ställts in.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lurad på lego köpt på annons

Hässleholm
Hässleholm

En man i 40-årsåldern har anmält ett annonsbedrägeri till polisen i Hässleholm. Enligt anmälan har mannen köpt lego via en Facebooksida och betalat 230 kronor för det. Något lego har han dock aldrig fått.

Enligt anmälan är en man i 30-årsåldern misstänkt för brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Ljus och skylt stals från bil

Hässleholm
Hässleholm

En ledljusramp och registreringsskylt har stulits från en bil som stod parkerad på Norra Stationsgatan, någon gång mellan klockan 18 på onsdagskvällen och klockan 17 dagen därpå.

Ljusrampen var värd 3.500 kronor. I nuläget finns ingen misstänkt för brotten, som rubriceras som stöld och egenmäktigt förfarande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL