Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson. Foto: TT

Kritik mot regeringens budget – ”offrar skolan”

Sverige Stora satsningar på vård, miljö och integrationsåtgärder. På måndagen presenterade regeringen sitt förslag till 2018 års vårbudget.

Finansminster Magdalena Andersson (S) fokuserade på vården och på ekonomin när hon presenterade regeringens förslag till vårbudgeten på en presskonferens på måndagsförmiddagen. Det går bra för Sverige, var budskapet, men Sverige måste förbereda sig på en framtida lågkonjuktur, bygga ut välfärden och hålla igen med skattesänkningar, enligt finansministern.

Mest satsar regeringen på sjukvården och äldreomsorgen. 600 miljoner kronor ska gå till att öka tillgängligheten i sjukvården och 350 extra miljoner går till äldreomsorgen.

Enligt finansminstern så har regeringen som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Lägst har Tjeckien, med 2,4 procents arbetslöshet, jämfört med Sveriges 6,5 procent, enligt EU:s statistik från januari i år.

År 2018 så räknar regeringen med att 70 000 fler svenskar kommer i arbete. Bland annat satsar man 110 miljoner kronor på sommarjobb för unga. Att hamna i topp bland länderna med lägst arbetslöshet kan dock anses som avlägset, då arbetslösheten samtidigt sjunker i hela EU.

Vidare tänker regeringen betala tillbaka fem miljarder kronor som staten är skyldig landets kommuner för de senare årens flyktningmottagande. Regeringen vill även satsa 200 miljoner kronor på boende för ensamkommande unga, och 141 miljoner för ökad sysselsättning bland utrikes födda.

Regeringen vill även snabba på miljöpolitiken och öka intensiteten bland statens ekonomiska styrmedel och fördubblar miljöbudgeten från åtta till 16 miljarder kronor.

Mats Persson, riksdagsledamot för Liberalerna och tidigare regionråd i Skåne, är kritisk till vad han menar är ett åsidosättande av skolan av regeringen, ett område som inte närmare berördes under måndagens presskonferens.

Regeringen lovar dock att satsa 50 miljoner kronor på fler böcker i förskolan.

– Var sjätte elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. När regeringen satsar lika mycket pengar på miljövänliga elbåtsmotorer som på skolan så visar det att man offrar skolan. Det är mycket oroväckande. Nu behövs satsningar på studiero, på kunskap och för att öka läraryrkets status, säger Mats Persson.

Enligt Mats Persson så kommer oppositionen att sätta skolan främst i sin egen budget, för att motverka utanförskap och arbetslöshet.

– I Skåne så ser vi att studieresultaten är låga och skiljer ut sig med ett utbrett bidragsberoende. Det är därför extra viktigt att satsa på skolan. När ungdomar hoppar av gymnasiet och hamnar i bidragsberoende, gör det att vägen till arbetsmarknaden blir längre.