Kultur

Stark Norénpjäs om glapp och klass

Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö och Cecilia Lindqvist i Episod. Foto: Urban Jörén
Artikel Kultur och Nöje Scen/recensionDet var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman.

Scen/recension

Det var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman. Handlingen kretsar kring en husförsäljning och tre par som befinner sig i olika livsfaser, men också skilda sociala positioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ny attack i Jalalabad – flera skadade

Utrikes
Utrikes

Ett fordon med flera talibaner har utsatts för ett bombdåd i staden Jalalabad i Afghanistan under söndagen, rapporterar lokala medier.

Enligt vittnesuppgifter skadades flera av dem som färdades i pickupen och fördes till sjukhus.

Under lördagen dödades minst två människor och många skadades i flera explosioner i samma stad, i de första dödliga attackerna i landet sedan USA:s tillbakadragande från Afghanistan den 30 augusti.

Jalalabad är huvudstad i provinsen Nangarhar, där den afghanska grenen av terrorgruppen IS har en relativt stark närvaro.

Sport

Otrolige målmaskinen avliden

Jimmy Greaves 1967. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

Den engelske fotbollslegendaren, Jimmy Greaves, har avlidit, det bekräftar Tottenham på sin hemsida.

"Vi är otroligt ledsna över att höra om den fantastiska Jimmy Greaves bortgång, inte bara Tottenham Hotspurs främste målgörare utan den främsta målskytten detta land någonsin sett", skriver klubben i ett uttalande.

Greaves var en del av det engelska landslag som tog hem VM-titeln 1966 och gjorde 44 mål på 57 matcher för England.

Han gjorde 356 mål i den högsta serien, ett rekord som fortfarande står sig.För Tottenham blev det 266 mål på 379 matcher. Han innehar rekordet i flest antal mål på en säsong i såväl Tottenham som Chelsea med 37 respektive 41 mål.

81-årige Greaves dog i sitt hem under morgonen.

Inrikes

Kyrkovalet: "Många har förtidsröstat"

Röstning pågår i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm.
Foto: Erik Simander / TT
Inrikes
Inrikes I dag, söndag, är det kyrkoval. Nära fem miljoner röstberättigade avgör vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren.
– Vi har sett betydligt många fler förtidsröster än förra valet, säger kyrkovalledare Anki Bondesson.

Vallokalerna stänger klockan 20. Då börjar valnämnden att räkna rösterna.

– Det är bra stämning ute i vallokalerna. Alla är förväntansfulla och ser fram emot det preliminära slutresultatet i kväll, säger kyrkovalledaren Anki Bondesson.

Svenska kyrkans medlemmar över 16 år har möjlighet att välja sina politiska representanter i kyrkomötet, stiftsfullmäktige och församling.

Rösterna till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, räknas först. Ett preliminärt valresultat beräknas vara klart runt midnatt.

– Vi har sett betydligt många fler förtidsröster än förra valet. Vi har funderat att det kanske blir lugnare i vallokalerna i dag. Men det verkar inte så, det verkar vara mycket folk i dag också. Men det är omöjligt att säga hur deltagandet kommer att sluta.

Majoriteten av Svenska kyrkans medlemmar brukar avstå från att rösta. Vid det senaste kyrkovalet 2017 röstade bara 19 procent – och det var ändå det högsta valdeltagandet sedan 1934.

251 ledamöter ska utses till kyrkomötet. Samtidigt sker val till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, som styr i de 13 stiften och 1 316 församlingarna i Sverige och 31 församlingarna utomlands.

I valet till kyrkomötet ställer 15 nomineringsgrupper upp. Vissa av dessa bär partinamn, vissa har historiska kopplingar till riksdagspartierna och vissa kallar sig opolitiska. Totalt ställer 601 nomineringsgrupper upp i kyrkovalet.

Jonas Grönvik/TT

Sport

VM-silver för Menning: "Otroligt stolt"

Petter Menning. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport De svenska framgångarna fortsätter på kanot-VM i Danmark. Petter Menning paddlade hem en silvermedalj på K1 200 meter.
– Det känns jättebra! Jag känner att jag vann ett silver, även om det var otroligt nära till guld. Att jag får vara tillbaka på pallen på VM är jag otroligt stolt över, säger Menning efter loppet.

Menning kämpade sig in i loppet och var ända framme i täten. Väl över mållinjen var det bara några centimeter som skiljde honom från italienaren Andrea Di Liberto som knep guldet.

– Jag tyckte jag kom iväg bra i starten, jag hade väldigt starkt fokus på min plan, att köra mitt lopp. När jag kom över mållinjen kände jag att jag gjort allt jag kunde, och det är det målet jag alltid har när jag ska tävla. Vi tränar på det och sen är målet att kunna genomföra det när det gäller som mest.

På läktarna i Danmark finns, till skillnad från tidigare tävlingar under pandemin, publik.

– Det är en väldigt varm känsla från läktaren. Det är många svenskar här men det känns också som att alla danskar hejar på oss. Det är en härlig atmosfär, härligt att vara i gång med publik igen, säger Menning

Sverige har nu ett silver och ett guld under VM, sedan Dennis Kernen och Martin Nathell tog guld på K1 1000 meter på lördagen. På halva distansen blev det dock en nionde och sista plats i finalen för duon.

Linnea Stensils paddlade final på K1 500 meter, men det räckte inte ända fram till pallen. Det blev en fjärdeplats för Stensils, lite drygt tre sekunder från Aimee Fisher, Nya Zeeland, och guldet.

Menning och Stensils paddlar senare även final på K2 200 meter.

– Vi ska väl båda äta och få i oss energi, sen går vi in i fokus. Vi har övat nu med både försök och semifinal. Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra, säger Menning.

Linnéa Engholm/TT

Bostad

Vägen från fattigmansäng till trivselmöbel

Förr var soffans givna placering i köket. Där gav den människor plats runt köksbordet på dagen och förvandlades till säng på natten. Soffan på bilden är från förra sekelskiftet.
Foto: Privat
Bostad
Bostad Med en klassisk kökssoffa är hemtrevnaden säkrad. Få möbler kan som den skapa trivsel och trygghet.
–  Den har hängt med från äldre lantmiljö, in till stan och våra moderna hem, säger designhistorikern Maria Göransdotter.

Kökssoffan ligger många svenskar varmt om hjärtat. Vi förknippar den med generösa lantkök där vi kan sträcka ut oss efter en god måltid.

Men så har det inte alltid varit. För bara 100 år sedan var boendestandarden riktigt dålig i Sverige. I alla fall för arbetarklassen. Bostäderna i städerna var små och bestod ofta av ett kombinerat kök och rum, ett så kallat bostadskök. Det var trångt och sjukdomar som tuberkulos spred sig lätt. Till kvällen fälldes köksbordet, som i regel var av klaffmodell, ihop och ställdes åt sidan. Därefter drogs kökssoffan ut och blev säng för en eller flera personer.

–  Förr gjorde vi det mesta i köket eftersom trångboddheten var stor, dessutom var köket – där vedspisen fanns – alltid någorlunda uppvärmt, säger Maria Göransdotter, som är knuten till Designhögskolan vid Umeå universitet som lektor i designhistoria och designteori.

Under sofflocket kan man förvara sängkläder och annat.
Under sofflocket kan man förvara sängkläder och annat.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kökssoffan var i första hand en möbel för vanligt eller till och med fattigt folk. Den fick sitt stora genombrott under 1800-talet, berättar hon.

Den är väldigt spridd och älskad i Sverige. Många har minnen och känslor knutna till den.

På 1930-talet inleddes många stora bostadsreformer. Nya lägenheter med annan planlösning än tidigare byggdes. Det innebar en tillbakagång för kökssoffan.

–  Man ville få bort sovplatserna från köken, som blev mindre och mer som rena arbetskök. Matbordet för familjens vardagsmåltider flyttade in i köket i stället för kökssoffan, som förknippades med gångna tiders fattigdom och trångboddhet.

I stället slog funktionalismen med sin framtidstro och inriktning på enkelhet och användbarhet i designen igenom på bred front, berättar hon.

–  Den nättare pinnsoffan blev fram emot 1950-talet en slags ersättare till kökssoffan under den här tiden.

Men på 1960- och -70-talen växte populariteten för den mer traditionella soffan igen. Då fanns en konsumtionskritisk rörelse som vurmade för en mer naturnära livsstil och de lantliga stilidealen stod högt i kurs.

–  Då gjorde man upp med modernismen och ville återskapa lantköken, med hemvävda trasmattor och hantverkstillverkade möbler.

Anna Lång är väldigt förtjust i sin kökssoffa, som har gått i arv i familjen.
Anna Lång är väldigt förtjust i sin kökssoffa, som har gått i arv i familjen.
Foto: Privat

Lite av det ser vi prov på även i dag. I klimatkrisens spår har äldre möbler fått ännu ett uppsving.

–  De senaste åren har vi också sett hur köken åter har blivit en plats där man inte bara lagar och äter mat. De ses ofta som bostadens nav och umgängesplats. Det är där vardagslivet pågår och i många moderna bostäder flyter kök och vardagsrum ihop, säger Maria Göransdotter.

Med det i åtanke tror hon att kökssoffan har en framtid.

–  Den är väldigt spridd och älskad i Sverige. Många har minnen och känslor knutna till den.

Det är inte ovanligt att köksoffan får andra användningsområden i dag, och kanske blir sittplats i växthuset eller på altanen, eller placeras i hallen. Där är den särskilt lämplig eftersom den har inbyggd plats för förvaring och är praktisk att sitta på när man knyter skorna.

–  Jag gillar den verkligen. Men där vi bor nu har vi inte plats för någon. Däremot har vi gjort en sänggavel av ryggstödet på en gammal kökssoffa, säger Maria.

Lite patina gör bara soffan mer modern.
Lite patina gör bara soffan mer modern.
Foto: Janerik Henriksson/TT

En som har bevarat en gammal kökssoffa i sitt kök är Anna Lång. Hon är en inredningsintresserad läkare från Gävle. Familjen bor i en vacker trävilla från förra sekelskiftet med många tidstypiska detaljer bevarade, som bröstpaneler och spröjsade fönster.

–  Att hålla på med huset är min hobby och fungerar bra som återhämtning för mig. Efter en stressig dag på jobbet är det skönt att arbeta kreativt och använda den andra halvan av hjärnan, säger hon.

Hemma hos Anna Lång är köket den naturliga samlingsplatsen. Barnen August och Elise leker tillsammans. Överkastet på sittdynan är arvegods.
Hemma hos Anna Lång är köket den naturliga samlingsplatsen. Barnen August och Elise leker tillsammans. Överkastet på sittdynan är arvegods.
Foto: Anna Lång

Anna Långs stil är rustik och lantlig med romantiska inslag. Inredningen hålls samman av milda pastellnyanser – kökssoffan är målad i en grågrön kulör.

–  Den har funnits i min släkt länge, sedan förra sekelskiftet skulle jag tro. Jag hade den som säng när jag var liten, berättar hon.

En äkta kökssoffa kan bäddas ut och blir en säng.
En äkta kökssoffa kan bäddas ut och blir en säng.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Annas mamma fick den av sina svärföräldrar, och någon gång under 1980-talet lutade mamman av den, då det var högsta mode.

–  Den har bytt skepnad genom åren. Men hos oss har den fått flytta tillbaka in i köket där den verkligen inbjuder till avkoppling.

Maria Göransdotter är lektor i designhistoria och designteori vid Designhögskolan i Umeå.
Maria Göransdotter är lektor i designhistoria och designteori vid Designhögskolan i Umeå.
Foto: Erik Abel

Anna beskriver hur möbeln fungerar avstressande eftersom man helt enkelt inte kan motstå att vicka omkull på den en stund efter maten.

–  Köket är samlingspunkten och där blir soffan en naturlig plats för vila och återhämtning.

För henne var det självklart att bevara soffan – trots att den är lite otymplig.

–  Den är en tidlös klassiker. Kuddarna och överkastet på locket kommer från våra respektive släkter. Det knyter ihop då och nu på ett fint sätt.

Lisa Wallström/TT

FAKTA

Kökssoffan

Soffa tillverkad av trä som fungerar som bäddsoffa. Möbeln var vanlig i allmogens hem från 1800-talet.

När man lyfter av locket går framstycket att dra ut så att den kan förvandlas till en säng. Förr förvarades sängkläderna i utrymmet.

Locket är ibland stoppat för att bli skönare att sitta på, men stoppning saknas i rygg- och armstöd.

I finare miljöer var kökssoffan ofta pigans, hembiträdets eller barnflickans säng om inte arbetsgivaren höll med ett eget rum.

Möbeln ligger bakom uttryck som ”att ligga på sofflocket” och ”soffliggare”. Båda med betydelsen att vara slö eller lat i allmänhet – i synnerhet när det gäller att inte rösta i allmänna val.

Källa: Radioprogrammet ”Ting” i P1.

FAKTA

Så stajlar du den

En sittdyna gör soffan bekvämare. Det är snyggt att lägga allt från trasmattor till fårskinn på den.

Ös på med kuddar, gärna i någon accentfärg. Lägg två avlånga kuddar som armstöd i änden på vardera sidan.

Är färgen avflagnad? Det är bara snyggt, var inte rädd för att behålla patina. Annars är det fint att måla den i en kulör som sticker ut som svart, röd eller orange.

Soffor med sirlig snickarglädje i ryggstödet kan enkelt förvandlas till en fin sänggavel. Om måtten passar kan hela soffan bli en praktisk sängram.

Piffa gärna med kuddar.
Piffa gärna med kuddar.
Foto: Shutterstock
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Inrikes

MP berett ställa regeringsplats på spel

Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.
Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Lovat gå C till mötes

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när Stenevi och språkrörskollegan Per Bolund presenterade statsministerns löfte för styrelsen. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

– Det är hela vår anledning att vara i politiken.

"Inget ultimatum"

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att hennes parti inte har ställt något ultimatum, det handlar ju om en överenskommelse med statsministern som han har lovat att genomföra. Och MP sitter ju i den regering han leder och har accepterat förutsättningarna för.

"Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem" skriver Lööf.

Lars Larsson/TT

Opinion

Gamla bilar ett

Opinion
Opinion

Vi lever i en tid då medvetenheten om vikten av att spara för framtiden har blivit alltmer påtaglig. Vi kan inte längre räkna med livslånga arbeten på en och samma arbetsplats utan måste räkna med att både byta yrke och arbetsgivare några gånger i livet. Det som någon sammanfattade i uttrycket att man har inte ett arbete, man har en karriär.

Förre finansministern Anne Wibble fick en del syrliga kommentarer när hon manade människor att ha minst en årslön på banken. Men i sak hade hon rätt även om det är ett svårt mål att uppnå för många.

Men banksparande är idag närmast värdelöst när vi långvarigt lever i en tid där räntan nästan är noll och banker på fullt allvar funderar på att ta betalat av de som sparar. Exempelvis har Jyske bank i Danmark infört negativ ränta, där den som sparar mer än motsvarande 350.000 kronor får betala ränta till banken för att ha pengarna insatta. Det besannar det gamla ordspråket att det säkraste är att spara pengar i madrassen.

Aktier är förstås ofta ett attraktivt alternativ, men såväl enskilda företag som börsen kan krascha. En god vän till mig var så stolt när han hade Ericsson aktier som var värda en miljon men sedan sjönk ner till nästan ingenting när det var som sämst.

För en tid sedan läste jag en artikel om en man som rekommenderade sparande i gamla bilar, alltså bilar i gott skick. Han var tidigt ute men hade rätt i sak. En Volvo PV 544 från 1960-talet annonseras i dagarna ut för 399.000 kronor och en Saab 96 från 1965 för 250.00 kronor för att inte tala om gamla amerikanska bilar, Mercedes eller ännu mer udda märken som samlare är beredda betala stora summor för.

Lars J Eriksson

Inrikes

Det här är kyrkovalets viktigaste frågor

Lunds domkyrka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fortfarande inte bestämt dig? Söndagen är sista dagen att lägga din röst i kyrkovalet. Snabbläs svaren från de elva nomineringsgrupper som i dag sitter i kyrkomötet:
Varför ska man i kyrkovalet rösta på er? Vilken är er viktigaste fråga?

1. Socialdemokraterna (76 mandat efter kyrkovalet 2017):

"Frågan är om Svenska kyrkan bara ska vara en kyrka för vissa eller för alla? Vårt svar är givet: Socialdemokraterna står upp för en öppen kyrka där du ska känna dig välkommen – oavsett vem du är och var du kommer ifrån. Socialdemokraterna vill att Svenska kyrkan ska fortsätta att vara en öppen folkkyrka. En stark kraft mot förtryck och för en inkluderande människosyn".

2. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) (43 mandat):

"En röst på Posk är en röst på engagerade församlingsbor som brinner för Svenska kyrkan, som bär en bred mångfald av erfarenheter och åsikter, värdesätter mångfalden, har församlingen i centrum och som vill ta ett större ansvar för Svenska kyrkan. Den allra viktigaste frågan för Posk är att de partipolitiska grupperingarna slutar ställa upp i Svenska kyrkans interna kyrkoval".

3. Centerpartiet (34 mandat):

"Centerpartiet står för en stark röst för en nära folkkyrka i hela landet som är engagerad, öppen och tillgänglig. Som med mod står upp för värme, medmänsklighet och en grön omställning. Vi vill ha en öppen folkkyrka, tillgänglig för alla, som med kraft verkar för alla människors lika rättigheter och värde. En grön folkkyrka med målet att bli klimatneutral senast 2030".

4. Sverigedemokraterna (24 mandat):

"Rösta på Sverigedemokraterna om du vill se en kyrka som värnar våra traditioner och den kristna tron. Vi vill att kyrkan förvaltar vårt gemensamma kulturarv och utgör en sköld mot vänstervriden aktivism och politisk islam. Den största utmaningen är att bryta den vänsterliberala partipolitiska dominansen inom Svenska kyrkan och återgå till en kyrka som fokuserar på den kristna tron och att förvalta kulturarvet".

5. Borgerligt alternativ (BA) (22 mandat):

"Man ska rösta på Borgerligt alternativ om man vill minska partipolitiseringen och dess inflytande i och över Svenska kyrkan, motverka centralisering och tvångsvisa sammanslagningar av församlingar och tendensen att koncentrera makt och resurser till Svenska kyrkans nationella nivå. Vi vill stärka församlingarna genom att minska den pågående centraliseringen och byråkratiseringen. Det skulle ge församlingarna bättre förutsättningar att satsa på barn- och ungdomsverksamhet, diakoni, gudstjänster, kyrkomusik och att bevara det kyrkliga kulturarvet".

6. Öppen kyrka (11 mandat):

"Öppen kyrka är en tydlig nomineringsgrupp som allt sedan starten för 20 år sedan har stått för människors lika värde. Vi vill på sikt att alla präster skall vara skyldiga att viga par oavsett kön. Vi har drivit på i sociala frågor och vill lyfta fram diakonin och Svenska kyrkans engagemang i kyrka och samhälle, för att möta alla medlemmar. Vi vill att kyrkans sociala och diakonala arbete ska få ta mer plats och att dop, bröllop och begravning ska funka för alla medlemmar, oavsett vem man är. Kyrkan ska ta sitt ansvar för att minska det ekologiska fotavtrycket".

7. Frimodig kyrka (10 mandat):

"Vi vill se en kyrka som står fri från politiska partier, som står för en tydlig bekännelse till Jesus Kristus och som låter den gudstjänstfirande församlingen vara grunden i sin organisation. Svenska kyrkan bör bli fri från de politiska partiernas direkta och indirekta inflytande".

8. Vänstern i Svenska kyrkan (9 mandat):

"Vi hämtar inspiration från befrielseteologin där tro och politik alltid gått hand i hand. Där våra diakoner ser trasiga maskor i det sociala välfärdsnätet, måste vi på politisk väg se till att förändra lagstiftningen. Vi vill fördela budgeten så att fler resurser styrs till diakoniarbetet (kyrkans socialtjänst). På så sätt kan vi vara med och stötta utsatta och fattiggjorda människor".

9. Kristdemokraterna i Svenska kyrkan (7 mandat):

"Man ska rösta på oss för att vi vill bevara samvetsfriheten för präster i äktenskapsfrågan och för att vi vill att Svenska kyrkan ska starta fristående kristna konfessionella skolor. Svenska kyrkan har förlorat ca 1,5 miljoner medlemmar sedan år 2000 och kunskaperna om den kristna tron har sjunkit drastiskt. Därför är den viktigaste frågan hur Svenska kyrkan kan bli en missionerande och undervisande kyrka igen".

10. Fria liberaler i Svenska kyrkan (7 mandat):

"Vi arbetar för att öppenhet och tolerans ska genomsyra hela Svenska kyrkan och vi kämpar mot rasism, diskriminering och homofobi och är den nomineringsgrupp som verkligen menar detta, utan att det är tomma ord. Alla medlemmar i Svenska kyrkan ska få välja vilken församling som man vill tillhöra. Det kan ha stor betydelse att du får tillhöra till exempel den församling där du arbetar, i stället för den församling där du bor".

11. Miljöpartister i Svenska kyrkan (6 mandat):

"Du ska rösta på oss om du vill att kyrkan ska bli mer tydlig och synlig mot diskriminering och rasism, att kyrkan ska förvalta jord och skog på ett för skapelsen hållbart sätt och att det kristna budskapet blir mer än fina ord och ritualer. Allra viktigaste frågan är skogen och den biologiska mångfalden, att rädda skapelsen till kommande generationer".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL