Kultur

Stark Norénpjäs om glapp och klass

Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö och Cecilia Lindqvist i Episod. Foto: Urban Jörén
Artikel Kultur och Nöje Scen/recensionDet var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman.

Scen/recension

Det var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman. Handlingen kretsar kring en husförsäljning och tre par som befinner sig i olika livsfaser, men också skilda sociala positioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hårda bud för Hollywood Hills: "Sluta festa!"

Hollywood Hills i Los Angeles, Kalifornien. Arkivbild.
Hollywood Hills i Los Angeles, Kalifornien. Arkivbild.
Fotograf: Damian Dovarganes/AP/TT
Utrikes
Utrikes Myndigheterna i Los Angeles i USA uppmanar boende i det exklusiva området Hollywood Hills att dämpa sig under de hemmafester som orsakat stor irritation under coronakrisen.

Problemet har blivit så allvarligt att polis och åklagare släppt en video där de varnar invånarna att åtgärder kommer att vidtas mot större sammankomster, som är förbjudna enligt stadens coronarestriktioner.

Hög musik, höga röster "klockan tre på morgonen" och trafikstockning på trånga gator är några av problemen festerna för med sig, enligt videon.

– Fylla och urinering på allmän plats är också ett problem vi sett, säger en av poliserna i videon.

– Om du undviker att hamna i dessa situationer så slipper du besök från din lokala polisstation mitt i natten.

En annan av poliserna uppmanar invånare i området att tipsa om olovliga fester och även dokumentera dem med foto eller video.

– Om polisen rycker ut till en fest så kommer det att få konsekvenser, säger åklagaren Ethan Weaver.

Polisen uppger att man i förra veckan fick totalt 49 larm om olovliga fester, vilket är 15–20 procent fler än normalt.

– Det tar upp mycket av våra polisers tid, säger stationsbefäl Steve Lurie till Los Angeles Times.

En av de största festerna ägde rum den 16 maj då runt 100 personer samlats i ett hus som hyrts för ändamålet. När polisen anlände till platsen hörde de ett skott gå av och hittade därefter en av festdeltagarna med en självförvållad skottskada vid ljumsken.

Inrikes

Ivo: Allvarliga brister i flera verksamheter

Sammanlagt har 4 220 personer som smittats av corona avlidit i Sverige.
Inrikes
Inrikes I anslutning till Coronapandemin har Ivo gjort en stor tillsyn av verksamheter. I var tionde såg man brister av allvarlig karaktär.
Samtidigt har ytterligare 95 personer som smittats av coronaviruset rapporterats döda i Sverige.

Ivo presenterar resultatet av tillsynen i samband med dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, säger generaldirektören Sofia Wallström.

Totalt har man sedan mitten av mars fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg.

– Ungefär 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär. Andelen allvarliga brister ökar. Flest indikationer på brist är gällande Stockholmsområdet, säger hon.

Äldreomsorgen sticker ut

I var tionde verksamhet som vi Ivo granskade identifierades brister av allvarlig karaktär, säger Sofia Wallström.

Riskindikationer med koppling till covid-19 är fler inom omsorgen än inom sjukvården.

– Äldreomsorgen sticker ut i ett covidhänseende. Den risktyp som är störst är vårdhygien. Inom hälso- och sjukvården är det i den slutna, somatiska vården vi har flest riskindikationer. Allvarlighetsgraden är också högst inom de här grenarna, säger Sofia Wallström.

Det finns inga tydliga svar på vad ökningen av de allvarliga fallen beror på.

– Det är väldigt svårt att veta, det kan bero på att mörkertalet minskar, att vi får reda på mer. Det kan också så klart bero på att det blir mer allvarligt, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo.

Det Ivo vet från tidigare undersökningar är att det finns ett mörkertal, utvecklar hon.

– I vissa verksamheter så finns det också en rädsla för att berätta om fel som händer och det här är ju farligt för patienter och brukare om man inte vågar berätta om det.

Hög dödssiffra

Den svenska dödssiffran har nu stigit till 4 220 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Totalsiffran är väldigt hög och det är väldigt tråkigt att så många fått sätta livet till, säger Anders Tegnell.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 088 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 002 personer har fått eller får intensivvård.

På regional nivå ser man nu till exempel att storstadsregioner som Skåne och Västra Götaland ligger stabilt över tid.

– Vi har en väldigt stabil situation till sommaren, säger Anders Tegnell även om landet i stort, men påminner om några av de rådande riktlinjerna som finns för att minska trycket på sjukvården: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, och tvätta händerna.

Totalt 339 kritiskt sjuka patienter med covid-19 vårdas i dag på IVA, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

1 482 patienter med covid-19 vårdas på andra avdelningar än IVA, vilket är 24 färre än i går.

Globalt noterar Tegnell en allt bättre utveckling i Europa medan den stora smittspridningen sker i Sydamerika.

– Det är allt mer tydligt att det blir Sydamerika som är den kontinent som generar mest fall just nu och då inte bara Brasilien. Det är folkrika länder och det finns också en klimataspekt med vinterperiod och då större spridning av viruset.

Ny statistik har presenterats

I anslutning till dagens pressträff presenterar Socialstyrelsen även ny statistik över patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus, däribland vårdtider för patienterna.

– Det är den sammanlagda vårdtiden vi har räknat, från det att man skrivs in till att man skrivs ut, säger Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen.

– Ungefär åtta procent av de som inte hade intensivvårdats låg på sjukhus i fem dagar, fortsätter hon.

Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Ytterligare 95 personer har avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Utrikes

Trump twittrar: Twitter kan stängas

Donald Trump.
Donald Trump.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump hotar att "hårt reglera, eller stänga ned" sociala medier. Utspelet kommer på presidentens favoritplattform Twitter, sedan två av hans inlägg där flaggats som felaktiga.

"Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster" skriver han. "Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske", fortsätter USA:s president i ett inlägg.

Missledande inlägg

USA:s president har länge anklagats för att sprida felaktiga uppgifter och direkta lögner, och Twitter har fått kritik för att företaget inte agerat. Även andra sociala medier, som Facebook, har kritiserats för att inte göra tillräckligt mot sådana felaktigheter. Tidigare i år lanserade Twitter nya satsningar på "märkningar och varningsmeddelanden" när inlägg misstänks vara missledande eller felaktiga,

Och på tisdagen dök det för första gången upp sådana varningar, i form av länkar om mer information , under två av Trumps inlägg. Det handlar om poströster inför USA:s val i höst, och den som klickar på länkarna kommer till Twitters sammanställning med rubriken "Trump påstår utan grund att poströster leder till röstfusk". I sammanställningen fastställs att Trumps uppgifter på flera punkter är helt fel.

"Ingen chans"

I de flaggade inläggen skrev Trump till sina drygt 80 miljoner följare bland annat att "det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk", att valsedlar kommer att förfalskas och att "alla" som bor i Kalifornien kan få dem.

Presidenten har även tidigare ofta klagat på allmänt poströstande, och hävdat att det är valfusk. I april sade han enligt The Los Angeles Times under en presskonferens bland annat att:

– Tusentals och åter tusentals personer kommer att samlas i någons vardagsrum och skriva under röster hejvilt.

Efter denna veckas flaggning hamnar USA:s president i en liknande kategori som sina kollegor i Brasilien och Venezuela, Jair Bolsonaro respektive Nicolás Maduro. I de fallen har Twitter dock gått ett steg längre, och helt tagit bort inlägg från presidenterna.

Donald Trumps två flaggade Twitter-inlägg.
Donald Trumps två flaggade Twitter-inlägg.
Fotograf: TT

Utrikes

EU: Dags för modigt steg tillsammans

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för att presentera sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill.
Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.

EU-kommissionen tar i vanlig ordning till sina största ord när återhämtningsplanerna presenteras formellt.

– I dag står vi inför ett avgörande ögonblick. En svag ekonomi i en del av Europa försvagar en starkare ekonomi i en annan del. Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsammans, säger kommissionsordföranden Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

– För mig är valet enkelt: vi måste ta ett stort modigt steg tillsammans. Därför föreslår kommissionen i dag ett nytt återhämtningsinstrument, kallad Nästa generations EU, till ett värde av 750 miljarder euro, säger von der Leyen.

– Det här är en akut nödvändighet i ett akut läge.

Lån och bidrag

Stödet utgörs dels av lån och bidrag för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapandemin, dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–2027, som medlemsländerna redan stridit om under två års tid.

Slutsumman för de olika lånen och bidragen landar på 750 miljarder euro, drygt 7 900 miljarder svenska kronor.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, berättar von der Leyen.

Betala till 2058

EU-kommissionen vill som väntat att medlemsländerna ger garantier till kommissionen för att låna upp stödpengarna – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetalandet ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen. I stället ska EU amortera tillsammans genom en kombination av åtgärder: inbesparningar i olika EU-satsningar, höjda EU-avgifter samt nya inkomstkällor.

För det sistnämnda nämner kommissionen exempelvis planer på att utöka systemet med utsläppsrätter även till flyget och sjöfarten, införa en digitalskatt samt börja ta ut en sorts importskatt för varor från länder där man inte har lika långtgående klimatkrav.

Miljardbudget

Kommissionens nya förslag om långtidsbudget för åren 2021–2027 bygger på det senaste kompromissförslaget från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel från slutet av februari.

Jämfört med det förslaget ökas de totala utgifterna en aning, från 1 095 miljarder till 1 100 miljarder. Samtidigt är det betydligt mindre än kommissionens utgångsbud från 2018 på 1 135 miljarder euro.

Sverige har emellertid under hela den långa budgetdiskussionen krävt att siffrorna måste ner kring omkring 1 000 miljarder – maximalt motsvarande 1,0 procent av EU-ländernas totala bruttonationalinkomster, BNI.

Fler detaljer om vad som föreslås väntar under en hel rad presskonferenser med tunga EU-kommissionärer under de kommande dagarna.

Lån för lån?

Medlemsländernas EU-ministrar fick viss information om planerna när de höll ett webbmöte i tisdags. Men några detaljer gavs inte då.

– De har inte sagt något om beloppen och heller inte om var de kommer att lägga sig när det gäller långtidsbudgeten. Jag har förstått på dem som har följt det här att Ursula von der Leyen har hållit det här mycket tätt intill sig själv och sina allra närmaste medarbetare, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har tryckt på för att stödet ska ges i form av lån, som dessutom bör betalas tillbaka av de länder som lånar.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, säger Hans Dahlgren.

Kompromiss krävs

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemsländerna ska försöka enas. Vilka bitar som Sverige kan tänka sig att rucka på vill EU-ministern ännu inte avslöja.

– För att det ska bli någonting över huvud taget så måste de europeiska länderna komma överens. Då måste vi ha en kompromiss. Men hur vi ska kompromissa om det tänker jag inte säga nu, säger Hans Dahlgren.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: "Nästa generations EU"

EU-kommissionen har på onsdagen presenterat sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Totalstödet ligger på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fördelas pengarna nationellt så att exempelvis de värsta drabbade länderna, Italien och Spanien, får 173 miljarder euro respektive 140 miljarder euro.

FAKTA

Fakta: Nya budgetförslaget

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget för åren 2021-27 landar på totalt 1 850 miljarder euro, men omfattar då även de 750 miljarder som ingår i återhämtningsstödet efter coronakrisen, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Så här ser fördelas utgifterna på olika budgetkapitel:

Alla summor är i miljarder euro. Budgetkapitlet sammanhållning och värden är i huvudsak olika former av regionalstöd. Under naturresurser och miljö ligger all jordbrukspolitik.

Källa: EU-kommissionen

Hässleholm

Stadsfesten skjuts upp till 2021

Stadsfesten skjuts upp till nästa år.
Fotograf: Stefan Sandström/Arkiv
Hässleholm
Hässleholm

Det blir ingen stadsfest i Hässleholm i augusti 2020. Under onsdagseftermiddagen meddelade centrumledare Johan Jönsson att arrangemanget ställs in och skjuts upp till nästa år.

– Vi har följt utvecklingen av rådande läge och avvaktat hur andra evenemang beslutat sig för att göra. Vi vill ju inget hellre än att ställa till med fest på stan. Men detta beslut kändes som det enda rätta i dagsläget, hur tråkigt det än är att ge sådana här besked, säger Jönsson.

Planen är nu att nästa stadsfest arrangeras den 27-28 augusti 2021.

Johan Jönsson, centrumledare.
Fotograf: Stefan Sandström/Arkiv
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Osby

Vattennivå under det normala

Vattenglas.
Mycket regn behövs för att fylla både små och stora vattenmagasin.
Osby
Östra Göinge
Osby/Östra Göinge Grundvattennivåerna i de små magasinen är under de normala för årstiden. Även de stora magasinen har nivåer under det normala i Skåne.

Det skriver SGU, Sveriges geologiska undersökning, i sin senaste rapport från den 20 maj.

Sedan i början av maj har nivåerna i södra Sverige fortsatt sjunka eftersom vi fått små mängder nederbörd. Nu går vi mot sommar med ökande växtlighet och ökande temperaturer vilket gör att möjligheterna till grundvattenbildning minskar. För att komma upp i en normal grundvattensituation i de små magasinen behövs mer nederbörd än normalt i hela Götaland.

Ansträngt

Situationen kan bli ansträngd om det inte kommer mer regn de närmaste månaderna. Därför bör brunnsägare, särskilt i de områden som ofta får vattenbrist, vara uppmärksamma på sin vattentillgång.

I de stora vattenmagasinen är nivåerna också under det normala i hela Skåne. För att uppnå en normal grundvattensituation i de stora magasinen behövs mer nederbörd än normalt under flera månader.

SGU gör bedömningen att det för närvarande inte förväntas bli några omfattande problem med vattentillgången i de stora magasinen i sommar. I de områden där nivåerna är under de normala, eller där vattenbrist ofta förekommer, bör dock vattenproducenterna vara observanta och följa utvecklingen.

Sport

Planen: Så fortsätter kampen om Stanley Cup

Victor Hedman och Tampa Bay ser ut att få kämpa om Stanley Cup-titeln. Arkivbild.
Victor Hedman och Tampa Bay ser ut att få kämpa om Stanley Cup-titeln. Arkivbild.
Fotograf: David Zalubowski
Sport
Sport NHL-kommissionären har en plan.
Men Gary Bettman har fortfarande många frågetecken att räta ut innan hockeysäsongen i Nordamerika är i gång igen.
Det här är vad som just nu gäller för en återstart.

+ Coronatestas spelare?

Ja. 25 000–30 000 tester kommer behövas för att dra i gång säsongen. Spelarna kommer att testas åtminstone två gånger per vecka när de har återvänt till träningsanläggningarna. När säsongen startar kommer spelarna att testas en gång per dag.

+ När kan NHL-spelarna träna tillsammans på is igen?

I det absolut bästa scenariot är tanken att klubbarnas träningsläger ska kunna starta som tidigast första halvan av juli. Det har gått två och en halv månad sedan ligan pausades den 12 mars och spelarna har begärt tre veckor av förberedelser, vilket bör betyda att de är i gång med träning i små grupper under nästa månad. Det betyder att nedsläpp skulle kunna vara i slutet av juli eller i början av augusti.

+ Hur ser NHL:s tidslinje ut?

Fas ett: Ligan pausades och spelarna hamnade i karantän.

Fas två: Spelarna ska kunna träna i små grupper, dock utan kontakt. Möjlig start är i början av juni.

Fas tre: Klubbarna ska kunna dra i gång träningsläger. Det får inte ske tidigare än första halvan av juli.

Fas fyra: Slutspelet ska vara spikat.

+ Blir det 24 klubbar i Stanley Cup-slutspelet?

Ja, det är tanken. Det långa virusavbrottet innebar att NHL valde att avsluta grundserien trots att det återstod 11–13 matcher och därför behövde hitta en speciallösning för slutspelet.

De tolv bästa klubbarna från Eastern respektive Western Conference är slutspelsklara.

Av dessa 24 lag får de fyra främsta från respektive Conference mötas för att avgöra hur de ska seedas. Detta avgörs i ett minigruppspel på tre matcher.

De återstående 16 klubbarna, åtta från respektive Conference, möts i en serie bäst av fem matcher för att avancera till slutspelets första runda.

Sedan är det mer osäkert. NHL och spelarfacket NHLPA diskuterar nu upplägget för de två första slutspelsrundorna; bäst av fem eller sju matcher? Klart är i alla fall att finalerna i Eastern och Western Conference samt Stanley Cup-finalen kommer att spelas i bästa av sju matcher.

+ Var kommer matcherna att spelas?

NHL-kommissionären Gary Bettman säger att det fortfarande finns hopp om att Stanley Cup-finalen ska kunna avgöras i klubbarnas hemstäder. Men när det gäller matcherna fram till dess är planen att dessa ska spelas i utvalda städer; en för Eastern Conference-lagen, en för Wester Conference-lagen.

Utan att avslöja någon rangordning berättade Bettman att det handlar om Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto eller Vancouver.

+ Går det att resa mellan USA och Kanada?

Just nu är det ett bekymmer, då Kanadas regering kräver att inresande ska sitta 14 dagar i karantän. NHL hoppas kunna lösa den situationen men om det inte går att runda vägspärren säger Bill Daly, NHL:s vicekommissionär, till TSN att de helt enkelt får rikta in sig på städer i USA.

+ Vad händer med återstående sju klubbar?

Semester, kort sagt. Ottawa, Detroit, Los Angeles, Anaheim, San Jose, New Jersey och Buffalo hamnade på fel sida av strecket när NHL valde att avsluta grundserien. Det innebär bland annat att det är första gången sedan 1996 som samtliga klubbar från Kalifornien missar slutspel.

+ Kommer utmärkelser, för spelare och klubbar, att delas ut?

Absolut. Bland annat lägger Boston beslag på Presidents Trophy, Washingtons Alexander Ovetjkin och Bostons David Pastrnak nådde 48 mål var och delar på Rocket Richard Trophy, Edmontons Leon Draisaitl vann poängligan – och Art Ross Trophy – med 110 poäng.

+ Hur påverkas nästa säsong?

Enligt Bettman är planen att nästa säsong ska bestå av 82 grundseriematcher – precis som vanligt – men med tanke på att den nuvarande säsongen kommer att spelas längre in på sommaren än vanligt kan det betyda en senare premiär än oktober. Bettman säger att det till och med kan bli så att säsongen drar i gång med "winter classic" på nyårsdagen.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter NHL-säsongen

De fyra lagen som ligger i topp i respektive Conference kommer att möta varandra en gång var för att bestämma toppseedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen:I Western Conference: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I Eastern Conference: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i Conferencen kommer att spela i bäst av fem-matcher i en sextondelsfinal, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade.

Kvalificeringsomgången ser ut så här:

Eastern Conference:

Pittsburgh–Montreal

Carolina–NY Rangers

NY Islanders–Florida

Toronto–Columbus

Western Conference:

Edmonton–Chicago

Nashville-Arizona

Vancouver–Minnesota

Calgary––Winnipeg

Lagen som inte får spela slutspel: Buffalo, New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose, Ottawa, Detroit.

Kultur och nöje

Han ska regissera Tom Cruise – i rymden

Doug Liman ska regissera Tom Cruise i rymden. Arkivbild.
Doug Liman ska regissera Tom Cruise i rymden. Arkivbild.
Fotograf: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Planerna går framåt för Tom Cruises nya film, som ska spelas in rymden på riktigt i samarbete med Elon Musk och Nasa. Nu har projektet fått en regissör – Doug Liman som tidigare har regisserat "The Bourne identity" och Tom Cruise i filmerna "American made" och "Edge of tomorrow".

Enligt Deadline är Liman tillsammans med Cruise mycket engagerad i projektet. Han står också bakom det första manusutkastet av actionäventyret, som ännu inte har någon titel.

Innan duon kan ta sitt filmskapande till en helt ny nivå, måste dock Cruise lansera den uppskjutna "Top Gun: Maverick" och spela in "Mission: Impossible 7", som försenats på grund av coronapandemin.

NÄSTA ARTIKEL