Felicia Gunnarsson Rolf från Hässleholm har snart ett nytt pass klart till sommarens semesterresa. foto: Louise sillén herzegh

Här är kön kortare till passansökan

Hässleholm Nog får man vänta några veckor även i Hässleholm, men polisstationen har ändå sluppit de långa väntetider som uppstått på andra håll i landet.
– Vi kommer tillverka så många pass vi bara kan, vi kör på hela sommaren, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

På fredagseftermiddagen är det full fart i receptionen på polishuset i Hässleholm och det är tydligt att de allra flesta är där för att ansöka om pass.
En av dem är Felicia Gunnarsson Rolf som ska skaffa nytt pass tillsammans med lillebror Wilhelm och mamma Jessica inför sommarens semesterresa.
Kameran blixtrar till och passfotot är klart, bara fingeravtryck och namnteckning fattas.
– Ska man skriva sitt namn vanligt eller med skrivstil? funderar Felicia innan hon fattar pennan.

Här i Hässleholm är väntetiden just nu cirka en månad när man bokar tid för att ansöka om pass, men på andra håll i landet har väntetider på flera månader uppstått. På fredagen lade polisen ut ett pressmeddelande på sin hemsida om att det i flera polisdistrikt inte längre finns några lediga tider att välja.
– Det är många som ringer till oss i telefonväxeln för att fråga hur de ska göra. Vi försöker självklart hjälpa till, men vi har inga extra tider att tillgå. Även vi använder det vanliga tidsbokningssystemet om vi ska boka tider åt dem, säger Eva-Marie Winblad Österlind, chef för telefonväxelsektionen i Stockholm, i pressmeddelandet.
Och Magnus Vendler, gruppchef på Hässleholmspolisen, bekräftar att man hittills sluppit passkaoset.
– Vi ligger bra till jämfört med vissa andra, men efter att det skrivits mycket om det i media har väntetiden ökat lite här också. Innan låg den på tre veckor och nu är den fyra veckor ungefär. Det är nog många som tänkt att det är bäst att passa på att boka en tid.

Han råder ressugna hässleholmare att ha is i magen.
– Många som bokat tid kanske inte ska resa just nu och vi uppmanar de som har god framförhållning att avvakta lite, så att de som har bråttom kan få sina pass.
Magnus Vendler berättar att man jobbar för högtryck för att alla ska kunna få sina pass i god tid.
– Vi kommer tillverka så många pass vi bara kan, vi kör på hela sommaren, säger han.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...