Vi bor inte i Dallas
n Läste i Norra Skåne onsdagen den andra maj om dyr flytt för hemtjänsten.
Kommunens önskan är att bygga ett höghus och bygga på Bokebergsgården med sex våningar.
I detta område är det en vacker park med härlig grönska.
Många personer får sin dagliga promenad här, flertalet med stöd av rullator, som får frisk luft och träning för kroppen.
Skall dessa våra äldre medborgare stå ut med att befinna sig på en byggarbetsplats och dessutom bli fråntagna delar av den fina parken?
När enligt tidningen 70 medarbetare till omsorgsförvaltningen slipper befinna sig på en byggarbetsplats?
1. I området bor det fler än 70 personer.
2. Vi bor inte i Dallas Texas.
3. Hässleholm har vi stora ytor att bygga på. Det måste finnas personer i kommunen som inser att alla blir vi äldre.
Skippa färgtänkandet
n Det senaste inom kvasivetenskapligt pellejönseri är tydligen att klassificera människor utifrån färg.
Om du är en blå person har vi här det ”vetenskapliga” beviset för att du inte vill tragga för mycket i fikarummet klockan 15.18 en novemberfredag. Man tar sig för pannan.
Det är i blodfattiga tider den strama formalismen och klassificeringsivern visar sitt mjukfascistiska tryne, eller som Charles Bukowski sa i en av sina få aforismer: ”As the spirit wanes the form appears”
Vi ska tydligen sluta irritera oss på våra kollegor om vi vet att pratkvarnen Olle är röd, medan tysta Siv är grå?
Här är en vild tanke: om arbetslivet inte redan hade varit stressat och slimmat ner till det konstanta ubränningshotets rand hade vi kunnat fördra ett brokigt arbetslag utan ytterligare en samling svammel presenterat av någon äppelkindad managementkonsult på powerpoint.
Men bäst formulerade ändå Hans Magnus Enzerberger det: ”Var vaksam, tiden kommer när de återigen målar spetsiga tecken på nej-sägarnas bröst”
S använder diktaturfasoner
n Det en gång vettiga regeringspartiet S har beslutat utestänga ett annat stort parti från diskussionerna om ett lockande storstädernas drömprojekt, som svävar högt över mera angelägna vardagsarbeten.
Utestängningen är ett häpnadsväckande övergrepp på den demokrati S så yvigt floskulerar om. Ett diktaturens tecken. Svår brist på talang och kunskaper kännetecknar ofta en diktatur. Makt ersätter bristen.
Representanter för nämnde parti har många gånger så hanterat kulturfrågor, exempelvis genom att hånfullt sätta sig över opinion, som ville rädda en historisk miljö i en nordskånsk stad.
För att som politiker kunna väl styra ett land eller ett samhälle, krävs vidsyn och samarbetsvilja och breda kunskaper i ämnen utanför den egna sysselsättningen.
Med makten i sina händer, kan en okunnig politiker obekymrat ställa sig över de kraven.
Och då är det lätt, att prestige leder till diktatoriska grepp. Kusligt.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...