Pressfrihetens dag värd att fira
Den 3 maj firas Pressfrihetens dag i hela världen. Nåja, i de delar av världen där pressfrihet råder. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll i många länder.
Sverige har världens äldsta tryckfrihetslagstiftning. Den kunde fira 250 år i fjol och ger pressen och övriga medier en stark ställning i det svenska samhället. Det gör att Sverige ligger topp tre i internationella listor över pressens frihet.
Men inte heller här är allt bara positivt. Hot och trakasserier drabbar allt fler journalister som upprätthåller pressens frihet. Enkäter visar att var tredje svensk journalist blivit hotad eller trakasserad under det senaste året. På senare tid har polisen börjat ta de här hoten på större allvar, och några förövare har dömts i domstol för vad de gjort.
Den svenska pressen är också under hård ekonomisk press. De senaste dryga fem åren har annonsintäkterna rasat därför att många stora annonsörer flyttat över huvuddelen av sina insatser till internetdrakar som Facebook och Google. De har vare sid någon journalistisk ambition eller betalar någon skatt i Sverige. Ändå gynnas de av exempelvis delstatliga Telia, som fortfarande, trots ett (överklagat) beslut av regleringsmyndigheten PTS fortsätter att gynna de globala jättarna.
När en abonnents surfpott är slut kan abonnenten fortsätta surfa på Facebook och googla men inte komma in på svenska mediers nätsidor. Den diskrimineringen hotar i praktiken pressfriheten.
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter fortfarande i fängelse i Eritrea. Han fängslades 2001, för snart 17 år sedan, på grund av sitt journalistiska arbete i Eritrea.
Den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai kidnappades på sin semester i Thailand 2015 och är sedan dess fängslad i Kina utan formella anklagelser.
Att svenska journalister drabbas av den pressofrihet som råder i andra länder är inte så vanligt men allvarligt. Svenska myndigheter har i de här båda fallen total misslyckats med att hjälpa de fängslade. Det vore på sin plats med ett tydligt offentligt ställningstagande av utrikesminister Margot Wallström om ytterligare försök att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria just i dag.
Eritrea klassas som näst sämst på pressfrihet (efter Nordkorea). Kina är bara marginellt bättre. I båda är förtrycket institutionaliserat och någon frihet godkänns inte av de högsta ledarna.
Det gäller i allt fler länder, även sådana där det finns viss demokrati.
I Turkiet är situationen särskilt allvarlig. Det sägs vara världens största fängelse för journalister (kanske i konkurrens med Kina). Nu döms ett stort antal journalister till långa fängelsestraff för att de bedrivit en oberoende journalistik, när president Erdogan anser att alla som inte lojalt sluter upp bakom honom är terrorister.
President Donald Trump har kallat journalister och medier för statens fiender istället för att försvara pressfriheten. Det legitimerar hat och våld mot journalister. I ett land som flödar över av vapen är det särskilt farligt.
Pressfriheten behöver försvaras överallt, alltid. Därför är den här dagen värd att uppmärksamma – och den svenska pressfriheten värd att fira.