Gryningspyromanen Ulf Borgström, här med advokaten Matts Johnson, under rättegången den 8 juni 2011. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix/TT/Arkiv

Gryningspyromanen åtalas för nya bränder

Skåne Ulf Borgström, den så kallade gryningspyromanen åtalas i dag, tisdag, för nya brott - den här gången i Västmanland.
Borgström som är född i Malmö misstänks ligga bakom ett hundratal bränder, men har endast dömts vid två tillfällen.

Brotten som Ulf Borgström åtalas för begicks i Arboga och Köping 2017 och januari 2018. Bland annat handlar det om ett försök att sätta fyr på socialkontoret i Köping, något han suttit häktad för sedan mitten av januari. Han ska ha krossat en fönsterruta till kontorslokalen, och därefter hällt in vegetabilisk olja samt ett brinnande föremål. Branden slocknade dock av sig självt och det uppstod endast mindre skador. Men det har funnits en risk för omfattande förstörelse av fastigheten och för människors liv eller hälsa.

Den andra punkten som Borgström åtalas för gäller midsommardagen 2017 där han även här ska ha krossat en fönsterruta och därefter anlagt en brand genom att tända eld i ett skåp i en äldre träbyggnad mitt i centrala Arboga. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden, men det har förelegat en fara för omfattande förstörelse av byggnader och människors liv eller hälsa.

Borgström åtalas för två fall av grov mordbrand, alternativt försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman.

Åtalet omfattar även andra brott, bland annat hot mot personal vid socialförvaltningen.

Bevisningen består bland annat av tekniska fynd på brottsplatserna, förhör med ett flertal personer samt fynd som gjorts i den tilltalades telefon med mera, uppger åklagarmyndigheten.

Ulf Borgsröm,  den så kallade gryningspyromanen,  gäckade polisen i tiotals år och misstänks ligga bakom ett 80-tal bränder runt om i Skåne.

Borgström dömdes till mordbrand vid två tillfällen – 2006 och 2011 – och frigavs i april 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland.

I ett tiotal år satte Ulf Borgström skräck i sin omgivning runt om i Skåne.

– Om han hade förvaltat sina kunskaper bättre hade han kunnat bli vad som helst, för han är intelligent, säger Dan Granvik, tidigare kriminalpolis, som lärde känna Ulf Borgström under de tre åren han samlade bevis mot honom.
– Han är en enstöring med varierat humör och med ett aggressivt beteende, framför allt när något går emot honom, säger Dan Granvik tidigare till Skånska Dagbladet.

Ulf Borgström misstänkts ligga bakom ett hundratal bränder, bland annat kyrkor, kulturbyggnader och andra sevärdheter för uppskattningsvis 500 miljoner kronor.

I april 2011 dömdes Borgström till åtta års fängelse för att ha anlagt en brand i ett hyreshus på Bollhusgatan natten mellan den 1 och 2 december 2010. Han har tidigare bara dömts för försök till mordbrand trots att polisen satte in stora resurser för att knyta honom till olika bränder.

– Jag tror inte på någon förbättring, hatet mot samhället har han kvar, han har uttryckt hat mot kriminalvården som han anser har behandlat honom illa. säger Dan Granvik, tidigare till tidningen.

Läs mer: