Foto: TT

Döda grävlingar tydligt vårtecken

Skåne På vägarna under den tidiga våren kan man ofta se påkörda grävlingar liggandes vid vägkanten. Många har blivit påkörda, då de yrvakna irrat ut i körfälten.

När vintern kommer går grävlingarna i ide och med våren vaknar de. Bland djuren i den svenska naturen är de en av arterna som stiger upp tidigast på året.

Just nu vaknar grävlingar över hela Skåne. Något som tyvärr syns på vägarna, där många blir påkörda.

– De vill ut och röra på sig. Det låg nog tre fyra stycken på vägarna när jag körde till jobbet i morse. Det är det tråkiga med att det blir vår, säger Tom Espgård, jakt- och viltvårdsexpert på länsstyrelsen, och påpekar att grävlingsbeståndet trots allt är stort.

– Grävlingarna är så illa tvungna att korsa vägarna. Vi har ett län med många vägar och då blir det så. Det är inte bara grävlingar som detta gäller, utan trafikolyckorna gällande i princip samtliga viltarter ökar.

Enligt Tom Espgård så verkar ökningen av viltolyckor att fortsätta framöver.

– Det kan bero på fler djur, men också på fler vägar. Man kan inte bygga fler viltstaket, utan säkerställa att djuren kan röra på sig. Annars blir det som små kolonier i landskapet som kan orsaka avelsproblem.

Ju längre våren går desto fler djur hamnar i riskzonen för att bli påkörda, men som trafikant behöver man generellt sett inte vara orolig.

– Förutom grävlingarna så kan det vara en del hare just nu. Senare framåt våren när brunsten börjar så kan fler arter råka sig ut på vägarna, i jakten på revir till exempel, säger Tom Espgård.

– När det gäller mindre viltslag så finns det inget krav på att man måste anmäla olyckor. Lagen omfattar endast statligt vilt av – älg, vildsvin och rådjur. Det ska mycket till för att en grävling ska kvadda bilen. Oftast blir det inga stora skador.