Inspirerad lösning av Skatteverket

Opinion En man i Uppsala upptaxeras med 1.
Opinion • Publicerad 8 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En man i Uppsala upptaxeras med 1.7 miljoner för inkomster från narkotikaklassade läkemedel sålda över internet. Han har inte åtalats för brott, men kriminell verksamhet är trots det inte skattefri, enligt en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2011.

Gissningsvis förvirras fler än denne Uppsalabo av att det inte är skattefritt att bryta mot lagen, även om man slipper fängelse. Men verksamhet som skulle kunna vara laglig kan beskattas. Den som säljer läkemedel kan alltså upptaxeras, men inte den som langar kokain. Kanske hade det varit för magstarkt om staten hade inkomster från riktigt grova brott.

Skatteverkets agerande är briljant i sin enkelhet: om knarklangaren inte kan åtalas för narkotikabrott, så kan hen upptaxeras, så inkomsten kommer staten tillgodo. Ingvar Kamprad brukade hävda att skatt var stöld. I det här fallet är upptaxeringen motsatsen: ett intressant sätt att i någon mån omvandla kriminellas verksamhet till något som gagnar samhället. Det är förmodligen en rätt effektiv påföljd på kriminell verksamhet, om man inte kan få till ett åtal. Om man inte kan göra vinst på kriminell verksamhet lär det bli mindre attraktivt att vara kriminell.

Naturligtvis är det bästa om det inte alls lyckas att sälja droger för dyra pengar. Men om det inte går att stoppa för det, är det näst bästa att göra det mindre lönsamt och tvinga även kriminella att bidra till välfärden.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.