Annons

M har änt­li­gen fått en rik­tig mil­jö­po­li­tik

Opinion Nu slår Kris­ters­son fast att ”kli­mat­hotet är på rik­tigt”.
Opinion • Publicerad 7 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I fre­dags pre­sen­terade Ulf Kris­ters­son till­sam­mans med Skåneriksdagsledamoten Maria Malmer-Ste­ner­gard, som är mil­jö­po­li­tisk ta­les­per­son, Mo­de­raternas nya mil­jö- och kli­mat­po­li­tik. Det gjordes utan stora åt­hä­vor i ett tal för stu­denter på Han­dels­hög­sko­lan samt i en ar­ti­kel i Dagens Industri. Men för­sla­gen hade för­tjänat mer, för det är en re­jäl kurs­om­lägg­ning för Mo­de­raterna, som ti­digare näs­tan saknat nå­got som kan kallas för mil­jö­po­li­tik.

Nu slår Kris­ters­son fast att ”kli­mat­hotet är på rik­tigt”. Det har en del mo­de­rater uttalat tvi­vel om. För­sla­gen är ock­så på rik­tigt, med det uttalade syf­tet att ”bi­dra med rik­tig kli­mat­nytta”, i mot­sats till rege­ringens in­ef­fek­tiva re­form­er.

Annons

De kon­kreta ut­fäs­tel­serna från Kris­ters­son och Malmer-Ste­ner­gard är flera. Bas­in­du­strin ska få ett kli­mat­av­drag för att ställa om till tek­nik som minskar kli­mat­ut­släppen, kli­mat­forsk­ningen ska få ökade an­slag, for­don så­väl för väg­trans­porter som sjö­farten och flyget ska ställas om, kli­mat­bi­ståndet ska öka, en avan­ce­rad lä­ke­me­dels­re­ning ska in­föras vid re­nings­verken och vid of­fent­liga upp­hand­lingar ska tuffar krav ställas med hän­vis­ning till kli­matet.

M-le­da­ren talar ock­så om den cir­ku­lära ekonomin.

Sam­man­ta­get är det ett re­jält ny­tän­kan­de som Ulf Kris­ters­son re­do­visar. På det­ta enda om­rå­den för­tjänar M nu be­teck­ningen ”Nya Mo­de­raterna”.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons