Foto: TT

Tågkaos när strömmen försvann

Skåne Tisdagen var en svart dag för tågpendlare i Skåne.
Under sex timmar låg trafiken på Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund i princip helt nere. Sedan tog det stopp även på Västkustbanan.

På Malmö Central var det packat med folk på perrongen. I Eslöv och Lund lika så. Utan ström i ledningarna kom ingen någonstans.
– Det började vid 13-tiden, säger Pär Aronsson, pressinformatör vid Trafikverket.
– Strömmen kom och gick och försvann sedan helt.

Exakt vad som orsakade problemen med strömförsörjningen är oklart men resultatet var desto mer uppenbart. Mellan 13.00 och 19.00 gick i princip inga tåg på sträckan. Bussar ersatte men bara i begränsad omfattning vilket fick till följd att människor satt fast där de var.
För att förbättra stämningen ytterligare gick brandlarmet i källaren på Malmö Central med ett stort pådrag av polis och räddningstjänst som följd. Någon brand hittades dock inte.
Sedan 19.00 på tisdagen ska dock elfelet vara avhjälpt – i alla fall för stunden.
– Man är i gång igen men i väldigt begränsad omfattning, säger Pär Aronsson.
– Det är fortsatt förseningar och delinställda avgångar men vi tror att vi kan köra för fullt igen när trafiken kommer igång på onsdagen.

Enligt Skånetrafiken pågick dock felsökningen fortfarande vid åttatiden på tisdagskvällen och trafik på Södra Stambanan gick bara på enkelspår. Och problemen inskränker sig inte till Södra Stambanan. Även på Västkustbanan blev det problematiskt eftersom den passerar Lund. När det dessutom på kvällen skedde en olycka blev det tvärstopp även där.
– Det är en svart dag på jobbet, framförallt för passagerarna, konstaterar Magnus Wikforss, verksamhetsjour på Skånetrafiken.

Han berättar om en problematisk ekvation att lösa med tåg som står på fel plats i systemet och tågpersonalen också på fel plats utifrån var deras tåg befinner sig. På stationerna i Malmö och Lund har svåra situationer uppstått när alla inte fått plats på de ersättningsbussar som funnits.
– När den här händelsen skedde så påverkade det även länen omkring oss. Vi begärde bussar, de andra länen begärde bussar och samtidigt hade man bussar inbokade för skolskjuts. Dessutom fanns chaufförerna ute på olika ställen och när de skulle ta taxi för att komma till sina bussar så var alla taxibilar upptagna för att det var så många resenärer som behövde ta taxi.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...