Stora delar av garaget på Norra Station förstördes i samband med branden i december i fjol. Foto: Louise Sillén Herzegh/Arkiv

Misstänkt för brand ska genomgå undersökning

Hässleholm 27-åringen som står åtalad för garagebranden på Norra Station anses av tingsrätten ha övertygande bevisning emot sig och ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
33-åringen kommer däremot inte att undersökas.

På måndagen hölls den fjärde och sista förhandlingsdagen i målet rörande branden i parkeringsgaraget på Norra Station i december.
En 33-åring och en 27-åring stod åtalade för mordbrand, varav den sistnämnde på sannolika skäl suttit häktad sedan mitten av december.

I sin slutplädering framhöll åklagaren Martin Hansson de bevis som lagts fram mot männen. Enligt den tekniska undersökningen har branden startat i någon av tre tänkbara bilar, exakt vilken har inte varit möjligt att säkerställa.
Teknikerna har inte heller kunnat fastställa brandorsaken, utan har berättat att någon form av accelerator sannolikt har använts, till exempel tändvätska.
Åklagaren fortsatte med att redogöra för hur ett vittne sett de båda männen lämna garaget bara minuter innan brandlarmet ljöd. Dessutom har de fångats på övervakningskameror i närheten av parkeringsgaraget. Enligt åklagaren återstod då endast frågan om de anlagt branden i samförstånd, eller om någon av dem gjort det på egen hand.

Där har de åtalade lämnat olika versioner som har gemensamt att de anklagar den andre.
Den häktade 27-åringen har under rättegången bland annat dryftat sin version som lyder att de befunnit sig i en bil i garaget när han lämnat för att kissa. Under tiden 27-åringen var iväg ska 33-åringen ha ringt honom och ”verkat märklig”. Därefter ska de ha lämnat garaget.

33-åringen har i sin tur hävdat att 27-åringen på vägen till garaget hämtat någon form av dunk med brandfarlig vätska. Därefter ska han ha bevittnat hur 27-åringen med hjälp av vätskan tände fyr på en bil innan de lämnade platsen tillsammans.

Sammantaget yrkade åklagaren att 27-åringen ska dömas till fyra års fängelse eftersom han varit drivande samt ytterligare ett halvår för andra brott.
33-åringen yrkade han skulle dömas till ett mildare straff, till exempel skyddstillsyn, med hänvisning till att han inte varit lika delaktig.
Båda de åtalade männens advokater var överens om att åtalet mot deras klienter bör ogillas. Såväl 33-åringens advokat Lars Blad som 27-åringens advokat Torgny Dahlberg menade målet baserats på indicier och att teknisk bevisning för att knyta männen till själva branden saknas.

Att teknisk bevisning saknas höll åklagaren Martin Hansson åtminstone till viss del med om.
– Problemet i målet hör ju till sakens natur. Den tekniska bevisningen har bokstavligt talat gått upp i rök. Målet bygger istället på uppgifter från de tilltalade, som skyller på varandra, säger han.

Efter en kort paus meddelade Hässleholms tingsrätt kortfattat sitt beslut. 27-åringen bedöms ha övertygande bevisning emot sig och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om en månad väntar ytterligare en rättegångsdag där påföljd ska diskuteras.
33-åringen behöver däremot inte genomgå någon undersökning.
– Det fanns inget som pekar på att han varit delaktig, snarare har han varit passiv och försökt avstyra branden, säger 33-åringens advokat Lars Blad.

27-åringens försvarare Torgny Dahlberg kommenterar att han egentligen vill ha mer information om hur tingsrätten resonerat.
– Svårt att säga något just nu. Men det saknas ju konkret bevisning. Jag frågar mig lite hur rätten kan komma fram till det här, säger Dahlberg och tillägger att han och 27-åringen får ta ställning till ett eventuellt överklagande framöver.

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar