Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller presskonferens utanför Byreten i Köpenhamn efter Peter Madsens livstidsdom. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Mats Klingen
Foto: Mats Klingen

Madsen döms för mord – får livstids fängelse

Köpenhamn Peter Madsen döms till livstids fängelse - den danska lagens strängaste straff - för mordet på Kim Wall.
Den danske uppfinnaren meddelade dock via sin försvarare att han tänker överklaga.

Journalister från mer eller mindre hela världen har haft ögonen på vad som händer i rättssal 60 i Köpenhamns byret, den danska motsvarigheten till tingsrätten. 36 vittnen har hörts under de tolv rättegångsdagarna och intresset utifrån hade naturligtvis inte avtagit när domen på onsdagen skulle meddelas.

– Det är ett massivt pressuppbåd som samlats även idag på Nytorvet utanför Köpenhamns byret, sa Skånskans Mats Klingen som befann sig på plats och inväntade domen.
– Fotograferna är samlade med kamerorna riktade mot ingången som leder fram till rättssal 60 där rättegången har hållits. Man väntar på att åklagaren och eventuellt även försvarsadvokaten ska komma.

Näst intill på slaget 13.00 meddelade domaren rättens beslut. Peter Madsen döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse, för mord och brott mot griftefriden, Rätten var enig i sitt beslut.

Det är mycket ovanligt att någon i Danmark döms till livstid för bara ett mord. Madsen själv föreföll ta domen med fattning. Klädd i mörkblå kavaj, svart t-shirt och chinos, sittande bredvid sin försvarare Betina Hald Engmark tittade han ned i bordet medan domaren förklarade att rätten ansåg att Madsen inte lämnat någon trovärdig förklaring till vad som skett. Man finner att åklagarens uppfattning om vad som skett är bevisat på punkt efter punkt. Enligt rätten finns anledning att tro att händelsen var planerad. Man anser också att styckningen gjordes för att undvika att mordet upptäcktes.
– Peter Madsen har gjort sig skyldig till ett kallblodigt mord på en kvinna under hennes yrkesutövning, sa domaren.

Efter att domaren läst upp domen lämnade Madsen och hans försvarare rättssalen för överläggning. När de kom tillbaka meddelade Hald Engmark att man har för avsikt att överklaga domen. Domaren beslutade att Madsen ska vara fortsatt frihetsberövad fram till att ärendet tas upp i landsretten, den högre rättsinstansen som motsvaras av den svenska hovrätten.

Efter att rätten meddelat sitt beslut samlades ett stort mediauppbåd, däribland Skånskans utsände, kring åklagare Jakob Buch-Jepson som förklarade att såväl han själv som polisen var nöjda med domen.
– Peter Madsen har fällts på alla de viktigaste punkterna, sa han.
– Jag är mycket nöjd att rätten tagit fasta på vad jag har lagt fram under de här rättegångsdagarna.

Läs mer: