GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot UR’s presentation av vänsterprofiler

Sverige Utbildningsradions beskrivning av ett flertal politiska historiska profiler har fått Timbro-medarbetaren Blanche Jarn att reagera. UR menar att man gjort vad man kan för att vara objektiv.
Publicerad 18 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I radioprogramserien Bildningsbyrån så avhandlas en mängd historiska personers liv och gärningar - filosofer, politiker och psykologer.

I tablåtexterna till ett antal kommande och redan publicerade avsnitt av radioprogrammet så beskrivs huvudpersonerna kort. Texterna fick Blanche Jarn på den borgerliga tankesmedjan Timbro att reagera. Hon skrev därför en krönika och fyllde i fakta där hon anser att det behövs.

Blanche Jarn menar att personerna med en vänsterideologi beskrivs på ett annorlunda sätt än de liberala eller högerprofilierade personerna i programmen.

Till exempel att det inte nämns att socialdemokraten Alva Myrdal förespråkade tvångssterilisering av funktionsnedsatta, och att texten fokuserar på Myrdals mer positiva sidor, som att kvinnor ska arbeta och inte kedjas vid hemmet.

- Bara en sådan sak att man skriver att Ayn Rands (liberal filosof, reds anm.) idéer om rationell egoism väcker förfäran, och att man inte skriver det när det kommer till personer som planerat och genomfört politiska mord, till exempel Robespierre (fransk revolutionär, reds anm). Vad man än tycker om Ayn Rand så är mord mer förfärande, säger Blanche Jarn.

- Rosa Luxemburg var ett socialdemokratiskt stjärnskott, det stämmer. Men det nämns inte att hon ville genomföra en väpnad revolution och avskaffa äganderätten.

Blanche Jarn har själv inte lyssnat på avsnitten, men menar att oavsett innehållet så bör tablåtexterna kunna stå för sig själva.

- Jag säger inte att det är några sakfel i texterna, utan att de är vinklade. Jag ser detta som ett tecken på ett större problem med partiskhet inom public service.

- Tablåtexterna är ju det första man ser när man kollar upp avsnitten. Det är intressant vilken information som man väljer att lyfta fram. Det är inte säkert att alla lyssnar igenom hela programmen. Vissa kommer kanske bara i kontakt med tablåtexten, och då vore det bra om texterna vore mer balanserade, säger Blanche Jarn.

På Utbildningsradion håller man inte med. Elin Iskra, projektledare och producent för Bildningsbyrån, menar att man uppfyllt public services krav på opartiskhet och objektivitet.

- Vi skriver de här korta texterna för att skapa intresse, för att ge en hint om vad programmen handlar om. Vi anser att det viktigaste är hur programmet är utformat och att det är opartiskt i bemärkelsen att olika sidor av personen och dess idéer framkommer i dokumentären, säger hon.

- Vi pratar alltid om att det är viktigt att belysa de mörka fläckarna hos personer som vi beskriver, oavsett politisk tillhörighet. Jag önskar att vi hade kunnat prata om programmen efter att de har sänts. När vi satte rubriken på Alva Myrdal om social ingenjörskonst så tyckte vi nästan att vi var för kritiska, så det beror ju på vems ögon man läser med.

Elin Iskra vänder sig mot ingången i krönikan på Timbros hemsida, och säger att UR inte kommer att ändra i texterna.

- Krönikören åberopar hög trovärdighet, och jag tycker inte att det är hög trovärdighet att ta ut texterna ur sitt sammanhang, säger Elin Iskra.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.