Annons

Lika bra att Akademien inte delar ut No­bel­priset

Opinion Till slut verkar Akademiens le­da­möter ha in­sett att de­ras för­tro­en­de raserats.
Opinion • Publicerad 5 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det delas inte ut nå­got No­bel­pris i lit­te­ra­tur i år. För första gången se­dan 1949 kan inte Svenska Akademien samla sig till ett be­slut, med­delades i går.

Till slut verkar Akademiens le­da­möter ha in­sett att de­ras för­tro­en­de bland andra kul­tur­in­sti­tu­tioner lik­som hos svenska folket inte är högt. Att då fram­härda i sin upp­gift att välja ut en lit­te­ra­tur­pris­ta­ga­re skulle kun­na de­val­vera vär­det av priset istäl­let för att in­ne­bära en hyll­ning till en vär­dig pris­ta­ga­re.

Annons

Där­för var det rätt av den lil­la spillra som är kvar av Akademien att av­stå från att full­följa ur­valet i år. Det löser dock inte grund­pro­blemet – det etiska ha­ve­riet i Akademien och splitt­ringen som lett till att näs­tan hälften av ”de aderton” nu av­står från att del­ta i ar­be­tet.

Kungen slår nog hu­vudet på spiken i sin kom­men­tar där han ac­cep­terar be­slu­tet: Nu måste Akademien ”fo­ku­sera på återupprättandet av sitt an­se­en­de”.

Kungen har re­dan gjort på vad honom an­kommer för att skapa för­ut­sätt­ningar för det. Han har ändrat stad­garna så det blir tyd­ligt att det är möj­ligt att ut­träda ur Akademien. Men fort­fa­ran­de krävs att tolv le­da­möter är när­va­ran­de när nya le­da­möter ska väljas in. Det har kungen inte sagt nå­got om.

Kan­ske ligger där nyc­keln till ett åter­upp­rättat för­tro­en­de. Efter­som pro­blemet i Akademien verkar stavas Ho­ra­ce kan­ske han (och kan­ske ock­så Allén) måste för­mås att gå, för att någ­ra som lämnat ska del­ta i in­valet av nya. Så kan­ an­se­en­det kan­ske åter­fås.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons