GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Genom Rödluvan hittade jag min väg i livet”

Publicerad 17 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

På tisdagen höll den kinesiske författaren och illustratören Han Xu bildworkshop för barn från förskola och upp till andra klass som en del i Litteralunds skolprogram på Stenkrossen i Lund.

Han Xu inleder med att läsa sin bilderbok Blinda Rödluvan och vargen högt på kinesiska medan hennes svenska förläggare Eva Ekeroth översätter till svenska. Efteråt berättar Han Xu hur hon skapar de speciella mönster som finns i allt från bakgrunder till Rödluvans klänning, trädens bark och vargens päls. Hon lägger papper över olika underlag – ett mönstrat fat, en tapetbit, ett bordsunderlägg eller en korg – och gnuggar fram mönstret med blyertspennor i olika färger. Efteråt får barnen prova och entusiasmen och uppfinningsrikedomen är stor.

– Det är ett väldigt speciellt sätt att arbeta och inte så många som använder det, berättar Han Xu efter workshopen. Man får fram så intressanta mönster beroende på vad man använder. Det blir lite som ett fingeravtryck, varje figur blir unik i sitt mönster.

Han Xu har studerat på konsthögskola i Kina och läste efter det en master i illustration vid universitetet i Bologna i Italien. Det var när hon höll på med sin examensuppgift där som berättelsen om Rödluvan och sättet att arbeta fram den föddes.

– Det var egentligen först då jag visste vad jag ville göra, genom Rödluvan hittade jag min väg i livet, säger hon. Det gjorde också att jag började observera omvärlden på ett annat sätt för att hitta alla mönster att använda.

Berättelsen om Rödluvan är liksom många andra klassiska sagor av bröderna Grimm och H C Andersen välbekanta i Kina.

– Min mamma brukade berätta sagor för mig när jag var liten. Rödluvan var den som gjorde starkast intryck. Jag tyckte att hon var så söt och funderade mycket på varför hon blev uppäten och tyckte att det var konstigt det där att hon var i vargens mage och sedan kom ut igen. När jag sedan gjorde min egen Rödluva ville jag göra den annorlunda.

Idén till just en blind Rödluva fick hon från en av sina favoritillustratörer från Taiwan som har en bok med en blind huvudkaraktär.

– Jag började fundera på hur det skulle vara om Rödluvan var blind, säger Han Xu. Sedan hade jag också en farbror som var konstnär och jobbade mycket med detaljarbete. Han förstörde sin syn på det men ville inte lämna konsten så han gick över till att arbeta med lera. Det påverkade mig mycket också.

Han Xus blinda Rödluva känner sig fram genom skogen med sin käpp för att komma till mormors stuga. Längs sin väg möter hon olika djur men alla säger nej när Rödluvan ber om hjälp att hitta. Ända tills hon möter en varg som låtsas att han är en liten grå hund – visserligen med stora och spetsiga öron och vassa tänder ...

Slutet skiljer sig stort från det där traditionella som Han Xu grubblade på som liten och det ger också läsarna möjlighet att själva fundera vidare på.

– Blinda Rödluvan och vargen handlar också lite om hur det var när jag kom till Italien för att studera, allt var nytt och jag kände ingen, förklarar Han Xu. Det var nästan som att vara blind. I sådana situationer får man vara öppen och våga träffa nya människor även om de ser ut att ha vassa tänder. Vargen är egentligen människans klassiska fiende men det är han som hjälper Rödluvan.

Blinda Rödluvan och vargen kom ut i Kina 2016 och sedan dess har Han Xu gett ut ytterligare en bok, en pekbok med den engelska titeln A little car goes beep beep. En tredje bok, Mr. Octopus sells umbrellas, kommer ut senare i år ochHan Xu jobbar nu med sin fjärde bok. Ingen av dessa böcker bygger på en saga.

– Men längre fram kanske jag skriver en ny Rödluva, avslöjar Han Xu. Jag funderar lite på det.

På tisdagen höll Han Xu tre bildworkshops i Lund och på torsdag ska hon följa med Litteralund på turné till Malmö och Möllevångsskolan. Det här är hennes första besök i Sverige och än så länge har hon bara hunnit se Lund.

– Lund är lite som en sagostad, där alla hus ser olika ut och det är så lugnt och städat och rent, beskriver hon sitt möte med staden. Jag har passat på att gå runt och teckna. Jag har alltid mina ritsaker med mig för man vet inte när man hittar något som lockar.

Letar du mönster att använda överallt också?

– Ja men det är inte helt lätt. Det måste vara ett ganska hårt material för att det ska fungera. Skosulor är bra,

Och barnböcker kommer Han Xu att fortsätta att skriva och illustrera länge till.

– Det är min livsuppgift konstaterar hon nöjt.

3 bilder
Han Xu:s illustration på workshop under Litteralund.
Kinesiska författaren och illustratören Han Xu på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Han Xu visar hur hon skapar sina mönster.
Han Xu:s illustration på workshop under Litteralund.
Kinesiska författaren och illustratören Han Xu på Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.