Kultur

Stark Norénpjäs om glapp och klass

Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö och Cecilia Lindqvist i Episod. Foto: Urban Jörén
Artikel Kultur och Nöje Scen/recensionDet var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman.

Scen/recension

Det var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman. Handlingen kretsar kring en husförsäljning och tre par som befinner sig i olika livsfaser, men också skilda sociala positioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

SBB satsar på nyproduktion i Haninge

Den före detta S-politikern Ilija Batljans bolag investerar i nyproduktion i Haninge kommun. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) och investmentbolaget Savana ska bygga 409 lägenheter i Brandbergen centrum i Haninge kommun. Den totala investeringen i projektet uppgår till cirka 800 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Savana står som garant för byggkostnaden och ska genomföra en försäljning av 137 av lägenheterna som bostadsrätter. SBB kommer att vara ägare till resterande 272 hyresrätter.

"Vi fortsätter att stärka vår position i Stockholmsregionen och i Haninge kommun där vi utöver denna nybyggnation räknar med att snart ta ett första spadtag i Jordbro och Västerhaninge", säger Krister Karlsson, vice vd på SBB, i en kommentar.

Utrikes

Kvinna försökte mörda make med spetsade kakor

En kvinna i Danmark döms även i andra instans för att ha försökt mörda sin make med kakor. Arkivbild.
Foto: Matthew Mead/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den 66-åriga kvinnan i Danmark försökte mörda sin make med kakor och efterrätter som var spetsade med läkemedel. Nu döms hon för mordförsök av landsrätten (hovrätten) i västra Danmark.

Kvinnans make var i tidiga 70-årsåldern och vårdades under 2018 på tre olika sjukhus i omgångar. Med jämna mellanrum blev hans tillstånd plötsligt och kraftigt förvärrat.

Hans fru sedan 45 år tillbaka hade vid sina besök tagit med kakor och efterrätter till honom. Dessa visade sig vid en närmare titt innehålla stora mängder muskelavslappnande medel och det uppdagades att hustrun i själva verket hade för avsikt att mörda honom.

Kvinnan hade överklagat den tidigare domen i hopp om att bli frikänd. Precis som i den första instansen döms hon till sju års fängelse.

Ekonomi

SEB bland vinnarna på stigande börs

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger i eftermiddagshandeln. Ledande Europabörser stiger också. Vid 15-tiden har OMXS-index lyft 0,9 procent. Uppgången är bred.

Inköpschefsindex (PMI) för eurozonen visar en viss inbromsning i tjänstesektorn på flera håll i Europa, bland annat i de två största ekonomierna Frankrike och Tyskland. Samtidigt står industrisektorn emot. Ett sammanvägt inköpschefsindex för eurozonen höll sig precis över gränsen som indikerar tillväxt.

Klädjätten H&M stiger mest av storbolagen, upp 2,5 procent, följt av läkemedelsjätten Astra Zeneca, plus 2,4 procent.

Storbanken SEB:s aktie lyfter 2,2 procent. Nya uppgifter som har kommit fram i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt via bankens estniska verksamhet verkar inte bekymra marknaden. Aktien sjönk något i börsöppningen men vände snabbt uppåt.

Gruvbolaget Bolidens aktie går mot strömmen och backar svagt, ned 0,6 procent. Även industrijätten Alfa Laval backar något, ned 0,2 procent.

Inrikes

Polisutredning om morfinstölder läggs ner

Morfinpåsar på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala misstänks ha tömts på sitt innehåll och ersatts med någon annan form av vätska. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen lägger ner utredningen gällande morfinstöld på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Förundersökningsledaren har stängt utredningen eftersom det inte går att komma vidare i ärendet, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen till tidningen.

Stölderna upptäcktes nyligen när personal på sjukhuset reagerade på att läkemedel inte verkade ge smärtlindring i samband med behandling. Man misstänkte då att morfinpåsar tömts på sitt innehåll och ersatts med någon annan form av vätska och polisanmälde händelsen.

Akademiska sjukhusets säkerhetschef Fredrik Tedenlind uppger i sin tur att arbetet med den interna utredningen fortsätter.

– Än så länge vet vi inte hur många patienter som är drabbade och som inte fått tillräckligt med smärtlindring, men vi använder de medel vi kan för att komma framåt, säger han till UNT.

Opinion

EU stänger dörren

Opinion
Opinion

Fokus inom europeisk migrationspolitik flyttas till återvändande och till att avvisa så många det går redan vid gränsen. Det väntade beskedet gav EU-kommissionären Ylva Johansson. Hon och kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas poängterade att Europa som en kontinent med en åldrande befolkning behöver den extra arbetskraft som invandringen ger. Ylva Johansson menade att européer i grunden är positiva till att ta emot flyktingar, men att medborgarna vänder sig mot att de som får avslag inte lämnar EU utan stannar kvar olovligt i limbus. Om dessa förslag blir verklighet testas den generösa hypotesen.

Målsättningen är bland annat ett slags snabbspår när man anländer till Europa, där den som saknar asylskäl snabbt ska gå igenom en process för att påbörja återvändande, som ska ske inom ett fåtal dagar. Man kan vid det här laget frestas att välkomna alla åtgärder som gör att folk inte fastnar i evighetslånga asylprocesser, men man kan ifrågasätta rättssäkerheten i att det går så snabbt och fundera på hur man på några få dagar ska hinna göra en rimlig prövning av asylskäl, särskilt i det fallen där den asylsökande kan befinna sig i en gråzon rättighetsmässigt. För att kompensera för att man inte vill ta emot någon alls ska länder som Ungern och Polen istället vara ansvariga för återvändandet. Det är svårt att tro att dessa länder skulle hantera avvisningar och återvändanden på ett humant och medmänskligt sätt med tanke på deras tal om hårda tag mot asylsökande. Men Johansson har haft ett tufft jobb med fördelningen av arbetsuppgifter: man kan inte låta dem slippa ansvar helt. Detta är en europeisk fråga, inte bara en för Västeuropa.

Många lade fram teorin att man valt den enda väg som eventuellt skulle kunna accepteras av Östeuropa och att alternativet skulle vara att det inte gick att nå någon överenskommelse alls, vilket förmodligen stämmer. Att få till en något så när fungerande migrationspolitik är en test av hållfastheten i det europeiska samarbetet. Det kommer att väcka ilska om ett fåtal länder tar ansvar medan andra vägrar bidra men gärna tar emot de andras skattepengar. Men det handlar också om principen: om EU inte kan samarbeta om något så fundamentalt som migration, vad säger det då om kvaliteten på samarbetet?

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Hässleholm

Coronapandemi kan ge plus i kassan

Hässleholms kommuns omsorgsnämnd räknar med att få drygt 30 miljoner i särskilt coronabidrag.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Statsbidrag i samband med coronapandemin i kombination med att flera fått sin personliga assistans indragen gör att omsorgsnämnden ser ut att gå plus med 14,2 miljoner kronor vid årets slut.

– Vi hade haft ett stort minus om vi inte fått statsbidragen, konstaterar omsorgschefen Eva Liljekvist Borg.

Covid-19 har på många olika sätt påverkat omsorgens verksamhet. Bland annat har en hel del äldre valt att vänta med att flytta in på särskilt boende, både med tanke på besöksförbudet och smittspridningen. Även i hemtjänsten har flera äldre valt att ta hjälp färre timmar. De områden som tappat har samtidigt inte fullt ut lyckats anpassa bemanningen till den minskade volymen.

Hässleholms kommun har hittills sökt bidrag från Socialstyrelsen på 21,3 miljoner kronor. Ytterligare cirka tio miljoner för kostnader kopplade till covid-19 kommer att sökas.

Att pengarna trillar in utgår man från:

– Först avsatte regeringen ju fem miljarder, men det visade sig ganska snart att det inte räckte på långt när. Då gick finansministern ut och sa att man skulle plussa på summan, så vi räknar med att få de pengar vi sökt, säger Eva Liljekvist Borg.

Sjukfrånvaron bland vårdpersonalen har också inneburit ökade kostnader, men där räknar kommunen med att få igen pengarna från Försäkringskassan. Likaså belastas budgeten med det avgångsvederlag som betalats ut till den sparkade omsorgschefen.

Å andra sidan prognosticeras ett överskott på drygt elva miljoner kronor på personlig assistans. Tolv personer har mist sin assistans, varav kostnaderna i tre ärenden tagits över av Försäkringskassan medan de övriga nio avslutats efter uppföljning eller omprövning av tidigare beslut.

– Det var en mer generös tolkning av lagen för några år sedan. Det är fler avslag i dag och det beror på att det finns mer rättspraxis, konstaterar myndighetschefen Yvonne Kvist.

Ekonomi

Riksbanken dopar vinster – "höj kapitalskatten"

Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksbanken gödslar företagen med billiga lån som lyfter resultaten. Men det finns inga krav på bromsade aktieutdelningar.
Det talar för högre kapitalskatt i stället, tycker V.

Riksbankens styrränta har blivit mindre viktig i det rådande krisläget. I stället köper Riksbanken bland annat företagens lån (företagscertifikat och företagsobligationer) för mångmiljardbelopp, i syfte att hålla nere ränteläget.

Lägre räntor än annars, de ligger nu till och med lägre än innan coronakrisen bröt ut, lyfter exempelvis de räntekänsliga fastighetsbolagens resultat – vinster som i många fall delas ut till aktieägarna.

– Vi sade i våras att vi tyckte det var olämpligt med utdelningar givet omständigheterna, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Rimligt betala för stödet

Men nu har läget normaliserats en aning, flera företag har dessutom börjat trycka på utdelningsknapparna igen, men programmen för köp av företagslån ligger fast.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson konstaterar att staten och Riksbanken står som sista garant för näringsliv och banker när det krisar.

– Därför är det rimligt att man har en rimlig företagsbeskattning och kapitalbeskattning för dem som sitter på de här tillgångarna, säger hon.

– De tjänar ju en massa pengar på att staten eller Riksbanken går in vid en kris. Då är det rimligt att man under andra tider betalar för det, säger hon och beskriver det som ett givande och tagande.

Vänsterpartiet vill därför se en progressiv kapitalskatt, en högre skattesats för högre vinster.

Hitta avvägning

Tunga ekonomer och forskare tycker det är olämpligt av Riksbanken att göra de här köpen av företagsobligationer och andra räntepapper, de behövs inte längre. Dessutom tar staten via Riksbanken en kreditrisk.

TT: Staten ställer ju krav när den betalar permitteringsstöd till företagen, då får det inte blir några utdelningar. Ni har inga liknande tankar, rekommendationer?

– Nej, inte i dagsläget när det gäller våra obligationsköp som vi gör. Men det är viktigt att komma ihåg att det gäller att hålla kreditmarknaden i gång. Det gäller att hitta ett lagom i den avvägningen.

Alla vinner

TT: Men ni tar en risk med statens pengar, och de kan gå till aktieutdelningar?

– Jo, men det är vårt jobb att ta risk under rådande omständigheter. När ingen annan, eller få, vill göra det, då finns vi kvar, och det mycket längre än någon annan. Syftet med det är att hålla hjulen i gång i svensk ekonomi, och det har faktiskt alla nytta av.

Riksbanken, liksom andra centralbanker världen över, får till och från kritik för att vidga de ekonomiska klyftorna. När bankerna köper räntepapper håller det priserna uppe på de mer välbeställdas tillgångar, exempelvis aktier och bostäder.

– Det är en diskussion som kommer upp med jämna mellanrum. Och visst är det så att det vi gör, sannolikt, leder till att tillgångspriserna blir högre än vad de annars skulle ha varit.

Men studier visar ändå på att den allmänna nyttan överväger, enligt Ingves.

– Håller vi hjulen i gång, då blir arbetslösheten lägre än vad den annars skulle ha varit. Och nettot för folkhushållet i sin helhet betyder att det här är en fördel för de allra, allra flesta.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket lån köper Riksbanken

Riksbankens åtgärder under coronakrisen för köp av olika typer av räntepapper, lån, ser ut enligt följande:

Maximalt möjliga köp av tillgångar: 500 miljarder kronor. Hittills utnyttjat: 190 miljarder kronor, varav merparten bostadsobligationer.

Inom den ramen får Riksbanken köpa företagscertifikat (korta företagslån) för 32 miljarder kronor och företagsobligationer (längre lån) för tio miljarder kronor. Hittills har Riksbanken köpt företagscertifikat och obligationer för 1,6 miljarder.

Sen tidigare äger Riksbanken statsobligationer för över 300 miljarder. Prognosen är ett samlat innehav av olika typer av räntepapper på över 750 miljarder kronor om något år.

Källa: Riksbanken

Utrikes

Mordoffer i Paris torterades med borr

19:e arrondissementet i Paris, Frankrike.
Utrikes
Utrikes

En man har hittats död i en lägenhet i Paris – med brutala skador som tros ha blivit orsakade av en borr.

På tisdagseftermiddagen larmade en granne om höga skrik från lägenheten, samt om blodspår i korridoren utanför, rapporterar tidningen Le Parisien. Polisen kom dit och fann den döde, som hade hålskador i fötterna, anklarna och magen samt andra skallskador.

Omständigheterna kring det makabra mordet är oklara och det finns inga uppgifter om att någon misstänkt gripits. Offrets identitet har inte tillkännagivits, men denne ska varken ha bott i eller ägt lägenheten i fråga, som ligger i Paris 19:e arrondissement i nordöstra Paris.

NÄSTA ARTIKEL