Flera projekt drivs runt om i trakten för att öka integrationen. Bland dem i Hässleholms kommun ser revisorerna flera brister. (Personerna på bilden har inget med kritiken att göra). Foto: Arkiv
Anders Larsson berättar om friluftsliv och allemansrätt för en grupp elever från Glimåkra Folkhögskola (SFI och etableringskursen).
Anders Larsson berättar om friluftsliv och allemansrätt för en grupp elever från Glimåkra Folkhögskola (SFI och etableringskursen).
Kosay Mhana samlar ihop ved.
Naturen som arena för integration.
Naturen som arena för integration.
Naturen som arena för integration. Anders Larsson ledde en grupp elever från Glimåkra Folkhögskola (SFI och etableringskursen) ut i skogen.
Yousef Rahma synar ett dovhjortshorn.
Immeln.

Naturlig integration i skogen vid Breanäs

BREANÄS Hur ska man undvika att det går åt skogen med integrationen? Kanske genom att gå ut i skogen.
Elever från Glimåkra folkhögskola var på torsdagen ute i naturen vid Immeln för att lära sig mer om friluftsliv och allemansrätten.

Anders Larsson från stiftelsen skånska landskap ledde övningarna och undervisningen i Breanäs strövområde. Tillsammans med elever från etableringskursen och SFI på Glimåkra folkhögskola vandrade han ut i skogen för att visa upp den vackra naturen och väcka intresset för friluftsliv. Projektet kallas ”Naturen som arena för integration” och riktar sig mot nyanlända, och stiftelsen Skogssällskapet har bidragit med 900 000 kronor till projektet.

Larsson konstaterar att det för svenskar är en självklarhet att vi får gå ut i skogen och plocka bär, vandra, paddla kanot och plocka svamp. Allemansrätten är något vi tar för givet och många är positivt inställda till friluftsliv.
Så är det dock inte nödvändigtvis överallt.
– Skogen kan vara förknippad med otrygghet för nyanlända. De kan vara vana vid att de finns minor eller farliga djur i skogen. Vad vi försöker lyfta fram är att naturen är något positivt. Man mår bra av att vara ute i skogen. Här finns inga minor och djuren man kan stöta på och generellt sett inte farliga, säger Larsson.

Inför dagen ute i skogen har representanter från stiftelsen skånska landskap varit på skolorna och pratat om allemansrätten. Vilka rättigheter och vilka skyldigheter har man när man ger sig ut i naturen?
– Tanken är att de redan ska känna till vilka regler som gäller när vi väl kommer ut i skogen. Jag ska inte stå här och prata allemansrätt hela dagen, målet är att vi ska uppleva friluftslivet och att det ska ge mersmak, säger Anders Larsson.
Förhoppningen är att de ska få ett intresse för friluftsliv och lära sig förstå och respektera naturen och allemansrätten.
Genom att introducera nyanlända till den svenska naturen och allt den har att erbjuda kan broar mellan nyanlända och det svenska samhället byggas, är tanken.
– Det viktigaste är att mötet med naturen blir något glädjefyllt. Det leder till en känsla av ansvar för att ta tillvara på naturen.