Kultur

Stark Norénpjäs om glapp och klass

Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö och Cecilia Lindqvist i Episod. Foto: Urban Jörén
Artikel Kultur och Nöje Scen/recensionDet var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman.

Scen/recension

Det var i helgen världspremiär för Episod, en ny pjäs av Lars Norén, på Malmö stadsteaters scen Intiman. Handlingen kretsar kring en husförsäljning och tre par som befinner sig i olika livsfaser, men också skilda sociala positioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Krönikor

Plötsligt dök det upp en snyltare i min väg

Krönikor
Krönikor

Jag sitter på stentrappan alldeles nära ytterdörren i en obekväm ställning. Den skrovliga ytan skär in i mina bara ben, men jag bryr mig inte om att det gör lite ont. Jag andas knappt eftersom jag behöver hålla mobiltelefonen så stilla som möjligt för att få bästa bilden på någon av humlorna som kryper in i eller ut ur boet de har byggt mellan trappan och husgrunden.

Det surrar frenetiskt och jag är djupt koncentrerad. Tar bild efter bild, filmar i slowmotion eftersom jag vill hinna se när humlorna sätter fart på sina vingar för att kunna flyga i väg. Fascinerande skådespel. Det ser verkligen onaturligt ut när de små vingarna bär i väg med de tjocka kropparna.

Första gången jag satt där på trappan var en fredagskväll och efter typ en timme öppnade maken fönstret, jag blockerade ju ytterdörren, och undrade lite skämtsamt om jag ville ha ut ett glas vin. Sedan dess har jag befunnit mig där några gånger till och häromdagen, i den förskräckliga värmen, satt jag där igen och nu bredvid fatet med vatten jag hade ställt ut. För någon sommar sedan lyckades jag ta en bild på en geting som drack ur fågelbadet, kunde det tänkas att jag kunde fånga en drickande humla?

Oväsendet i boet var högre än vanligt, bråkade de där nere? En stund senare när jag skulle gå in efter att ha varit ute i trädgården, såg jag att det låg en jättestor humla utanför ingången till boet och tänkte genast att den var törstig. Jag hade precis sett en film om hur det går att rädda en humla med sockervatten och var beredd att dra ut på räddningsturné, men tji fick jag. Den stora humlan kravlade sig ner i boet med mycket möda, jag förstår inte hur den lyckades ta sig in genom den lilla öppningen.

Jag stannade kvar för att titta, det var ett sånt surrande oväsen att jag inte kunde låta bli, och plötsligt kröp det upp en väldigt liten humla med vad som såg ut som en brun påse i munnen. Och som den pilade iväg! Den sprang nedför de tre trappstegen, ut på gången och vidare till den lilla radhusvägen utanför vårt hus och jag hängde på med mobilkameran, kastade mig ner på stenläggningen för att både plåta och filma. Samtidigt som den lilla humlan sprang höll den på att fixa med sin bakkropp och jag trodde att den försökte bli av med någonting som hade fastnat. Oj, oj, oj, hur skulle jag kunna hjälpa en sån liten individ?

Jag följde med den ut på vägen, jag har bra grannar så jag oroade inte mig för vad de skulle tycka när jag ungefär hasade mig fram över stengången, och upptäckte att den hade tappat vad den nu hade haft i munnen.

Och där ute på vägen stannade humlan äntligen för att frenetiskt fixa med bakkroppen och då kunde jag i lugn och ro filma den.

Filmen la jag ut på Facebook för att om möjligt få tips på vad den sysslade med och fick svaret att det var en jordsnylthumla. Va? Finns det humlor som snyltar? Gökhumlor? Var påsen den hade i munnen fylld med pollen? Stöldgods? Varför flög den inte utan bara sprang? Frågorna är fortfarande obesvarade.

Ja, alltså nu får jag kanske skämmas, men när jag tittade närmare på humleämnet läste jag att det finns 40 humlearter bara i Sverige. Det hade jag verkligen ingen aning om. En humla har varit en humla för mig. Min värld har blivit än större så tack lilla snyltare vid namn Bombus bohemicus.

P.S. Jag hoppas att det var en jordsnylthumla, annars tar jag gärna emot bakläxan.

Osby

Skickar brev till 60 husägare

Ödehus.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT
Osby
Osby Osby kommun har inventerat ödehus i kommunen. Nu håller kommunen på att slipa på ett brev till fastighetsägare som har ett hus som står tomt.
– Vi vill väcka tanken och lyfta frågan om det går att hitta fler möjligheter att bo på landsbygden, säger Mathias Karlsson, förvaltningschef i Osby kommun.

För någon vecka sedan började förvaltningen formulera ett brev till omkring 60 fastighetsägare. Det kommer att skickas ut efter midsommar.

– Vi vill uppmana dem till att kanske hyra ut huset, kanske sälja. Tanken är att väcka en tanke och få fastighetsägarna att fundera lite utan att lägga oss i för mycket. Men vi kan kanske hjälpas åt på något sätt för det är ju synd att ett hus, som man själv inte nyttjar, står tomt.

Niklas Larsson (C), kommunalråd, ser gärna att fler flyttar ut på landsbygden.

– Vi ser ett stort sug efter fastigheter, säger han. Frågan om ödehus har väckts i flera kommuner. Bland annat genom en motion i Hässleholm och Emmaboda och Falkenberg har kan kommit långt i jobbet med att ödehus inte längre ligger öde.

Niklas Larsson ser att färre tomma hus på sikt skulle kunna öka antalet invånare i kommunen.

Mer permanent boende

– Det skulle kunna bli fler permanent boende på landsbygden och det skulle ligga i linje med synen på cirkulär ekonomi att använda sig av de hus som finns.

– Den här synen är också ett led i vår landsbygdsstrategi som syftar till att det ges tillfälle att verka, bo och besöka landsbygden.

– Det är bra att investera i våra byar ute i kommunen för om det ska finnas service på landsbygden så måste vi få ett större underlag och då är det inte bra att det står en massa tomma hus.

Bakgrunden är att det finns ett stort intresse för fastigheter på landsbygden i Osby kommun. Enligt den inventering som kommunen gjort hittades mellan 1 200 och 1 300 hus som såg ut att vara öde och där ingen var mantalsförd.

– Men förmodligen finns det många fritidshus bland dem, säger Mathias Karlsson, vi är inte helt säkra.

Medborgardialog

Mathias Karlsson berättar att idén kom fram vid en av de medborgardialoger som fördes i samband med utarbetandet av landsbygdsstrategin.

– På ett av mötena väcktes idén. Det står många tomma hus på landsbygden och det är bra om de kommer till användning. Så vi påbörjade en inventering tillsammans med Ögrab.

De som inte var mantalsförda i husen eller inte hade sophämtning antogs vara obebodda.

– Vi började titta på detta för nån vecka sedan och kom fram till att vi skulle ta kontakt med ett 60-tal fastigheter, säger Mathias Karlsson och fortsätter:

– Men allt det här bygger förstås på frivillighet. Vi gör vad vi kan för att lyfta frågan. Det här ska bli kul att följa upp efter några år och se hur många hus som rustats upp och hur många som flyttat in de hus som står öde idag.

Sport

Burim och HIF jagar första vinsten

Burim Rexhepi (i mitten), Liridon Ahmeti (till vänster) och Dan Olofsson hoppas få se HIF-seger på Österås i kväll.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Tre matcher och ett poäng. Det är Hässleholms IF:s facit inför kvällens hemmamatch mot Prespa Birlik. Malmölaget parkerar också på ett poäng.

När Prespa Birlik gästar Österås lär det vara två hungriga lag som möts. Inget av lagen har vunnit ännu och det återstår att se om den statistiken kommer att förändras i kväll.

Positivt för HIF är att ingen spelare är otillgänglig. Jonathan Nilsson var sjuk senast mot Olympic men är nu tillbaka i matchform.

– Han är aktuell för matchtruppen, han är aktuell för allt. Så får vi se hur det blir till slut, säger HIF:s tränare Burim Rexhepi som inte vill avslöja något om huruvida Nilsson kommer att vara med i startelvan.

– Vi har sista träningen i kväll (läs: i går) och startelvan är inte klar i nuläget.

Jonathan Nilsson är en av HIF:s allra viktigaste spelare. Är han redo att spela från start igen?
Foto: Stefan Sandström

Dessutom är Theo Ekström, som mot Olympic satt på bänken utan att få komma in, redo för sin debut i HIF-tröjan. Ekström har tidigare varit både sjuk och skadad.

– Theo har tränat på bra. Han var tillgänglig senast och är det nu igen, säger Rexhepi.

Får vi se Theo Ekström debutera för ”Di gröne”?
Foto: Stefan Sandström

Motståndarlaget Prespa Birlik spelade 2016 i division 1 men har sedan dess fört en alltmer tynande tillvaro i tvåan. I fjor fick laget kvala för att hålla sig kvar och förlorade första kvalmatchen mot Astrio innan kvalet avbröts på grund av coronasituationen.

– Jag känner att jag har så bra koll på Prespa som man kan ha men det är ett svårscoutat lag, säger Burim Rexhepi.

– De har bytt ut spelare även under seriestarten. Men de har absolut några individuellt skickliga spelare, fortsätter han.

Rexhepi säger att det är dags för första segern men att det inte är någon panik ännu.

– Det är alltid viktigt att vinna med tre matcher utan vinst men samtidigt är detta bara fjärde matchen. Vi skall fortsätta utveckla vårt spel, säger han.

Matchen kommer att sändas direkt på nsk.se med matchstart klockan 19.00, kommenterad av Johannes Höghäll Johnsson.

Hässleholm

De får hund på recept

Ellie har tränats för att bli en vårdhund. Hon besöker Solgården och Margit Bengtsson två gånger i veckan.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hästveda En fyrbent vän sprider glädje på äldreboendet Solgården.

Margit Bengtsson, 91 år, är en av de boende som får besök av den sexåriga borderterriern Ellie två gånger i veckan.

– Jag lever på de här stunderna, säger hon medan hon omsorgsfullt klappar hunden.

Övar ”vacker tass”

Ellie sitter i den lilla korgen på Margit Bengtssons rullator. De brukar gå på promenad och ibland stannar de till vid en bänk för att öva på ”vacker tass”. Ellie bjuds på en och en annan hundgodis under turen.

Margit Bengtsson kan få Ellie att sitta, ligga, rulla runt och att göra vacker tass.

Med på promenaderna är undersköterska Frida Ekstrand, som också är matte till Ellie. Det var i december förra året som de blev ett certifierat vårdhundsteam efter att ha gått en ettårig utbildning på vårdhundskola.

Ellies närvaro gör stor skillnad

– Vi ser att Ellies närvaro gör stor skillnad för vårdtagarnas välmående och vi anpassar aktiviteterna tillsammans med vårdhunden efter den individuella vårdtagarens behov. Vissa behöver känna närhet, Ellies huvud i knät fungerar då bra. Andra kan behöva aktiveras i form av promenad eller rörelseträning, säger Frida Ekstrand.

Margit Bengtsson och Frida Ekstrand går en promenad med hunden Elli genom Hästveda.
Foto: Sofia Åström

Hon berättar att de även varit med vid personer som fått palliativ vård i livets slutskede.

– Då har personen haft Ellie bredvid sig i sängen och en hand på Ellie, vilket gjort dem lugna och tillfreds, säger hon.

Fungerar som rehabilitering

Träning med vårdhund kan remitteras av sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut och kan vara särskilt fördelaktigt för personer som råkat ut för en stroke. Margit Bengtsson drabbades av en stroke för drygt ett år sedan och Ellie fungerar som en rehabilitering för henne.

Vårdhunden Elli skänker mycket glädje och lugn till vårdtagarna på Solgården i Hästveda.
Foto: Sofia Åström

För att kunna bli en vårdhund måste hunden genomgå ett lämplighetstest. Om hunden uppfyller kriterierna inom bland annat socialt samarbete kan utbildningen påbörjas. I utbildningen ingår även praktik, vilken Frida Ekstrand fick möjlighet att göra på boendet i Hästveda där hon även arbetar som undersköterska.

– När jag jobbar med Ellie på Solgården tar jag på mig min arbetsväst, för att tydligt visa i vilket syfte jag är på plats. Det underlättar för både omvårdnadspersonalen och vårdtagare att veta om jag är där som undersköterska eller vårdhundsförare, säger Frida Ekstrand.

Möten dokumenteras med kamera

Vårdtagarnas möten med Ellie dokumenteras med kamera. Frida Ekstrand skriver ut bilderna så att de boende ska kunna minnas stunderna även de dagar som Ellie inte är på besök.

– Detta är från första gången jag träffade Ellie, säger Margit Bengtsson och visar en bild.

När Margit Bengtsson inte är med Elli känner hon stor saknad efter umgänget med hunden. Därför har hon fått flera bilder på henne och Elli, som hon tar fram när längtan blir för stark.
Foto: Sofia Åström

Ellie har gjort ett allergentest som visat på låga nivåer av allergen och ungefär en gång i veckan får hon en dusch med ett speciellt allergischampoo för att minimera risken för allergiska reaktioner.

– Vi är mycket noga med hygienen och desinfekterar ytor och redskap Ellie och vårdtagaren varit i kontakt med mellan de olika besöken, berättar Frida Ekstrand.

Mot slutet av promenaden har Ellie lagt sig tillrätta i korgen och gungar sakta med när de rör sig tillbaka mot Solgården i förmiddagssolen.

– Det är så fint sällskap. Man glömmer bort att man är gammal och sjuk, säger Margit Bengtsson och klappar om Ellie.

När Margit Bengtsson inte är med Elli känner hon stor saknad efter umgänget med hunden. Därför har hon fått flera bilder på henne och Elli, som hon tar fram när längtan blir för stark.
Foto: Sofia Åström

Sport

Andersson: "Farligt att vara översmart"

Sverige är redo för sista gruppspelsmatchen.
Foto: Henrik Brunnsgård//TT
Sport
Sport Sverige går för gruppsegern mot Polen i S:t Petersburg.
Samtidigt har man järnkoll på mötet mellan Spanien och Slovakien.
Men…
– Det är farligt att vara översmart och krångla till det för mycket, säger förbundskapten Janne Andersson.

Parallellt som Sveriges match mot Polen spelas möter Spanien Slovakien i Sevilla. Samtidigt som Sverige spelar i den ryska sommarhettan kommer det att hållas koll på vad som sker i Andalusien då Sverige kan sluta både etta, tvåa och trea i gruppen beroende på resultaten i de båda matcherna.

– Vi kommer att följa matchen. Vi har folk på läktaren som har direktkontakt med oss på bänken under spelets gång, säger Janne Andersson.

Men det gäller att inte stirra sig blind på det som händer i Spanien.

– Det är farligt att vara översmart och krångla till det för mycket. Det är full fokus på vår match men sen kan det vara en stund kvar av matchen och vi har ett resultat som är tillräckligt bra. Då kan man fundera på att inte anfalla för mycket – eller tvärtom – att vi behöver jaga, säger Andersson.

Vill växa offensivt

Redan åttondelsfinalklara Sverige säkrar gruppsegern vid seger mot Polen och Janne Andersson ser gärna att man gör det med en lite skarpare offensiv.

Det tog lite mer än tre halvlekar för den svenska offensiven att komma igång i EM. När man väl växlade upp i andra halvlek mot Slovakien skapade man flera farliga lägen på kort tid och fick med sig en straff i 1–0-segern.

– Jag vill att vi ska kunna visa upp våra offensiva sidor med det försvarsspel som vi har haft nu. I perioder i andra halvlek mot Slovakien är det jättebra och mot Spanien är det några anfall. Men första halvlek mot Slovakien var det för lite. Men vi har en jäkligt stabil grund att jobba ifrån och det är jag glad över. Därifrån ska vi kunna växa lite mer i vårt egna spel där framme, säger Janne Andersson.

Nilsson Lindelöf hjälper

Samtidigt som Andersson vill se mer offensiv gäller det att defensiven fortsatt håller. Annars är det lätt att världsanfallaren Robert Lewandowski, till vardags målkung i Bayern München, tar tillfället i akt.

– Vi har tittat på hur Polen spelar och framför allt delar i spelet där han (Lewandowski) är extra bra. Sedan har Victor Nilsson Lindelöf mött honom mycket tidigare och kan delge sina erfarenheter lite, säger Andersson och fortsätter:

– Det måste finnas en vaksamhet och framför allt inte att de får in bollar med tillräckligt hög kvalitet i straffområdet.

Förbundskaptenen ser annars framför sig en match som mycket väl kan bli av det jämnare slaget.

– Det är ett lag som har varit på vår nivå de senaste åren. För mig är det ett 50/50-läge på förhand, det gäller att få med sig de extra procenten för att kunna vinna, säger Andersson.

Anton Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Läget i grupp E

Tabellen: 1) Sverige, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Slovakien, 3, 0, 3) Spanien, 2, 0, 4) Polen, 1, -1.

Sverige är redan klart för åttondelsfinal men kan sluta etta, tvåa eller trea.

Om Sverige blir etta: Åttondelsfinal i Glasgow mot Finland, Ukraina eller Tjeckien.

Om Sverige blir tvåa: Åttondelsfinal mot Kroatien i Köpenhamn.

Om Sverige blir trea: Åttondelsfinal mot Belgien i Sevilla.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Inrikes

Mordplaner och kokainhandel – dom i dag

Örebro tingsrätt meddelar domen mot de nio åtalade klockan 11. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nio personer åtalades i våras för grov brottslighet med koppling till Örebro och konflikter inom gängmiljön. Nu kommer Örebro tingsrätt med sin dom i målet, som bland annat handlat om förberedelse till mord, grovt vapenbrott och synnerligen grova narkotikabrott.

Den utpekade huvudmannen är en 40-åring som medan han befann sig i Spanien förra våren ska ha försökt få andra att mörda tre personer i Örebro. Han har även anklagats för att ha lånat ut ett automatvapen för genomförandet av morden. Ytterligare sex personer åtalats för inblandning i mordplanerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bitcointillslag sänker priset på grafikkort

Datorer som används för utvinning av bitcoin. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Priserna på grafikkort från Asus och Nvidia störtdyker på e-handelsplattformar i Kina, sedan landet börjat slå till mot utvinning (mining) av kryptovaluta som bitcoin, rapporterar tidningen South China Morning Post.

Den energislukande processen har fått kritik, inte minst från miljörörelsen, och i tre provinser i Kina har den förbjudits.

Många utvinnare använder avancerade grafikkort för att göra beräkningarna som krävs för att utvinna kryptovalutan, vilket bidragit till brist och höjda priser. Men de senaste tillslagen gör att efterfrågan verkar sjunka i Kina.

Bland annat har priset på avancerade Asus RTX 3060 sjunkit fån 13 500 yuan (17 700 kronor) i maj till 4 700 (6 200 kronor) i början av veckan på Alibaba-ägda Tmall.

Kinas allt mer restriktiva syn på kryptovalutan oroar även investerarna. På tisdagen föll kursen under 30 000 dollar för första gången på fem månader, knappt 255 000 kronor.

Inrikes

Nio års fängelse för knarksmuggling

Två personer döms till nio års fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling vid Skanörs hamn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

För att komma runt de hårdare gränskontrollerna under pandemin smugglade en knarkliga cannabis över Öresund i en motorbåt.

I den omfattande härvan har tre personer nu dömts till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, rapporterar Sydsvenskan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL