FN:s generalsekreterare Antonio Guterres (till höger) skriver i gästboken ackompanjerad av statsminister Stefan Löfven i Dag Hammarskjölds Backåkra inför lördagens möte om Syrien med FN:s säkerhetsråd. Foto: Johan Nilsson/TT

Säkerhetsrådet samlat på Backåkra

Backåkra FN:s säkerhetsråd samlades under lördagsförmiddagen på Backåkra på Österlen.

Kriget i Syrien och Nordkorea var på agendan när FN:s säkerhetsråd höll ett informellt möte på Dag Hammarskjölds gård.  Backåkra, öster om Ystad, var gården dit FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld tänkte dra sig tillbaka efter karriären, men generalsekreteraren omkom i en flygolycka i Ndola i nuvarande Zambia, 1961.

På lördagen drygt 50 år efter att gården köptes av Hammarskjöld gästades den av nuvarande generalsekreteraren i FN, António Guterres, som tillsammans med de femton FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet höll ett informellt möte.

Säkerhetsarbetet var omfattande med stort polispådrag och begränsningar för flygtrafik över området. Journalister fick parkera drygt två kilometer bort från gården och bussas till Backåkra för att sedan genomgå kroppsvisitation. Himlen var klarblå, solen sken och FN:s och Sveriges flaggor fladdrade intensivt i blåsten.

På plats fanns även statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) som deltog i en del av samtalen.

Kriget i Syrien var ett givet samtalsämne på förhand, så även Nordkorea. Ryssland, en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, har upprepade gånger använt sin vetorätt för att hindra insatser i Syrien. I april användes den för att hindra en resolution om att utreda användningen av kemvapen i Syrien.

När Margot Wallström(S) anlände till Backåkra på förmiddagen fick hon frågan om syriska folket kan känna någon tillit till säkerhetsrådet.

– Nej, absolut inte. De har ingen anledning att ha tillit till FN:s säkerhetsråd, som har misslyckats med att fatta nödvändiga beslut.

– FN måste visa med allt man har tillgängligt att det här är oacceptabelt, framförallt användningen av kemvapen, sa Margot Wallström som vill se begränsningar i de fem permanenta medlemmarnas vetorätt.

Det betonades att mötet skulle bli informellt och att det inte skulle tas några beslut.

– Det handlar huvudsakligen om att ge säkerhetsrådet mer tid för att diskutera Nordkorea men framförallt Syrien, sa Wallström.

Nordkorea meddelade innan mötet hölls att landet tänker sluta med provskjutningar av kemvapen.

– Alla besked i rätt riktning som inte innebär mer våld måste vi välkomna, sa Wallström som samtidigt framhöll vikten av att fortsättningsvis pressa Nordkorea.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppskattade att säkerhetsrådets möte hölls utanför USA.

– Det känns fantastiskt att vara här. I Syrien har vi inte mycket framgång och det är viktigt att komma bort från New York ibland för att diskutera en lösning, sa Haley.

Hon betonade att säkerhetsrådet trots allt enades kring sanktioner mot Nordkorea.

– Och nu ser vi att de vill komma till förhandlingsbordet.

Generalsekreteraren António Guterres, liksom Löfven, framhöll också enigheten kring sanktionerna mot Nordkorea som en framgång.

– Detta är ett tillfälle att minnas Dag Hammarskjöld ord om att vi måste jobba för vad som är en och samma värld. Jag tror att säkerhetsrådet kan vara effektivt när det är enigt, sa Guterres.

Stefan Löfven, som anser att kriget i Syrien kastar en skugga över FN, höll efter mötet en kort presskonferens.

– Jag upplevde en uppriktig önskan om att komma samman och se vad vi kan göra, och där är Sverige väldigt aktivt. Flera gav uttryck för att det inte finns någon militär lösning på detta, sa Löfven om kriget i Syrien.

Under söndagen ska FN:s särskilda sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, delta i säkerhetsrådets möte på Backåkra. Det meddelade Margot Wallström inför lördagens möte.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...