Hetcheli derbyladdar med att pricka rätt(?)

Sport 23-årige hässleholmaren stormtrivs i IFK Osby.
Sport • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Edem Hetcheli har fått en nytädning i fotbollskarriären i IFK Osby.
Foto: marika höghäll
Edem Hetcheli har fått en nytädning i fotbollskarriären i IFK Osby. Foto: marika höghäll

Han kom fram som vindsnabb ytter i IFK Hässleholm och tillhörde A-truppen under ett par säsonger. Men under 2014 lämnade Edem Hetcheli gulsvart.

– När jag gick ut gymnasiet var jag tvungen att börja jobba, jag kunde ju inte leva på lönen därifrån, skrattar han.

– Jobbet gick före och tiderna gick inte att kombinera med fotbollen, förklarar Edem som trappade ner på fotbollen.

Det blev spel i Vinslöv och Vankiva samtidigt som han dömde.

– Tanken var egentligen att jag skulle satsa stenhårt på dömningen detta året. Men en av mina närmaste vänner, Benjamin Persson, spelar i Osby så det var han och även Albin Ekström som ville att jag skulle komma och testa.

Då var det spel i division fyra som var på tapeten.

Edem var tveksam men kompisarna lyckades locka honom till ett par träningar och han fick en bra känsla.

– När jag väl hade tackat ja var jag i Dubai på semester och då fick jag reda på att vi skulle spela i division tre helt plötsligt. Jag kände ju att division fyra var på gränsen, dels har jag haft problem med fötterna och så hade jag ju spelat i lägre divisioner i ett par år. Division tre kom som en chock, säger Edem som visste att trean skulle innebära mer träning, längre resor och en tuffare nivå.

– Men jag hade ju redan tackat ja så det fanns ingen återvändo, skrattar han.

Årets upplaga av IFK Osby innehåller en liten Hässleholmskoloni med Edem Hetcheli, Ekrem Dibrani, Albin Ekström, Otto Nilsson och Wille Olsson.

– Det är gött. Vi är ett härligt gäng i Osby och det är kul att få spela fotboll på en högre nivå igen.

Han arbetar fortfarande på Öresundstågen men numera kan han till viss del styra sina arbetstider.

– Hade inte Transdev hjälpt mig så mycket som de gör så hade jag aldrig kunnat spela. Vi löser en månad i taget.

Din roll i Osby ut?

– Tidigare har jag ju alltid varit yngst. I IFK Hässleholm fick jag hämta bollar och vattenflaskor under hela min period där. Nu är 23 år och helt plötsligt en av de äldsta – det var jag inte riktigt beredd på. Så jag försöker så gott jag kan att vara en ledartyp och pusha alla andra. Jag vet inte om jag är det men jag försöker att föregå med gott exempel, säger Edem och brister ut i skratt igen.

IFK Osby består även av ett gäng ”Calciokillar” som går på gymnasiet.

– De är duktiga så det är kul att spela med dem, säger Hetcheli som spelar höger- eller vänsterytter.

Efter en trevande start kom IFK Osbys första seger borta mot Gransholm. Den smorde självförtroendet inför kvällens derby mot Älmhult hemma på Osby IP.

– Det är alltid viktigt med tre poäng. Nu är man ännu mer taggad inför derbyt, säger Edem som påpekar att han kände sig trygg med laget och spelet även i de två första matcherna.

IFK Osbys styrka?

– Att rulla boll, passningsspelet. Vi har ett skönt lir – de unga killarna kan sin grej, konstarerar han.

Han plitar ner sin rad i Norra Skåne-tipset.

– Vittsjö är ju våra brudar så dem får vi stötta. IFK såg jag förrförra matchen och då spelade de riktigt bra så jag tror att de tar hem det. Asarum–HIF blir nog en jämn match så det blir nog kryss där. IFK Osbys damer är duktiga så där bli det en etta... Är Östanå bra? undrar Edem och lägger pannan i djupa veck.

Är det svårt?

– Jättesvårt! Bland det svåraste jag har gjort i mitt liv, skrattar Edem Hetcheli och spurtar in de sista tips-tecken.

Edems rad:

21X 122 11X 11X1

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.