Marie och Magnus Wändel startade sin plantskola för 25 år sedan. I dag är de Nordens största odlare av perenner. Foto: Jakob Hydén
- Man är ju nörd och går runt och tittar till plantorna och ser hur långt de har kommit, säger Magnus Wändel. Foto: Jakob Hydén
Här planteras nästan 1,5 miljoner växter i år. Foto: Jakob Hydén
Det är bråda tider på plantskolan, särskilt med tanke på den kalla våren som har försenat arbetet. Foto: Jakob Hydén
Wändels har anläggningar i Löddeköpinge, Lilla Uppåkra och Teckomatorp. Foto: Jakob Hydén
Bilden från en gången sommar visar hur odlingarna kan se ut under högsäsongen. Foto: Wändels
Dagliljan frodas och slår snart ut. Foto: Jakob Hydén
På Wändels odlas runt 600 olika sorters växter. Foto: Jakob Hydén
Evelina och Maria har fullt upp inne i produktionen. Foto: Jakob Hydén

Nu spirar det på nytt – efter rekordkall vår

På landet Hos Nordens största perennodlare - Wändels i Löddeköpinge - har årets mest hektiska period just inletts. Under de kommande månaderna ska knappt 1,5 miljoner växter packas och skickas. Men den kyliga våren har ställt till problem och försenat arbetet.

I dessa dagar är Magnus och Marie Wändel troligen två av SMHI:s mest frekventa besökare. Flera gånger om dagen är de inne på sajten för att få koll på vädret och kunna planera kommande dags arbete.
– I natt var jag inne och kollade vid halvtretiden innan jag somnande och sen igen klockan halvsju när jag vaknade. Vi är totalt beroende av vädret och det är framför allt frosten som ställer till det. Det gäller att ha lite fingertoppskänsla, att veta när man ska plantera och veta när man måste avvakta, säger Magnus Wändel.
Och under den senaste tiden har det krävts många beslut och avvägningar. Våren har som bekant varit ovanligt kall vilket har påverkat arbetet på odlingen.

– Det har varit en mycket speciell vår. Allt är försenat, minst 14 dagar, kanske tre veckor. I och med att merparten av våra växter står utomhus så blir det kännbart direkt. Jag är glad att vi inte är nystartade för då hade det varit tufft, säger Magnus Wändel.
Tillsammans med hustrun Marie har han drivit Wändels i 25 år. De träffades på Hvilands trädgårdsskola för 34 år sedan och startade sin verksamhet som ett ”hobbyföretag” på egen mark i Lilla Uppåkra utanför Staffanstorp.
Men något hobbyföretag är det knappast längre.
Under kvartsseklet som gått sedan starten har Wändels vuxit stadigt och utökats med odlingar i Löddeköpinge och Teckomatorp. Idag är de Nordens största perennodlare. Under högsäsong har företaget runt 32 anställda vilket motsvarar ungefär 22 heltidsanställda på årsbasis. Men tillväxt har aldrig varit något självändamål, understryker Marie Wändel.
– Vi har vuxit med våra kunder. När de har efterfrågat mer så har vi tillgodosett deras önskemål, så enkelt är det. Men vi vill inte bli för stora utan vill behålla den lite familjära stämningen bland de anställda. Vi vill behålla kontrollen och för oss har det alltid varit högprioriterat att vara ett hållbart företag, både när det gäller arbetsvillkor och klimat och miljö.

De är stolta att som första plantskola vara certifierade av Svenskt sigill avseende både klimat, arbetsvillkor och kvalitet. Dessutom är de godkända och får numera använda märkningen ”Från Sverige”.
Wändels säljer sina växter till Garden Center och plantskolor runt om i Sverige. Sortimentet består idag av runt 600 olika växter.
– Perenner är ett gigantiskt område och vi skulle utan problem kunna ha 3 000 sorter eller fler. Men vi har istället valt att odla de sorter som vi vet fungerar i det svenska klimatet. Vi har egna provodlingar och sorterna testas innan de tas upp i vårt utvalda sortimentet, berättar Marie Wändel.
Men hur lyder då framgångsreceptet? Vilka faktorer döljer sig egentligen bakom familjen Wändels framgång?
– En faktor är att vi är bra på olika saker, vi kompletterar varandra. Förutom att vi brinner för att odla våra växter är jag bra på marknadsföring och logistik medan en av Magnus starka sidor är ledarskap och kommunikation människor emellan, säger Marie Wändel och Magnus lägger till:

– En nyckel tror jag är att göra det som man tycker är roligt. Vi är ju trädgårdsmästare och stora trädgårdsentusiaster som gärna väljer nya sorter eller fördjupar oss i hur växternas näringsämnen tas upp på bästa sätt. Men vi är också företagare och tycker det är roligt att planera och organisera en verksamhet på ett så bra sätt som möjligt. Den här kalla våren har varit tuff för oss, men det är också den typen av utmaningar som gör att man går igång och triggas att hitta lösningar. Belöningen blir när våren äntligen kommer och allt flyter på.

×