Kunder betalar för gratis tjänst
Men Via Europa fakturerar alla sina kunder 995 kronor för terminalen, eller den så kallade noden, som krävs för att kunna använda bredbandet via fiber. Men nu kallas det för inkopplingsavgifts istället.
Ni läser alltså avtalet med olika glasögon?
Finns det något, eller några andra avtal som reglerar kundernas förhållande till tjänsteleverantörerna?
Men då gäller ju avtalet som ni har med Via Europa?
Via Europa är kommunikationsoperatör, som innebär att de samordnar, bygger, driver och avhjälper fel i elektroniken i nätet. Via Europa planerar också utbyggnad och underhåll i samarbete med Hässleholms kommun samt säljer in anslutningar till nätet med stöd av så kallade tjänsteleverantörer, som kunderna själva har avtal med och betalar sin trafik på nätet till. Hässleholms kommun gräver ner och äger fibernätet.
När Hässleholms kommun ville börja bygga ut fibernät tog man hjälp av Via Europa, som har stor erfarenhet som samordnare i andra kommuner.
De som kom in efter augusti förra året slipper, helt enligt avtalet, terminalavgiften.
Hon menar att Via Europa måste se över detta, eftersom det skapar oklarhet hos kunderna.
Gjorde ni fel från början?
Tjänsteleverantör (TL) som kan vara Banhof, Telia eller Comhem till exempel har avtal med kommunikationsoperatören (KO) som i det här fallet är Via Europa. TL har avtal med KO om att presentera och leverera sina tjänster via KO-portal. TL fakturerar slutkunderna och för felanmälningar vidare till KO. TK ersätter KO för användning av nätet.
Kommunikationsoperatör (Via Europa) är samordnare av det aktiva fibernätet och har web-portal för presentation och leverans av tjänster, samt ansvar för felsökning och felavhjälpning i det aktiva nätet. KO bygger ut, driver, felsöker och felavhjälper elektroniken i nätet. KO planerar utbyggnad och underhåll av datanätet i samråd med Hässleholms kommun. KO marknadsför och säljer in anslutningar till nätet med stöd av TL och kommunen. För detta har KO även en web-portal där husägare kan se områdesindelningen av kommunen och beställnings- och anslutningsgrad i respektive område.
Hässleholms kommun äger det befintliga öppna fibernätet till slutkunderna och bygger ut fibernätet, enligt de avtal som sluts med intresserade slutkunder i områden där tillräckligt många kan nås för att det ska bli ekonomiskt möjligt. Kommunen söker statligt stöd för utbyggnad av fibernät på landsbygden.
Fiberföreningar i kommunen ska ha möjlighet att utnyttja det avtal som den KO som kommunen väljer precis på samma villkor som gäller för kommunen. Här ingår kommunen samverkansavtal med föreningar.