Finansminister Magdalena Andersson (S) målar upp en positiv bild av Sveriges ekonomi. Den är urstark, enligt regeringen. Foto: TT

Detaljstyrd budget ges tummen ner

Skåne Region Skåne får 80 miljoner mer i tillskott i regeringens vårbudget. Utöver dessa miljoner tillkommer extra pengar till kösatsning och morot till pensionerad vårdpersonal att jobba vidare för att klara tillgängligheten.

”Duttande” av pengar, är den samlade kommentaren från det borgerliga lägret och SD i Region Skåne.
” En förstärkning” till vård och omsorg med målet att inte sänka skatter, är det rödgröna styrets syn på paketet.
Det mesta i vårbudgeten var redan känt. Regeringen satsar drygt 2,6 miljarder extra på reformer i år, som mest går till sjukvård och äldreomsorg. Äldreomsorgen får 350 miljoner, som ska gå till digital teknik för att öka tryggheten hos de gamla.
600 miljoner går till ökad tillgänglighet. 400 miljoner är kända sedan tidigare, men nu läggs ytterligare 200 miljoner till ökad tillgänglighet i vården.
50 miljoner är nya pengar till välfärden.

Skåne kan räkna med cirka 13 procent av extrapengarna, vilket motsvarar länets andel av landets befolkning.
Regionrådet Anders Åkesson (MP) hade gärna sett att regeringen lagt alla pengarna i en generell pott till Skåne.
– Då hade vi kunnat använda dem efter våra behov och önskemål. Men pengar är alltid välkomna och jag förväntar mig att satsningarna på tillgängligheten inte är en engångssatsning.

Alliansen beskriver extrapengarna som valgodis till väljarna.
– Regeringen plottrar ut massor med pengar och förväntar sig att verksamheten ska använda dem effektivt. Vi behöver långsiktighet för att kunna bygga fler vårdcentraler, utbilda fler sköterskor och läkare och öka antalet vårdplatser. Då kan vi också öka tillgängligheten, säger Gilbert Tribo, liberal gruppledare i Region Skåne.
SD:s regionråd Patrik Jönsson vill också se en generell tilldelning av pengar.
– Vi behöver utbilda och anställa fler specialutbildade sjuksköterskor och satsa rejält på primärvården. Sedan är det ju inte fel att vården får mer pengar.

Oppositionsledaren Carl-Johan Sonesson (M) beskriver regeringens satsning med 400 miljoner på kortare sjukvårdsköer som ren symbolpolitik och desperat.
– De erkänner sitt misslyckande när de plötsligt lägger pengar på köerna. 2015 slopade regeringen kömiljarden, som gav stor effekt. Sedan dess har köerna vuxit. Nu pytsar de ut en engångssumma, som de tror att vi ska lösa problemen med över sommaren. Det ger ingen långsiktig effekt. De borde återinföra kömiljarden.
300 vårdplatser har försvunnit i Skåne sedan 2014, påminner Carl-Johan Sonesson.
– Samtidigt har intäkterna ökar med flera miljarder i Region Skåne. För att öppna fler vårdplatser krävs fler operationssjuksköterskor. Det behövs fler sköterskor på olika vårdavdelningar också. Regeringen bör inrikta sig på måltal när de satsar pengar, menar Carl-Johan Sonesson.

KD:s gruppledare Birgitta Södertun påtalar också de långa köerna i vården.
– Vi behöver anställa mer utbildad personal och komma tillrätta med de strukturella problemen i vården. Det behövs fler utbildningsplatser och primärvården måste stärkas rejält. Jag ser inte så mycket av det i regeringens extrabudget. Den är valfläsk.
Centerns gruppledare Birte Sandberg är kritisk:
– Det är duttande med pengar, men vi närmar oss ju valet. Det hjälper inte att fylla på med lite pengar och bidrag. Region Skåne klarar varken de kortsiktiga, eller långsiktiga målen. Vi har stark tillväxt men går inte ihop ändå.

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar