OSLO 20161028. Illustrasjonsbilde av en person som surfer på en iPhone mens han sitter på do. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Stora toaproblem i Tyringe – folk spolar ner allt

TYRINGE Kiss. Bajs. Övriga kroppsvätskor och toalettpapper. Det är det enda som ska spolas ner i toaletten.
Istället slänger folk allt ifrån färgrester och kondomer till plastsaker, städservetter, hushållspapper och kläder. Nu slår Hässleholms Vatten larm om akuta och återkommande problem.

Driftsstörningarna är just nu stora i Tyringe. Många använder nämligen toaletten som en soppåse.
– Problemet har bara eskalerat och nu måste vi göra någonting. Våtservetter, tvättservetter, städservetter och hushållspapper är inte gjort för att hamna i avloppet, säger Anette Härbst på Hässleholms Vatten AB.
Hon förklarar:
– Det här gör att det blir som cement som orsakar stopp i pumparna. Då hamnar avloppsvattnet där vi absolut inte vill ha det.

Att åtgärda stoppen är kostsamt.
– Till syvende och sist är det kollektivet som får betala, påpekar Anette Härbst.
En annan konsekvens blir de rent miljömässiga effekterna: när bräddning uppstår på grund av att pumparna stannar släpps obehandlat avloppsvatten ut i omgivningen.
– Då kan vi få det rinnandes ut överallt. På gator, över gång- och cykelvägar, på någons gräsmatta.
Nio av tio svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt, enligt en undersökning som Svenskt Vatten gjort tillsammans med Sifo – men ändå spolar vi tillsammans ner 10 000 ton skräp varje år.

Var tredje person vet inte att hushållspapper inte ska spolas ned.
– Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten som toalettpapper gör. Många svenskar tror att det är rutornas storlek som är problemet, men det hjälper alltså inte att strimla hushållspappret, det löses inte upp ändå, säger Anna Linusson, vd för Svenskt Vatten.

I Hässleholms kommun har problemen med stopp i pumparna funnits på flera håll men nu är de koncentrerade till Tyringe.Framförallt är det, enligt Anette Härbst, våtservetter, tvättservetter och hushållspapper som spolas ner som orsakar stoppen.
Även annat skräp hamnar dock i avloppsreningsverken, däribland medicinrester, kondomer, metall, topsar och kläder.

I vilket område de värsta syndarna bor går dessvärre inte att se.
– Vi har pratat med tekniska förvaltningen om deras fastigheter och ska försöka nå ut till privata vårdinrättningar, säger Anette Härbst, som nu via olika kanaler försöker informera även allmänheten.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...