Johan Persson. Foto: Oskar Omne

Aktuell med bok om Hurvamördaren

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Johan Persson, journalist med fokus på kriminalitet och juridik, som är aktuell med en bok om Hurvamördaren, polisen Tore Hedin. Boken har titeln: Sveriges värsta massmördare: gåtan Tore Hedin.

Varför ville du skriva en bok om Tore Hedin?
– När jag läste om Hurvamorden upptäckte jag att det knappt fanns någonting skrivet om gärningsmannens liv och psyke. Tore Hedins brott är tidigare omskrivna, men ingenstans fick jag veta något om hans uppväxt och personlighet, så jag beslöt mig för att själv försöka finna de svaren.

Hur har du arbetat med boken?
– Jag har lusläst gamla polisutredningar och allt som tidigare har skrivits om fallet. Men för att verkligen förstå Hedin behövde jag träffa folk som kände honom. Jag sökte därför upp släktingar och gamla skolkamrater till honom och bekanta till hans fästmö, som också blev ett av hans mordoffer. Konstigt nog hade ingen kontaktat dem tidigare.

Kom du fram till mycket nytt jämfört med vad som är känt tidigare?
– Ja, en hel del, bland annat om hans kärlekslösa uppväxt som formade honom väldigt negativt. Det ursäktar ju inte vad han gjorde, men det förklarar mycket. I slutet av boken presenterar jag en tänkbar psykiatrisk diagnos på Hedin. En massmördare är aldrig frisk.

Har du några nya bokprojekt på gång?
– Jag skriver på en roman som utgår från ett verkligt kriminalfall. Det handlar om en kvinnlig sol-och-vårare som lurar skjortan av flera män. Men just nu är jag föräldraledig så det går ganska långsamt. Maj, min dotter, är inte särskilt road av mitt skrivande.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...