Klick på kommunens hemsida kan leda till porrsajt

Nätpirater har kapat namn på hemsidor hos Staffanstorps kommun och länkat dem till dejting- och porrsajter.
Kommunen har polisanmält kapningen och spärrat olika namn och webbplatser för att ingen besökare ska drabbas mer.

– Vi har gjort en polisanmälan om både dataintrång och kränkning/förtal, säger Patrik Runesson som är säkerhets- och trygghetsansvarig i Staffanstorps kommun.
Det som hänt är att okända personer i utlandet kopierat och kapat sidor och kidnappat vissa namn från kommunens webbplats.
– Det innebär att när någon besökare klickar på kanske ett visst namn så länkas man i stället till dejting- eller porrsidor utomlands.

Enligt Patrik Runesson finns de skyldiga inte i Sverige.
– Ingen av de ip-adresser som använts för kapningen finns i Sverige. De återfinns utomlands.
– Det finns ett antal icke seriösa personer som driver bland annat porrsidor och som nätfiskar efter namn och kapar andras webbplatser för att sedan länka till sina sidor och det är troligen det som hänt här.
– När någon kommuninvånare besöker exempelvis en sida tillhörande byggnad eller socialförvaltningen på vår webbplats och klickar på ett namn som kapats så får han eller hon i stället upp en utländsk porrsida.
Det är ett antal namn i kommunen som kapats och som kopplats till de här sidorna.
– Det är självklart obehagligt för alla vars namn och uppgifter har använts på detta sätt. Ofta väljer nätpiraterna namn som sticker ut lite, de är ute och fiskar efter det och så kidnappar de det, säger Patrik Runesson

– Men vi har duktiga it-tekniker och webbansvariga i kommunen som spärrat och blockerat dessa sidor. Tyvärr dyker sådant här upp emellanåt, vi har grannkommuner som också drabbats tidigare. Vi gör allt vi kan för att det inte ska hända men samtidigt finns det andra som gör allt de kan för att kapa sidor, och då sker sånt här med jämna mellanrum, säger Patrik Runesson.

×