Foto: Corey Perrine/AP/TT

Bill Cosby döms för sexuella övergrepp

USA Bill Cosby dömdes igår av en jury för tre fall av sexuella övergrepp mot en kvinna i sinbostad för 14 år sedan.

Den 80-årige komikern och tv-stjärnan Bill Cosby var en av de allra största i amerikansk tv på 80-talet, framförallt genom tv-programmet The Cosby Show som sändes mellan 1984 och 1992 och hade mycket stora tittarsiffror både i USA och Sverige och som kammat hem inte mindre än sex Emmy Awards och tre Golden Globes.

Den senaste tiden har publiciteten kring honom dock mer handlat om anklagelser om sexuella övergrepp från dussintals kvinnor. Igår dömdes han i en rättegång i Norristown, Pennsylvania för tre fall av sexuella övergrepp mot en kvinna anställd vid ett universitet i Philadelphia. Övergreppen ska ha ägt rum för 14 år sedan.

Enligt New York Times är det det första högprofilerade rättegången som kommer i efterföljden av #metoo-uppropet.

Vid rättegången yrkade åklagaren på att borgen, som är satt till en miljon dollar, ska dras in med anledning av att han dömts för ett allvarligt brott, har ett flygplan och kan fly. Det fick, enligt tidningen Cosby att ropa:
”Han har inget flygplan, ditt arsle” innan han blev tystad av domaren som dock inte bedömde Cosby som en flyktrisk och släppte honom mot borgen.

Hur långt straffet blir är inte klart än men vart och ett av de tre övergreppen har en straffsats på upp till tio år i fängelse.

Bill Cosby har, enligt New York Times, på senare år erkännt att han gett kvinnor det lugnande och narkotikaklassade läkemedlet Qualuude (Metakvalon) i syfte att ha sex med dem. Han vittnade inte själv i rättegången mot honom.