Annons

Ny bok om emigrerationen från Verum

Personligt På söndag blir det boksläpp i Verums bygdegård.
Personligt • Publicerad 20 april 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
För några år sedan gav Mats Pettersson ut boken Verum förr och senare. På söndag är det boksläpp för Ett annat Verum, där han lagt ner mycket ideellt arbete för att ta reda på vad som hände med alla som en gång lämnade Verum för ett nytt liv i Amerika. 
Arkiv: Jörgen Alström
För några år sedan gav Mats Pettersson ut boken Verum förr och senare. På söndag är det boksläpp för Ett annat Verum, där han lagt ner mycket ideellt arbete för att ta reda på vad som hände med alla som en gång lämnade Verum för ett nytt liv i Amerika. Arkiv: Jörgen Alström

Söndagen den 22 april släpps hans nya bok Ett annat Verum, vid ett arrangemang i Verums bygdegård. 336 sidor om församlingsbor som sökte lyckan i bland annat USA.

- Verum har ofantligt stor tur, säger bygdelagets tidigare ordförande Anders Paulsson.

Annons

- Vi har nämligen Mats Pettersson. Ingen annan än han skulle ha kunnat ta fram en sådan här bok. Materialet är unikt. En prydnad för hela bygden i Verum.

Stig Hermansson och Ingvar Larsson instämmer:

- Ett jobb som tagit flera år. Inhämtning av material, forskning, intervjuer, kontakter i USA, framställning, utskrift och mycket annat. Vi är mer än nöjda med slutresultatet.

Boken är tryckt i 1 200 exemplar. Det lär bli full fart i Verums bygdegård, när Mats börjar signera och bygdelaget börjar sälja Ett annat Verum klockan 14.00 på söndag.

- Tack vare välvilliga sponsorer här i bygden kan vi bekosta tryckningen, förklarar Anders Paulsson.

- Vi har sparat och samlat i ladorna under flera år nu.

Mats Pettersson har längre tillbaka gett ut en bok om dåvarande Verums sockens sparbank. Tillsammans med Claes Ruderstam och Ida Lindén skrev han boken Verum förr och senare (2006).

Nu är det dags för ”examen” för handlarsonen och ekonomichefen Pettersson:

- Det är kanske dags att dra sig tillbaka nu och avsluta projekten hemma i Verum, funderar Mats, som sedan länge bor på Landön inte så långt från Kristianstad.

Men många vill att det blir en fortsättning på 2006 års bok, som sträckte sig fram till ungefär år 1950.

Annons

”Det går att ta Mats ur Verum, men det är dömt att misslyckas att försöka ta Verum ur Mats.” Så lyder ett talesätt i hela bygden.

Mats, som fyller 75 år i höst, har alltid älskat både historia och historier.

-I Verum hämtar jag fortfarande kraft och styrka, säger forskaren, författaren, skriftställaren och föredragshållaren, som efter pensioneringen från den offentliga sektorn har gett ut flera böcker och skrifter samt regelbundet medverkat i årsböcker med mera.

De flesta som lämnade sin hembygd vid Verum reste till Amerika. Några kom till Kanada, vissa till Danmark och Tyskland, ja, ett fåtal till och med till Australien. I vissa familjer, släkter och byar tog det hårt.

-Verums församling hade omkring år 1850 cirka 1 600 invånare – medan där finns runt 470 bofasta idag. Det var kring 800 som ”officiellt” reste ut, och alla dessa har jag med i boken.

Sedan tillkom fler som i princip rymde från Verum. Ett 50-tal män stack i väg för att slippa göra värnplikten. Några var eftersökta för brott. Andra hade fått barn ”på bygden” eller skulle ha. Kvinnor for till Tyskland för att föda barn. Och så vidare.

Mats Pettersson:

- Det fanns så att säga papperslösa personer även på den tiden. Tog man sig till Köpenhamn, kunde man sedan i många fall resa vidare ut i världen.

Nya boken innehåller olika delar. En om emigrationen före 1890 och en annan om åren 1890 till 1925. Alla som reste ut med legala papper finns med i boken.

En tredje del upptar korta biografier om flera sockenbors öden. ”Enkla” brev och brevväxlingar – USA-Verum plus i vissa fall Verum-USA – finns med. Återinvandrade hemvändare. Bilder och foton. Citat. Lista med alla bouppteckningar från Verum med dödsbodelägare utomlands. Flyttningslängder. Med mera

Annons

Flera från Verum blev duktiga snickare och hantverkare, bland annat i Chicago. Andra var farmare. Lyckan stod många bi, men det fanns även fattigdom, sjukdom, alkoholism, självmord, brottslighet med mera.

Ett annat Verum har även lite av Vilhelm Mobergs böcker över sig.

Fakta:

Profilen

Namn: Mats Pettersson

Ålder: 74 år.

Bor: Landön i Skåne.

Född: I Verum.

Familj: Fru, två barn, barnbarn.

Studentexamen: Hässleholm 1963.

Akademiska studier: Lund och Stockholm.

Ämnen: Nationalekonomi, etnologi med mera.

Arbete i Lund: Amanuens, lärare, studievägledare och så vidare.

Arbete på andra håll: Chef för Folkuniversitetet i Hässleholm/Kristianstad. Riksrevisionsverket i Stockholm. Ekonomijobb på Högskolan i Kristianstad. Ekonomichef på Länsarbetsnämnden i Skåne, skolan och omsorgen i Kristianstads kommun. Med mera.

Ser upp till: Generationer av hårt arbetande människor i Göinge.

Smultronställe: Verum.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons